Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
anonim cytuj
30-11-2022
Od 16go maja 2022 w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemiologicznego i został on przedłużony do końca roku 2022. wszystkie dokumenty, uprawnienia i szkolenia, których termin upłynął w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2095 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 10 listopada 2022 r. do: 31 grudnia 2022 r.
Art. 15zzzw. [Przedłużenie ważności dokumentów, uprawnień i wpisów związanych z kierowaniem pojazdami]

anonim cytuj
30-11-2022
Teraz danej osobie grozi środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?

Jeśli prawo jazdy straciło ważność w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, wówczas, zgodnie z art. 15zzzw. Dz.U.2021.2095, termin ważności dokumentu zostaje automatycznie przedłużony do 60 dni po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. To oznacza, że jeżeli zatrzymanie nastąpiło w tym konkretnym okresie, prawo jazdy wciąż powinno być uważane za ważne.

Jeśli jednak mimo tego zastosowano wobec osoby środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, to osoba ta nie będzie mogła kierować pojazdem do momentu zakończenia tego zakazu. Po zakończeniu zakazu osoba może się starać o wydanie nowego prawa jazdy.

Jeżeli jednak zatrzymanie nastąpiło poza okresem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii i prawo jazdy rzeczywiście straciło ważność, to wówczas osoba musi poczekać na zakończenie ewentualnych postępowań sądowych i środków karnych, a następnie starać się o wydanie nowego prawa jazdy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik a wypłata.
Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?...
Zwrot darowizny.
Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?...
Nabycie spadku po zmarłym.
Pewnie nikt mi nie podpowie ale zapytam, mój tata kiedyś kupil ciągnik, zmarł 5 lat temu. Zawsze myślałem że ten ciągnik nie ma dokumentów itd a jednak po parunastu latach znalazłem dokumenty i rejestrację tego ciągnika w domu. Dowód i rejestracja jest na poprzedniego wlasciciel., Na tatę jest jedynie umowa kupna. Dawno po sprawach spadkowych itd. Jak to teraz zrobić żebym mógł ciągnik zarejestrować na siebie? Bardzo mi na tym zależy....
Praca w niedzielę i święta.
Witam, zaczęłam pracować w lodziarni, jak wygląda prawnie praca w niedziele i święta w takim biznesie? Jestem na umowie o pracę. Szefostwo goni nas do roboty codziennie plus w każdą niedziele i w każde święto. Pracujemy we dwie. Czy kłania się tu PIP?...

Wyszukiwarka