Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała kwota to wkład z naszych prezentów ślubnych. Rozwodu jeszcze nie mamy ale żona chce podzielić już teraz nasz majątek wspólny a więc chce żebyśmy sprzedali rozpoczętą budowę i podzielili się finansami że sprzedaży po równo. Jeśli by już do tego doszło ja osobiście wolałbym ją spłacić z jej wkładu faktycznego a rozpoczętą budowę zostawić dla siebie.
Moje pytania to:
1.Czy ktoś orientuje się czy można przed rozwodem dokonać podziału majątku a jeśli tak to w jaki sposób?
2. Czy trzeba dokonać podziału w sądzie czy wystarczy u notariusza?
3. Czy przed ewentualnym podziałem należałoby wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił nieruchomość. Chociaż najlepszym rzeczoznawcą jest realny rynek nieruchomości bo często wartość wyceniona przez rzeczoznawcę nie idzie w parze z popytem na nieruchomość.
Jak w tej mojej sytuacji najlepiej rozwiązać ten problem?
Czy nie lepiej poczekać do sprawy rozwodowej i dopiero po rozwodzie dokonać podziału?
Jeżeli jesteście zgodni, to rozdzielność i podział majątku można zrobić u notariusza.
anonim cytuj
18-01-2024
Nie jesteśmy zgodni co do podziału, żona chce sprzedać nieruchomość i podzielić się po równo. Ja nie wyrażam zgody bo mój wkład finansowy w wydatkach na budowę jest większy. Chodzi o darowiznę od rodziców i moje oszczędności z przed ślubu. Opisałem w poście.
anonim cytuj
18-01-2024
Możecie u notariusza zrobić rozdzielność, a o podział pójść do sądu, skoro nie ma zgody.
Jeśli żona się nie zgodzi na rozdzielność, to możesz rozpocząć osobną sprawę o ustanowienie rozdzielności i po wyroku osobną sprawę o podział.
Jeśli tego nie chcesz, to pozostaje czekać do rozwodu, a potem zrobić podział.
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...
Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę ba...
Witam, potrzebuję pomocy.
Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: