Zakup nieruchomości z wynajmującymi.

Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu znajdą nowe mieszkanie na wynajem i nie będą stwarzać problemów z wyprowadzką. Ale wiadomo, mówić można wiele. Zapoznałam się z Ustawą o ochronie praw lokatorów.
PYTANIE: czy istnieje jakakolwiek możliwość, żeby się "zabezpieczyć", jeśli jednak wynajmujący nie będą chcieli tak chętnie opuścić mieszkania jak teraz obiecują? Jakieś dodatkowe pismo u notariusza, cokolwiek?
anonim cytuj
09-12-2023
Jedyny sposób zabezpieczenia to kupić mieszkanie po wyprowadzce lokatorów.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie ma możliwości zabezpieczyć się na wypadek braku chęci wyprowadzki przez lokatorów. btw. W momencie zakupu mieszkania to nowi właściciele stają się stroną umowy najmu. Dość zasadnicze pytanie zatem - czy ma Pani kopię tej umowy, zna Pani jej zapisy?

anonim cytuj
09-12-2023
No to proszę go tu wrzucić - zakryć dane osobowe.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie dzierżawionej działki.
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Nieopłacony mandat
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...

Wyszukiwarka