Podział majątku wspólnego przed rozwodem.

Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała kwota to wkład z naszych prezentów ślubnych. Rozwodu jeszcze nie mamy ale żona chce podzielić już teraz nasz majątek wspólny a więc chce żebyśmy sprzedali rozpoczętą budowę i podzielili się finansami że sprzedaży po równo. Jeśli by już do tego doszło ja osobiście wolałbym ją spłacić z jej wkładu faktycznego a rozpoczętą budowę zostawić dla siebie.
Moje pytania to:
1.Czy ktoś orientuje się czy można przed rozwodem dokonać podziału majątku a jeśli tak to w jaki sposób?
2. Czy trzeba dokonać podziału w sądzie czy wystarczy u notariusza?
3. Czy przed ewentualnym podziałem należałoby wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił nieruchomość. Chociaż najlepszym rzeczoznawcą jest realny rynek nieruchomości bo często wartość wyceniona przez rzeczoznawcę nie idzie w parze z popytem na nieruchomość.
Jak w tej mojej sytuacji najlepiej rozwiązać ten problem?
Czy nie lepiej poczekać do sprawy rozwodowej i dopiero po rozwodzie dokonać podziału?
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli jesteście zgodni, to rozdzielność i podział majątku można zrobić u notariusza.

anonim cytuj
18-01-2024
Nie jesteśmy zgodni co do podziału, żona chce sprzedać nieruchomość i podzielić się po równo. Ja nie wyrażam zgody bo mój wkład finansowy w wydatkach na budowę jest większy. Chodzi o darowiznę od rodziców i moje oszczędności z przed ślubu. Opisałem w poście.

anonim cytuj
18-01-2024
Możecie u notariusza zrobić rozdzielność, a o podział pójść do sądu, skoro nie ma zgody.
Jeśli żona się nie zgodzi na rozdzielność, to możesz rozpocząć osobną sprawę o ustanowienie rozdzielności i po wyroku osobną sprawę o podział.
Jeśli tego nie chcesz, to pozostaje czekać do rozwodu, a potem zrobić podział.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o uchylenie alimentów.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
przesunięta granica
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację? 25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Właściciel mieszknia nie oddał kaucji
Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...

Wyszukiwarka