Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.
Jeśli wierzyciel dokonał wpisu w Księdze Wieczystej (KW) bez uzasadnionej podstawy, powinieneś mieć możliwość dochodzenia swoich praw w drodze sądowej.
Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.
Jeśli wystąpiły błędy w dokumencie zgody wierzyciela, w pierwszej kolejności powinieneś zgłosić się do niego w celu uzyskania poprawnej zgody. Następnie ponownie skierować wniosek do sądu o wykreślenie wpisu z KW.
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?
Możesz dochodzić od wierzyciela odszkodowania na podstawie art. 415 Kodeksu cywilnego za szkodę wynikłą z niewłaściwego działania. Jednakże, kwota odszkodowania musi odzwierciedlać rzeczywistą szkodę, którą poniosłeś.
Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?
Nie. Nie możesz dochodzić odszkodowania w wysokości 50 tys. zł, ponieważ te pieniądze nie zostały Ci faktycznie odebrane. Jednak możesz domagać się odszkodowania za rzeczywistą szkodę, jaką poniosłeś w wyniku niemożności uzyskania kredytu. Szkoda ta może obejmować np. utracone korzyści z niezrealizowanych inwestycji czy związane z tym opłaty i koszty.
Aby efektywnie dochodzić swoich praw, warto:
Uzyskać nową, poprawną zgodę od wierzyciela i ponownie wystąpić do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej.
Rozważyć skierowanie do sądu pozwu przeciwko wierzycielowi o odszkodowanie za wyrządzoną szkodę w związku z nieuzasadnionym wpisem w KW.
Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać odszkodowanie, musisz udowodnić wielkość szkody oraz to, że wynikła ona bezpośrednio z działania wierzyciela.