Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
anonim cytuj
30-11-2022
Od 16go maja 2022 w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemiologicznego i został on przedłużony do końca roku 2022. wszystkie dokumenty, uprawnienia i szkolenia, których termin upłynął w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2095 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 10 listopada 2022 r. do: 31 grudnia 2022 r.
Art. 15zzzw. [Przedłużenie ważności dokumentów, uprawnień i wpisów związanych z kierowaniem pojazdami]

anonim cytuj
30-11-2022
Teraz danej osobie grozi środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Jeśli prawo jazdy straciło ważność w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, wówczas, zgodnie z art. 15zzzw. Dz.U.2021.2095, termin ważności dokumentu zostaje automatycznie przedłużony do 60 dni po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. To oznacza, że jeżeli zatrzymanie nastąpiło w tym konkretnym okresie, prawo jazdy wciąż powinno być uważane za ważne.

Jeśli jednak mimo tego zastosowano wobec osoby środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to osoba ta nie będzie mogła kierować pojazdem do momentu zakończenia tego zakazu. Po zakończeniu zakazu osoba może się starać o wydanie nowego prawa jazdy.

Jeżeli jednak zatrzymanie nastąpiło poza okresem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii i prawo jazdy rzeczywiście straciło ważność, to wówczas osoba musi poczekać na zakończenie ewentualnych postępowań sądowych i środków karnych, a następnie starać się o wydanie nowego prawa jazdy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Podobna nazwa butików.
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Umowa o dochodzenie roszczeń
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięci...

Wyszukiwarka