Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
anonim cytuj
30-11-2022
Od 16go maja 2022 w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemiologicznego i został on przedłużony do końca roku 2022. wszystkie dokumenty, uprawnienia i szkolenia, których termin upłynął w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2095 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 10 listopada 2022 r. do: 31 grudnia 2022 r.
Art. 15zzzw. [Przedłużenie ważności dokumentów, uprawnień i wpisów związanych z kierowaniem pojazdami]

anonim cytuj
30-11-2022
Teraz danej osobie grozi środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Jeśli prawo jazdy straciło ważność w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, wówczas, zgodnie z art. 15zzzw. Dz.U.2021.2095, termin ważności dokumentu zostaje automatycznie przedłużony do 60 dni po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. To oznacza, że jeżeli zatrzymanie nastąpiło w tym konkretnym okresie, prawo jazdy wciąż powinno być uważane za ważne.

Jeśli jednak mimo tego zastosowano wobec osoby środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to osoba ta nie będzie mogła kierować pojazdem do momentu zakończenia tego zakazu. Po zakończeniu zakazu osoba może się starać o wydanie nowego prawa jazdy.

Jeżeli jednak zatrzymanie nastąpiło poza okresem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii i prawo jazdy rzeczywiście straciło ważność, to wówczas osoba musi poczekać na zakończenie ewentualnych postępowań sądowych i środków karnych, a następnie starać się o wydanie nowego prawa jazdy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka