Pożyczyłem pieniądze na słowo czy jest szansa żeby je odzyskać ?
Omamiła mnie mama kolegi (bardzo dobrego kolegi) która zaproponowała współpracę w otwarciu baru. Przyszła do mnie do pracy i powiedziała, że potrzebuje pracownika a nawet "wspólnika" do otworzenia i prowadzenia baru więc niewiele myśląc zgodziłem się i już tydzień później zrezygnowałem z pracy i zacząłem remontować bar w którym później miałem zacząć pracować a nawet mieć jakieś udziały. Podczas remontu okazało się że brak jej troszkę funduszy na zakup kuchni a że miałem troszkę pieniędzy odłożonych więc pojechałem i zakupiłem kuchnie i parę innych rzeczy na wartość 4000 zł które miały być mi zwrócone do końca miesiąca. Niestety gdy remont i doposażanie lokalu dobiegało końca (trwało to miesiąc ) mama kolegi zaczęła dostawać częste ataki chandry i zaczęła się mnie ewidentnie czepiać i powoli pozbywać .Uznała że nie potrzebuje już pracownika i na otarcie łez oddała 1000 zł resztę miała oddać za tydzień. I na tym historia się kończy . TAK WIĘC PODSUMOWUJĄC STRACIŁEM PRACĘ , 3000ZŁ (ponieważ oddała 1000ZŁ ) ,MIESIĄC ZACHRZANIAŁEM JAK OSIOŁ ZA DARMO I TERAZ JAK WCHODZĘ PO SWOJE PIENIĄDZE TO ŚMIEJE MI SIĘ PROSTO W TWARZ I MÓWI ŻE ONA MI NIE JEST NIC WINNA I ŻEBYM SOBIE POSZEDŁ BO WEZWIE POLICJĘ ! ! !
Co mam teraz zrobić ??????
mam chyba z 10 świadków którzy mi pomagali przy remoncie i 2 jak kupowałem za swoje pieniądze kuchnie ! ! !
Ale z tego co wiem to i tak nic to nie da
Nawet mam nagranie ale to w Polsce nie legalne więc pewnie lipa
Jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc(jakiś paragraf na to?) ewentualnie nakierować bardzo będę wdzięczny
Skąd pomysł o nielegalnym nagraniu? Co to za nagranie?
anonim cytuj
10-01-2024
Tak na przyszłość, popełniłeś jak większość ludzi w takich sprawach najbardziej podstawowy błąd. Jaki? Zaufałeś na słowo komuś, kto był bliski i bardzo dobry, przyjaciel itd. jak to zwykle bywa. Nie ważne czy pożyczasz pieniądze żonie, bratu czy bardzo dobremu koledze, zawsze w przypadku takich kwot warto stworzyć umowę, postawić w niej warunki, wziąć stworzyć 2 kopie i podpisać. Wtedy miałbyś dowód na papierze z waszymi podpisami i byłoby bez problemów.
Generalnie, skoro nie zachowaliście formy pisemnej, Pożyczając tak pieniądze masz niewielkie szanse na ich odzyskanie, niestety. Pytasz o paragraf, który może Cię nakierować lub pomóc? Na początek spójrz na to:
Cytat:
Art. 720.
§ 2.Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.
anonim cytuj
10-01-2024
A mógłbyś rozwinąć ta myśl, bowiem odnoszę wrażenie, że znacznie się zagalopowałeś...
Autor wątku w myśl Kodeksu Cywilnego ma możliwość powołania się na art. 227 kpc. oraz art. 308 §1 kpc.
anonim cytuj
10-01-2024
Owszem wygląda to dziwnie, co wskazałem, ale sądzę, że autor tematu chyba się troszkę zgubił i nie miał pojęcia o różnicy między dowodami w prawie karnym i cywilnym i pewnie natknął się na podany przeze mnie art. i wziął go pod uwagę. Stąd też pewnie pomyślał, że jest to nielegalny dowód, niedopuszczalny itd. Chociaż mogę się mylić, bo to tylko moje przypuszczenie. Jednak ty, jeszcze bardziej nakierunkowałeś autora, o czym ja nie pomyślałem wcześniej, aby wskazać tą różnice.
Dzień dobry,
mam zagwozdkę jak ruszyć ze sprawą o uregulowanie treści księgi wieczystej, na której postawiony jest mój lokal mieszkalny
może od początku, matka, aktem własności ziemi nabyła gospodarstwo rolne, (informacja o nabyciu gospodarstwa przez matkę nie została wpisana do KW, nadal wpisanym jest poprzedni właściciel)
Matka zmarła, spadek po matce przypadł dla mnie i mojego brata,
W postępowaniu działowym, sąd wyodrębnił z jednego budyn...
Chciałabym wynająć mieszkanie rodzinie z Białorusi. Zamierzałam podpisać umowę najmu okazjonalnego, w której najemcy w razie potrzeby egzekucji wskazują miejsce, do którego mogą się udać. Jednak rodzina ta nie ma w Polsce nikogo kto mógłby poświadczyć, ze ich przyjmie.
Czy jest w takim wypadku jeszcze jakiś sposób, który może ochronić mnie jako wynajmującego przed scenariuszem, w którym najemcy przestają płacić a ja nie mogę ich usunąć z mieszk...
Witam.
Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto.
Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: