Właściciel mieszkania podnosi czynsz. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić?
Wynająłem pokój za X zł miesięcznie, w cenie są wszystkie rachunki za prąd, woda i internet. Mam zapisane w umowie, że to jedyna stała opłata. Parę dni temu właściciel oznajmił że w związku z wysokimi kosztami energii podnosi czynsz o Y zł, być może jak będą dalsze podwyżki to znów podniesie. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić? Jest ewentualność żeby wypowiedzieć umowę najmu ale obecnie nie znajdę nic w tej cenie a przy podpisywaniu umowy miałem 2 alternatywy które teraz są oczywiście zajęte.
Jest jeszcze 2 sprawa. W umowie jest podane, że można kogoś zaprosić przenocować na jakiś czas pod warunkiem że jest to nie więcej niż Z dni w miesiącu. Teraz oprócz podwyżki czynszu właściciel poinformował że za każdą dodatkową osobę która nocuje ma być płacone 25 zł /noc w celu rekompensaty zużycia energii i sody.
Czy właściciel ma prawo do takich zmian niezapisanych w umowie?
Z góry dziękuję za pomoc
Czynsz można podwyższyć wyłącznie na zasadach określonych w art 8a UoPL. Prosze się zapoznać
anonim cytuj
25-11-2022
Dziękuję za odpowiedź, czyli jeśli dobrze rozumiem to:
1. Zmiana wysokości czynszu może nastąpić najszybciej po 3 miesiącach od wypowiedzenia wcześniejszej kwoty najmu, dokładniej to na koniec miesiąca który jest 3 miesiące później niż miesiąc w którym złożono wypowiedzenie
2. Wypowiedzenie musi być złożone na piśmie, jeśli zrobiono to na grupie mesenger to zmiana jest nieważna
3. Podwyżka może wynieść max 3% wyjściowej kwoty, więcej może być jedynie w przypadkach określonych w ustawie w punktach 4.a - 4.e
anonim cytuj
28-11-2022
3xTAK
anonim cytuj
29-11-2022
Chyba, że to najem okazjonalny, ale takowy rzadko się zdarza w przypadku pokoi, więc wnoszę, że nie.
anonim cytuj
29-11-2022
A co się zmienia jeśli to najem okazjonalny? W umowie mam wpisane po prostu najem. Jeszcze pytanie czy jest legalne żeby właściciel ustawił żeby ogrzewanie można było włączać tylko w określonych godzinach?
Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)...
Witam. Mój ojciec ma liczne zadłużenia i zajęcia komornicze na pensji. Czy w związku z tym jest możliwość, że ja jako córka będę musiała te zadłużenia spłacać? Jeśli tak, w jaki sposób się przed tym uchronić oraz swoją rodzinę (mojego męża i dzieci)? Dziękuję pozdrawiam....
Około pół roku temu przez nieszczelny brodzik łazienkowy sąsiadki zalana została moja ściana. Szkodę tę ujawniła na polecenie Zarządcy Wspólnoty Mieszkaniowej firma, która zrobiła zdjęcia i raport, który jest do wglądu u Zarządcy.
Po rozmowie z sąsiadką okazało się, że nie ma ubezpieczenia. Umówiliśmy się, że poproszę o wycenę firmę, która kilka miesięcy wcześniej remontowała mi ten pokój. Gdy tę wycenę przedstawiłem, Pani zgodziła się, ale po k...
Witam. Potrzebuję porady, bo nie bardzo wiem jak mam postąpić. Otóż jestem mieszkańcem bloku, który należy do spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie jest moją własnością. Do spółdzielni płacę czynsz za ogrzewanie CO, za ciepłą wodę, za wywóz śmieci oraz opłaty eksploatacyjne. Dzisiaj dostałem pismo z Urzędu skarbowego, że wobec spółdzielni zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na rzecz spłaty długu wobec firmy wywożącej śmieci. Okazało się że ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: