Nieuzasadniony wpis w KW.

Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.
Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.
Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa sobie widnieje w KW a ja jestem "uziemiony" w kwestii starania się o kredyt pod zabezpieczenie. I cała "przygoda" trwa już 18 miesięcy od daty uregulowania zaległości wobec wierzyciela.
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie? A może sąd tu nie jest bez winy ze względu na swoją opieszałość?
Tak w ogóle to co byście zrobili na moim miejscu?
anonim cytuj
18-10-2023
Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to zwrócił się do wierzyciela o sporządzenie nowej zgody z poprawnie wpisaną kwotą, a następnie ponownie wystąpił do sądu o wykreślenie.

anonim cytuj
18-10-2023
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Pewnie. W wysokości poniesionej szkody z uwzględnieniem art. 6 kc.
Ale jak ja mogę im wskazać wysokość poniesionej szkody skoro:
- po pierwsze: dostałem odmowę w sprawie przydzielenia kredytu o który się starałem;
- po drugie: już później w ogóle nie starałem się o kredyt ze względu na przedmiotowy wpis.

Dokumentem. Najpierw zastanów się, czy szkodę w ogóle poniosłeś? Jeśli tak, to jaką i w jakiej wysokości.
Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Pewnie, że możesz. Pytanie tylko z jakim skutkiem? Przecież 50 tyś. w żaden sposób nie straciłeś, ponieważ ich nie miałeś.

anonim cytuj
18-10-2023
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.

Jeśli wierzyciel dokonał wpisu w Księdze Wieczystej (KW) bez uzasadnionej podstawy, powinieneś mieć możliwość dochodzenia swoich praw w drodze sądowej.

Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.

Jeśli wystąpiły błędy w dokumencie zgody wierzyciela, w pierwszej kolejności powinieneś zgłosić się do niego w celu uzyskania poprawnej zgody. Następnie ponownie skierować wniosek do sądu o wykreślenie wpisu z KW.

Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Możesz dochodzić od wierzyciela odszkodowania na podstawie art. 415 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z niewłaściwego działania. Jednakże, kwota odszkodowania musi odzwierciedlać rzeczywistą szkodę, którą poniosłeś.

Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Nie. Nie możesz dochodzić odszkodowania w wysokości 50 tys. zł, ponieważ te pieniądze nie zostały Ci faktycznie odebrane. Jednak możesz domagać się odszkodowania za rzeczywistą szkodę, jaką poniosłeś w wyniku niemożności uzyskania kredytu. Szkoda ta może obejmować np. utracone korzyści z niezrealizowanych inwestycji czy związane z tym opłaty i koszty.

Aby efektywnie dochodzić swoich praw, warto:

Uzyskać nową, poprawną zgodę od wierzyciela i ponownie wystąpić do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej.
Rozważyć skierowanie do sądu pozwu przeciwko wierzycielowi o odszkodowanie za wyrządzoną szkodę w związku z nieuzasadnionym wpisem w KW.
Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać odszkodowanie, musisz udowodnić wielkość szkody oraz to, że wynikła ona bezpośrednio z działania wierzyciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Przepracowałem 2 tygodnie (umowa na 3 miesiące). Czy mogę się starać o chorobowe?
Jestem na umowie o pracę na 3 miesiące, przepracowałem 2 tygodnie i trafiłem do zakładu psychiatrycznego, czy mogę się starać o chorobowe?...

Wyszukiwarka