Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadwyżkę gotówki . Jaki okres wypowiedzenia mi przysługuje ,miesiąc czy trzy miesiące ? Chce mieć po prostu czas na spokojne znalezienie nowego mieszkania.
Jeśli umowa najmu na początku była zawarta na czas określony z możliwością wypowiedzenia w ciągu miesiąca, ale po roku przeszła na czas nieokreślony, zgodnie z art. 673 § 2 Kodeksu cywilnego, okres wypowiedzenia wynosi trzy miesiące.
Dzięki za odpowiedź ,sprawdziłem jeszcze raz i na umowie mam jednak czas nieokreślony od samego początku ,źle zapamiętałem . Jest też niby zapis w umowie ,ze
,,Każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 miesiąc okresu wypowiedzenia ''
oraz
Najemca zobowiązany jest zwrócić lokal Wynajmującemu w okresie 14 dni od dnia rozwiązania umowy w stanie niepogorszonym'' Czy dalej jest to 3 miesiące wg prawa jeśli dam wynajmującego takie wypowiedzenie czy jednak miesiąc i jak jest on liczony jeśli dam je jeszcze w tym miesiącu ?
Jeżeli umowa od początku była zawarta na czas nieokreślony i zawiera zapis dotyczący możliwości wypowiedzenia z jednomiesięcznym wyprzedzeniem, wówczas ten zapis umowny jest ważny. Okres wypowiedzenia zaczyna się liczyć od pierwszego dnia kolejnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc w takim razie ,czy wynajmującego obowiązuje taki sam termin w drugą stronę ? I czy ten zapisek o miesiącu jest już nieaktualny, dobrze rozumiem ?
Zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, jeśli wynajmujący chce wypowiedzieć umowę najmu, ma do spełnienia pewne dodatkowe wymogi i terminy. Jeżeli umowa zawiera zapis umożliwiający wypowiedzenie z jednomiesięcznym wyprzedzeniem, jest on aktualny i obowiązuje obie strony umowy. Jednak warto zaznaczyć, że przepisy ustawy o ochronie praw lokatorów mają charakter bezwzględnie wiążący, co oznacza, że każdy zapis umowy mniej korzystny dla najemcy niż przepisy ustawy, jest nieważny.