ile urlopu należy sie 18-latkowi?

Witam. Chciałabym bym się dowiedzieć jak to jest z urlopem. Otóż: mój brat 18 letni podjął swoją pierwszą pracę. Było to czerwca 2021r czyli tego roku. Dostał normalnie umowę o pracę na 2 lata. W lipcu tego roku wykorzystał 6 dni urlopu. Teraz pytanie.
Należy mu się ogólnie 22 dni urlopu. Tylko pytanie ? Skoro umowę ma od czerwca 2021 to od czerwca 2021 do czerwca 2022 przysługuje mu 22 dni urlopu ? Czy od czerwca 2021 do grudnia 2021 przysługuje mu 12 dni urlopu, a od stycznia 2022 do grudnia 2022 , 22 dni urlopu znowu ? Szef mu mówił, że wykorzystał już 6 dni urlopu i że musi wykorzystać następne 6 dni do grudnia 2021 roku ponieważ jak nie wykorzysta tych dni to mu je przepadną. Jak to jest dokładnie z tym urlopem dla osoby, która nie przepracowała więcej jak 1 rok w swoim życiu?
anonim cytuj
19-10-2021
Dlaczego 22? Jeśli ma staż pracy krótszy niż 10 lat, to 20 dni. Skoro to jego pierwsza praca, to liczy się proporcjonalnie do czasu pracy, od czerwca do grudnia. Według moich obliczeń, należy mu się 12 dni urlopu. Niewykorzystane, nie przepadają - pracodawca musi wypłacić ekwiwalent (jeśli umowa zorstanie rozwiązana) lub pozwolić na wykorzystanie zaległego urlopu.

anonim cytuj
19-10-2021
Nie wiem skąd, wzięło ci się 22 dni urlopu. Skoro brat ma 18 lat, to należy się jemu 20 dni urlopu w ciągu roku. Przy podjęciu pierwszej pracy, prawo do urlopu nabywa po każdym przepracowanym miesiącu i tak: za przepracowany czerwiec przysługuje mu 1,67 dnia urlopu, urlopy zaokrągla się zawsze na korzyść pracownika, nie więcej jednak niż, do liczby dni przysługujących w ciągu roku. Po przepracowaniu dwóch miesięcy czyli czerwiec i lipiec, będzie mu przysługiwało 3,33 dni, po 3 m-cach, 5 dni itd. aż do końca roku. Natomiast z dniem 1 stycznia, nabędzie prawo do całości urlopu za 2022r, czyli dwa dni. Może go w całości wykorzystać już w styczniu (o ile pracodawca wyrazi zgodę na urlop pracownika).
Co do przepadku urlopu, to nic nie przepada. Bowiem pracownik zgodnie z KP, nie może zrzec się prawa do urlopu, a urlop zaległy za za 2021r. trzeba wykorzystać do końca września 2022r. Jeśli pracownik nie wykorzysta tego urlopu, bo pracodawca np nie wyrazi zgody, grozi mu kara.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...
Koniec umowy a podjęcie nowej pracy.
Dzień dobry, moja umowa o pracę jest ważna do końca grudnia tego roku. Czy gdybym teraz poszedł na urlop wypoczynkowy do końca miesiąca, to mógłbym w tym czasie rozpocząć nowa pracę w polskiej firmie za granicą?...
Dożywocie na części nieruchomości
Witam. Mam pytanie co robić w danej sytuacji. Moi rodzice są po rozwodzie i posiadają dom jako współwłasność małżeńska. Ojciec przepisał swoją część na moja siostrę w zamian za dożywotnie utrzymanie. W tym domu mieszka tylko moja mama. Czy siostra może tam ulokować ojca bez zgody mamy która nie chce z nim mieszkać? Czy jest szansa na zniesienie współwłasności przez sąd? Czy jeżeli mama udowodni że to ona płaciła za całą budowę domu to miała by mn...
Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie?
Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?...

Wyszukiwarka