Nieuzasadniony wpis w KW.

Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.
Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.
Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa sobie widnieje w KW a ja jestem "uziemiony" w kwestii starania się o kredyt pod zabezpieczenie. I cała "przygoda" trwa już 18 miesięcy od daty uregulowania zaległości wobec wierzyciela.
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie? A może sąd tu nie jest bez winy ze względu na swoją opieszałość?
Tak w ogóle to co byście zrobili na moim miejscu?
anonim cytuj
18-10-2023
Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to zwrócił się do wierzyciela o sporządzenie nowej zgody z poprawnie wpisaną kwotą, a następnie ponownie wystąpił do sądu o wykreślenie.

anonim cytuj
18-10-2023
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Pewnie. W wysokości poniesionej szkody z uwzględnieniem art. 6 kc.
Ale jak ja mogę im wskazać wysokość poniesionej szkody skoro:
- po pierwsze: dostałem odmowę w sprawie przydzielenia kredytu o który się starałem;
- po drugie: już później w ogóle nie starałem się o kredyt ze względu na przedmiotowy wpis.

Dokumentem. Najpierw zastanów się, czy szkodę w ogóle poniosłeś? Jeśli tak, to jaką i w jakiej wysokości.
Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Pewnie, że możesz. Pytanie tylko z jakim skutkiem? Przecież 50 tyś. w żaden sposób nie straciłeś, ponieważ ich nie miałeś.

anonim cytuj
18-10-2023
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.

Jeśli wierzyciel dokonał wpisu w Księdze Wieczystej (KW) bez uzasadnionej podstawy, powinieneś mieć możliwość dochodzenia swoich praw w drodze sądowej.

Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.

Jeśli wystąpiły błędy w dokumencie zgody wierzyciela, w pierwszej kolejności powinieneś zgłosić się do niego w celu uzyskania poprawnej zgody. Następnie ponownie skierować wniosek do sądu o wykreślenie wpisu z KW.

Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Możesz dochodzić od wierzyciela odszkodowania na podstawie art. 415 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z niewłaściwego działania. Jednakże, kwota odszkodowania musi odzwierciedlać rzeczywistą szkodę, którą poniosłeś.

Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Nie. Nie możesz dochodzić odszkodowania w wysokości 50 tys. zł, ponieważ te pieniądze nie zostały Ci faktycznie odebrane. Jednak możesz domagać się odszkodowania za rzeczywistą szkodę, jaką poniosłeś w wyniku niemożności uzyskania kredytu. Szkoda ta może obejmować np. utracone korzyści z niezrealizowanych inwestycji czy związane z tym opłaty i koszty.

Aby efektywnie dochodzić swoich praw, warto:

Uzyskać nową, poprawną zgodę od wierzyciela i ponownie wystąpić do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej.
Rozważyć skierowanie do sądu pozwu przeciwko wierzycielowi o odszkodowanie za wyrządzoną szkodę w związku z nieuzasadnionym wpisem w KW.
Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać odszkodowanie, musisz udowodnić wielkość szkody oraz to, że wynikła ona bezpośrednio z działania wierzyciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą?
Jak dostałam wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą? Muszę brać wolne czy należy się dzień wolny?...
Budowa domu a zabezpieczenie na przyszłość.
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...

Wyszukiwarka