Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
anonim cytuj
30-11-2022
Od 16go maja 2022 w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemiologicznego i został on przedłużony do końca roku 2022. wszystkie dokumenty, uprawnienia i szkolenia, których termin upłynął w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2095 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 10 listopada 2022 r. do: 31 grudnia 2022 r.
Art. 15zzzw. [Przedłużenie ważności dokumentów, uprawnień i wpisów związanych z kierowaniem pojazdami]

anonim cytuj
30-11-2022
Teraz danej osobie grozi środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Jeśli prawo jazdy straciło ważność w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, wówczas, zgodnie z art. 15zzzw. Dz.U.2021.2095, termin ważności dokumentu zostaje automatycznie przedłużony do 60 dni po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. To oznacza, że jeżeli zatrzymanie nastąpiło w tym konkretnym okresie, prawo jazdy wciąż powinno być uważane za ważne.

Jeśli jednak mimo tego zastosowano wobec osoby środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to osoba ta nie będzie mogła kierować pojazdem do momentu zakończenia tego zakazu. Po zakończeniu zakazu osoba może się starać o wydanie nowego prawa jazdy.

Jeżeli jednak zatrzymanie nastąpiło poza okresem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii i prawo jazdy rzeczywiście straciło ważność, to wówczas osoba musi poczekać na zakończenie ewentualnych postępowań sądowych i środków karnych, a następnie starać się o wydanie nowego prawa jazdy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia?
Witam wszystkich moje pytanko czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia i poniszczył kafelki prysznic?????...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...
Kto jest odpowiedzialny za remont mieszkania komunalnego?
Moja mama posiada mieszkanie komunalne, które z racji jej zdrowia trzeba zdać. Mieszkanie dostała w stanie do remontu. Ściany są zdrapane, pomalowane, nowe oświetlenie, listwy przypodłogowe, karnisze. W tym momencie komunalka żąda wyniesienie wszystkiego(to akurat jest zrozumiałe. Oraz odmalowanie całego mieszkania....

Wyszukiwarka