Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?

Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nieokreślony)
anonim cytuj
04-09-2022
1. Musisz mieć zaświadczenie o zakończonym leczeniu i pracodawca musi Cię skierować na badania medycy. Bez nich nie może Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
2. Ale zwolnić zanim zdąży zrobić badania czy w przypadku kiedy nie uzyska (utracił) zdolności do pracy?

anonim cytuj
04-09-2022
Czy jeżeli osoba po L4 dłuższym wróci do pracy z myślą że pracodawca skieruje ją na badanie a okaże się że zwolni ja w ten pierwszy dzień po L4. Czy tak może?

anonim cytuj
04-09-2022
Nie, nie można.
Dodatkowo skoro umowa jest na czas nieokreślony do pracodawca musi podać powód rozwiązanie umowy, jeśli z powodem się nie zgadzasz masz możliwość odwołania się do sądu pracy.

anonim cytuj
05-09-2022
Czyli najpierw musi skierować na badania wtedy ewentualnie mając badania może zwolnić ale podając powód, np redukcja etatu..?
To jeszcze ostatnie pytanie, jeżeli mogę? Czy w ostatnim dniu zwolnienia, mając już zaświadczenie o zakończonym leczeniu, można zrobić badania u lekarza medycyny pracy, czy trzeba przyjść do pracy w pierwszy dzień po L4 po skierowanie?

anonim cytuj
05-09-2022
Tak, najpierw badania później ewentualne zwolnienie z pracy. Przy czym powód musi być konkretny i prawdziwy - a pracownik może na to odwołać się do sądu pracy i negować takie zwolnienie.
Badania po zwolnieniu lekarskim - nie w ostatnim dniu zwolnienia. Przy czym skierowanie oczywiście pracodawca może dać szybciej.

anonim cytuj
05-09-2022
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
05-09-2022

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Co zrobić żeby dostać spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii
Dzień dobry, jakie kroki powinnam podjąć starając się o spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii i tam też zmarł. Jestem córką z pierwszego małżeństwa. Z góry dziękuję za pomoc....
Prawo do zasiłku chorobowego.
Czy jeśli jestem na zwolnieniu od psychiatry, i w międzyczasie wygaśnie mi umowa o pracę, to czy dalej mam prawo do zasiłku chorobowego? Czy jedynie do momentu wygaśnięcia umowy, mimo dalszego zwolnienia?...
L4 paychiatryczne
Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po str...

Wyszukiwarka