Podział majątku wspólnego przed rozwodem.

Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała kwota to wkład z naszych prezentów ślubnych. Rozwodu jeszcze nie mamy ale żona chce podzielić już teraz nasz majątek wspólny a więc chce żebyśmy sprzedali rozpoczętą budowę i podzielili się finansami że sprzedaży po równo. Jeśli by już do tego doszło ja osobiście wolałbym ją spłacić z jej wkładu faktycznego a rozpoczętą budowę zostawić dla siebie.
Moje pytania to:
1.Czy ktoś orientuje się czy można przed rozwodem dokonać podziału majątku a jeśli tak to w jaki sposób?
2. Czy trzeba dokonać podziału w sądzie czy wystarczy u notariusza?
3. Czy przed ewentualnym podziałem należałoby wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił nieruchomość. Chociaż najlepszym rzeczoznawcą jest realny rynek nieruchomości bo często wartość wyceniona przez rzeczoznawcę nie idzie w parze z popytem na nieruchomość.
Jak w tej mojej sytuacji najlepiej rozwiązać ten problem?
Czy nie lepiej poczekać do sprawy rozwodowej i dopiero po rozwodzie dokonać podziału?
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli jesteście zgodni, to rozdzielność i podział majątku można zrobić u notariusza.

anonim cytuj
18-01-2024
Nie jesteśmy zgodni co do podziału, żona chce sprzedać nieruchomość i podzielić się po równo. Ja nie wyrażam zgody bo mój wkład finansowy w wydatkach na budowę jest większy. Chodzi o darowiznę od rodziców i moje oszczędności z przed ślubu. Opisałem w poście.

anonim cytuj
18-01-2024
Możecie u notariusza zrobić rozdzielność, a o podział pójść do sądu, skoro nie ma zgody.
Jeśli żona się nie zgodzi na rozdzielność, to możesz rozpocząć osobną sprawę o ustanowienie rozdzielności i po wyroku osobną sprawę o podział.
Jeśli tego nie chcesz, to pozostaje czekać do rozwodu, a potem zrobić podział.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy ktoś z Was wymeldował osobę bez jej zgodny?
Witam, moja Teściowa chce wymeldować syna, brata moje męża, ponieważ tam nie przebywa. A dodatku zaczyna się o niego ubiegać komornik, oraz szuka go policja. Czy ktoś z Was wymeldował osobę bez jej zgodny? Jak dokładnie to wszystko wygląda?...
Pożyczka na moje dane.
Cześć. Jak udowodnić że nie Ja wziąłem pożyczkę w parabanku jakimś w Internecie? Ktoś wziął pożyczkę na Mój PESEL i imię i nazwisko prawdopodobnie jakiś haker wykradł te dane i miejsce zamieszkania też. Sprawa zgłoszona na policję. Czy ciężko wygrać sprawę z parabankiem? To oni przecież nie zrobili odpowiedniej weryfikacji. Proszę wypowiedzieć się ktoś kto jest w temacie lub był. Nie ma nawet jak się skontaktować z tym parabankiem bo tylko adre...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...

Wyszukiwarka