Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się.
Obecnie mam dylemat tego rodzaju :
Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała kwota to wkład z naszych prezentów ślubnych. Rozwodu jeszcze nie mamy ale żona chce podzielić już teraz nasz majątek wspólny a więc chce żebyśmy sprzedali rozpoczętą budowę i podzielili się finansami że sprzedaży po równo. Jeśli by już do tego doszło ja osobiście wolałbym ją spłacić z jej wkładu faktycznego a rozpoczętą budowę zostawić dla siebie.
Moje pytania to:
1.Czy ktoś orientuje się czy można przed rozwodem dokonać podziału majątku a jeśli tak to w jaki sposób?
2. Czy trzeba dokonać podziału w sądzie czy wystarczy u notariusza?
3. Czy przed ewentualnym podziałem należałoby wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił nieruchomość. Chociaż najlepszym rzeczoznawcą jest realny rynek nieruchomości bo często wartość wyceniona przez rzeczoznawcę nie idzie w parze z popytem na nieruchomość.
Jak w tej mojej sytuacji najlepiej rozwiązać ten problem?
Czy nie lepiej poczekać do sprawy rozwodowej i dopiero po rozwodzie dokonać podziału?
Jeżeli jesteście zgodni, to rozdzielność i podział majątku można zrobić u notariusza.
anonim cytuj
18-01-2024
Nie jesteśmy zgodni co do podziału, żona chce sprzedać nieruchomość i podzielić się po równo. Ja nie wyrażam zgody bo mój wkład finansowy w wydatkach na budowę jest większy. Chodzi o darowiznę od rodziców i moje oszczędności z przed ślubu. Opisałem w poście.
anonim cytuj
18-01-2024
Możecie u notariusza zrobić rozdzielność, a o podział pójść do sądu, skoro nie ma zgody.
Jeśli żona się nie zgodzi na rozdzielność, to możesz rozpocząć osobną sprawę o ustanowienie rozdzielności i po wyroku osobną sprawę o podział.
Jeśli tego nie chcesz, to pozostaje czekać do rozwodu, a potem zrobić podział.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację?
25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?...
Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: