Podział majątku wspólnego przed rozwodem.

Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała kwota to wkład z naszych prezentów ślubnych. Rozwodu jeszcze nie mamy ale żona chce podzielić już teraz nasz majątek wspólny a więc chce żebyśmy sprzedali rozpoczętą budowę i podzielili się finansami że sprzedaży po równo. Jeśli by już do tego doszło ja osobiście wolałbym ją spłacić z jej wkładu faktycznego a rozpoczętą budowę zostawić dla siebie.
Moje pytania to:
1.Czy ktoś orientuje się czy można przed rozwodem dokonać podziału majątku a jeśli tak to w jaki sposób?
2. Czy trzeba dokonać podziału w sądzie czy wystarczy u notariusza?
3. Czy przed ewentualnym podziałem należałoby wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił nieruchomość. Chociaż najlepszym rzeczoznawcą jest realny rynek nieruchomości bo często wartość wyceniona przez rzeczoznawcę nie idzie w parze z popytem na nieruchomość.
Jak w tej mojej sytuacji najlepiej rozwiązać ten problem?
Czy nie lepiej poczekać do sprawy rozwodowej i dopiero po rozwodzie dokonać podziału?
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli jesteście zgodni, to rozdzielność i podział majątku można zrobić u notariusza.

anonim cytuj
18-01-2024
Nie jesteśmy zgodni co do podziału, żona chce sprzedać nieruchomość i podzielić się po równo. Ja nie wyrażam zgody bo mój wkład finansowy w wydatkach na budowę jest większy. Chodzi o darowiznę od rodziców i moje oszczędności z przed ślubu. Opisałem w poście.

anonim cytuj
18-01-2024
Możecie u notariusza zrobić rozdzielność, a o podział pójść do sądu, skoro nie ma zgody.
Jeśli żona się nie zgodzi na rozdzielność, to możesz rozpocząć osobną sprawę o ustanowienie rozdzielności i po wyroku osobną sprawę o podział.
Jeśli tego nie chcesz, to pozostaje czekać do rozwodu, a potem zrobić podział.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...

Wyszukiwarka