Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
anonim cytuj
30-11-2022
Od 16go maja 2022 w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemiologicznego i został on przedłużony do końca roku 2022. wszystkie dokumenty, uprawnienia i szkolenia, których termin upłynął w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2095 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 10 listopada 2022 r. do: 31 grudnia 2022 r.
Art. 15zzzw. [Przedłużenie ważności dokumentów, uprawnień i wpisów związanych z kierowaniem pojazdami]

anonim cytuj
30-11-2022
Teraz danej osobie grozi środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Jeśli prawo jazdy straciło ważność w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, wówczas, zgodnie z art. 15zzzw. Dz.U.2021.2095, termin ważności dokumentu zostaje automatycznie przedłużony do 60 dni po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. To oznacza, że jeżeli zatrzymanie nastąpiło w tym konkretnym okresie, prawo jazdy wciąż powinno być uważane za ważne.

Jeśli jednak mimo tego zastosowano wobec osoby środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to osoba ta nie będzie mogła kierować pojazdem do momentu zakończenia tego zakazu. Po zakończeniu zakazu osoba może się starać o wydanie nowego prawa jazdy.

Jeżeli jednak zatrzymanie nastąpiło poza okresem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii i prawo jazdy rzeczywiście straciło ważność, to wówczas osoba musi poczekać na zakończenie ewentualnych postępowań sądowych i środków karnych, a następnie starać się o wydanie nowego prawa jazdy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...
Wyrok nakazowy, czy da się coś z tym zrobić?
Witam Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze? Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy....
Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....

Wyszukiwarka