Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nieokreślony)
1. Musisz mieć zaświadczenie o zakończonym leczeniu i pracodawca musi Cię skierować na badania medycy. Bez nich nie może Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
2. Ale zwolnić zanim zdąży zrobić badania czy w przypadku kiedy nie uzyska (utracił) zdolności do pracy?
anonim cytuj
04-09-2022
Czy jeżeli osoba po L4 dłuższym wróci do pracy z myślą że pracodawca skieruje ją na badanie a okaże się że zwolni ja w ten pierwszy dzień po L4. Czy tak może?
anonim cytuj
04-09-2022
Nie, nie można.
Dodatkowo skoro umowa jest na czas nieokreślony do pracodawca musi podać powód rozwiązanie umowy, jeśli z powodem się nie zgadzasz masz możliwość odwołania się do sądu pracy.
anonim cytuj
05-09-2022
Czyli najpierw musi skierować na badania wtedy ewentualnie mając badania może zwolnić ale podając powód, np redukcja etatu..?
To jeszcze ostatnie pytanie, jeżeli mogę? Czy w ostatnim dniu zwolnienia, mając już zaświadczenie o zakończonym leczeniu, można zrobić badania u lekarza medycyny pracy, czy trzeba przyjść do pracy w pierwszy dzień po L4 po skierowanie?
anonim cytuj
05-09-2022
Tak, najpierw badania później ewentualne zwolnienie z pracy. Przy czym powód musi być konkretny i prawdziwy - a pracownik może na to odwołać się do sądu pracy i negować takie zwolnienie.
Badania po zwolnieniu lekarskim - nie w ostatnim dniu zwolnienia. Przy czym skierowanie oczywiście pracodawca może dać szybciej.
anonim cytuj
05-09-2022
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Szanowni Państwo,
Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu.
Pytania:
a) c...
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...
Który punkt w oświadczeniu PIT-2 należy zaznaczyć jeżeli nie chcę żeby była pobierana zaliczka oraz nie chcę pomniejszać miesięcznej zaliczki na podatek?...
Proszę o pomoc.
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu).
Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: