Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?

Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nieokreślony)
anonim cytuj
04-09-2022
1. Musisz mieć zaświadczenie o zakończonym leczeniu i pracodawca musi Cię skierować na badania medycy. Bez nich nie może Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
2. Ale zwolnić zanim zdąży zrobić badania czy w przypadku kiedy nie uzyska (utracił) zdolności do pracy?

anonim cytuj
04-09-2022
Czy jeżeli osoba po L4 dłuższym wróci do pracy z myślą że pracodawca skieruje ją na badanie a okaże się że zwolni ja w ten pierwszy dzień po L4. Czy tak może?

anonim cytuj
04-09-2022
Nie, nie można.
Dodatkowo skoro umowa jest na czas nieokreślony do pracodawca musi podać powód rozwiązanie umowy, jeśli z powodem się nie zgadzasz masz możliwość odwołania się do sądu pracy.

anonim cytuj
05-09-2022
Czyli najpierw musi skierować na badania wtedy ewentualnie mając badania może zwolnić ale podając powód, np redukcja etatu..?
To jeszcze ostatnie pytanie, jeżeli mogę? Czy w ostatnim dniu zwolnienia, mając już zaświadczenie o zakończonym leczeniu, można zrobić badania u lekarza medycyny pracy, czy trzeba przyjść do pracy w pierwszy dzień po L4 po skierowanie?

anonim cytuj
05-09-2022
Tak, najpierw badania później ewentualne zwolnienie z pracy. Przy czym powód musi być konkretny i prawdziwy - a pracownik może na to odwołać się do sądu pracy i negować takie zwolnienie.
Badania po zwolnieniu lekarskim - nie w ostatnim dniu zwolnienia. Przy czym skierowanie oczywiście pracodawca może dać szybciej.

anonim cytuj
05-09-2022
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
05-09-2022

Sugerowane Tematy

Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...
Spadek dla dzieci.
Witam, czy jest sposób by uczynić nasze dzieci wyłącznymi spadkobiercami po naszej śmierci, tak by nikomu z naszego rodzeństwa i rodziców nic się nie należało....
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Proszę o pomoc . Odchodzę z pracy . Mam dużo urlopu . Pracodawca jest zobowiązany zapłacić za to ?...

Wyszukiwarka