Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nieokreślony)
1. Musisz mieć zaświadczenie o zakończonym leczeniu i pracodawca musi Cię skierować na badania medycy. Bez nich nie może Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
2. Ale zwolnić zanim zdąży zrobić badania czy w przypadku kiedy nie uzyska (utracił) zdolności do pracy?
anonim cytuj
04-09-2022
Czy jeżeli osoba po L4 dłuższym wróci do pracy z myślą że pracodawca skieruje ją na badanie a okaże się że zwolni ja w ten pierwszy dzień po L4. Czy tak może?
anonim cytuj
04-09-2022
Nie, nie można.
Dodatkowo skoro umowa jest na czas nieokreślony do pracodawca musi podać powód rozwiązanie umowy, jeśli z powodem się nie zgadzasz masz możliwość odwołania się do sądu pracy.
anonim cytuj
05-09-2022
Czyli najpierw musi skierować na badania wtedy ewentualnie mając badania może zwolnić ale podając powód, np redukcja etatu..?
To jeszcze ostatnie pytanie, jeżeli mogę? Czy w ostatnim dniu zwolnienia, mając już zaświadczenie o zakończonym leczeniu, można zrobić badania u lekarza medycyny pracy, czy trzeba przyjść do pracy w pierwszy dzień po L4 po skierowanie?
anonim cytuj
05-09-2022
Tak, najpierw badania później ewentualne zwolnienie z pracy. Przy czym powód musi być konkretny i prawdziwy - a pracownik może na to odwołać się do sądu pracy i negować takie zwolnienie.
Badania po zwolnieniu lekarskim - nie w ostatnim dniu zwolnienia. Przy czym skierowanie oczywiście pracodawca może dać szybciej.
anonim cytuj
05-09-2022
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć....
Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu.
Były mąż nie spłaca tych zobowiązań.
Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam
"coś" podczas zaciągania przez niego kredytu.
Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku.
Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu....
Witajcie. Pytanie do osób, które odbierały władze rodzicielskie jednemu z rodziców. Sprawa przed nami, ale pani adwokat nas uprzedziła, że przed sprawą pojawi się kurator w domu. Czy to zawsze tak jest? Co sprawdza i ile przed sprawą was odwiedził?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: