Wypowiedzenie umowy najmu.

Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadwyżkę gotówki . Jaki okres wypowiedzenia mi przysługuje ,miesiąc czy trzy miesiące ? Chce mieć po prostu czas na spokojne znalezienie nowego mieszkania.
anonim cytuj
16-08-2023
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadwyżkę gotówki . Jaki okres wypowiedzenia mi przysługuje ,miesiąc czy trzy miesiące ? Chce mieć po prostu czas na spokojne znalezienie nowego mieszkania.

Trzy miesiące.

anonim cytuj
16-08-2023
Trzy miesiące.

Dzięki za odpowiedź ,sprawdziłem jeszcze raz i na umowie mam jednak czas nieokreślony od samego początku ,źle zapamiętałem . Jest też niby zapis w umowie ,ze
,,Każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 miesiąc okresu wypowiedzenia ''
oraz
Najemca zobowiązany jest zwrócić lokal Wynajmującemu w okresie 14 dni od dnia rozwiązania umowy w stanie niepogorszonym'' Czy dalej jest to 3 miesiące wg prawa jeśli dam wynajmującego takie wypowiedzenie czy jednak miesiąc i jak jest on liczony jeśli dam je jeszcze w tym miesiącu ?

anonim cytuj
16-08-2023
Po roku ta umowa przekształciła się w umowę na czas nie oznaczony. Więc nadal 3 miesiące.
jak jest on liczony jeśli dam je jeszcze w tym miesiącu ?

Pierwszym dniem okresu 3 miesięcznego będzie 01.09. Ostatnim - ostatni dzień listopada.

anonim cytuj
16-08-2023
Po roku ta umowa przekształciła się w umowę na czas nie oznaczony. Więc nadal 3 miesiące.
Pierwszym dniem okresu 3 miesięcznego będzie 01.09. Ostatnim - ostatni dzień listopada.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w takim razie ,czy wynajmującego obowiązuje taki sam termin w drugą stronę ? I czy ten zapisek o miesiącu jest już nieaktualny, dobrze rozumiem ?

anonim cytuj
16-08-2023
czy wynajmującego obowiązuje taki sam termin w drugą stronę

Nie. Czytaj art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
czy ten zapisek o miesiącu jest już nieaktualny

Dotyczył umowy zawartej na czas oznaczony. Mógł być zapisem martwym (bez mocy prawnej) jeśli nie zawierał katalogu przypadków w jakim wypowiedzenie może nastąpić (np. utrata pracy, nabycie własnego lokalu itd.). Ogólna zasada jest taka, że najem na czas oznaczony trwa przez okres przewidziany w umowie.

anonim cytuj
16-08-2023

Jeśli umowa najmu na początku była zawarta na czas określony z możliwością wypowiedzenia w ciągu miesiąca, ale po roku przeszła na czas nieokreślony, zgodnie z art. 673 § 2 Kodeksu cywilnego, okres wypowiedzenia wynosi trzy miesiące.

Dzięki za odpowiedź ,sprawdziłem jeszcze raz i na umowie mam jednak czas nieokreślony od samego początku ,źle zapamiętałem . Jest też niby zapis w umowie ,ze

,,Każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 miesiąc okresu wypowiedzenia ''

oraz

Najemca zobowiązany jest zwrócić lokal Wynajmującemu w okresie 14 dni od dnia rozwiązania umowy w stanie niepogorszonym'' Czy dalej jest to 3 miesiące wg prawa jeśli dam wynajmującego takie wypowiedzenie czy jednak miesiąc i jak jest on liczony jeśli dam je jeszcze w tym miesiącu ?

Jeżeli umowa od początku była zawarta na czas nieokreślony i zawiera zapis dotyczący możliwości wypowiedzenia z jednomiesięcznym wyprzedzeniem, wówczas ten zapis umowny jest ważny. Okres wypowiedzenia zaczyna się liczyć od pierwszego dnia kolejnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w takim razie ,czy wynajmującego obowiązuje taki sam termin w drugą stronę ? I czy ten zapisek o miesiącu jest już nieaktualny, dobrze rozumiem ?

Zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, jeśli wynajmujący chce wypowiedzieć umowę najmu, ma do spełnienia pewne dodatkowe wymogi i terminy. Jeżeli umowa zawiera zapis umożliwiający wypowiedzenie z jednomiesięcznym wyprzedzeniem, jest on aktualny i obowiązuje obie strony umowy. Jednak warto zaznaczyć, że przepisy ustawy o ochronie praw lokatorów mają charakter bezwzględnie wiążący, co oznacza, że każdy zapis umowy mniej korzystny dla najemcy niż przepisy ustawy, jest nieważny.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Czy będąc w ciąży mogę podjąć prace w innym zakładzie pracy?
Witam serdecznie chciałam się poradzić ponieważ jestem w niezręcznej sytuacji otóż wygląda to tak: Aktualnie jestem w 7 tygodniu ciąży pracowałam w warunkach gdzie musiałam dźwigać dlatego mój ginekolog wystawił mi zwolnienie problem jest w tym ze nie przepracowałam miesiąca i L4 mam niepłatne a umowa kończy mi się 31.12 która na pewno nie zostanie mi również przedłużona. Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takie...
Wyrok w sprawie zadłużenia.
Chciałbym zapytać na jakiej podstawie i kierując się jakimi dowodami, lub dodatkowymi informacjami mogę odwołać się od wyroku zasądzajacego mi zadłużenie?...
Podwyższenie alimentów.
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ? Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...

Wyszukiwarka