Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nieokreślony)
1. Musisz mieć zaświadczenie o zakończonym leczeniu i pracodawca musi Cię skierować na badania medycy. Bez nich nie może Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
2. Ale zwolnić zanim zdąży zrobić badania czy w przypadku kiedy nie uzyska (utracił) zdolności do pracy?
anonim cytuj
04-09-2022
Czy jeżeli osoba po L4 dłuższym wróci do pracy z myślą że pracodawca skieruje ją na badanie a okaże się że zwolni ja w ten pierwszy dzień po L4. Czy tak może?
anonim cytuj
04-09-2022
Nie, nie można.
Dodatkowo skoro umowa jest na czas nieokreślony do pracodawca musi podać powód rozwiązanie umowy, jeśli z powodem się nie zgadzasz masz możliwość odwołania się do sądu pracy.
anonim cytuj
05-09-2022
Czyli najpierw musi skierować na badania wtedy ewentualnie mając badania może zwolnić ale podając powód, np redukcja etatu..?
To jeszcze ostatnie pytanie, jeżeli mogę? Czy w ostatnim dniu zwolnienia, mając już zaświadczenie o zakończonym leczeniu, można zrobić badania u lekarza medycyny pracy, czy trzeba przyjść do pracy w pierwszy dzień po L4 po skierowanie?
anonim cytuj
05-09-2022
Tak, najpierw badania później ewentualne zwolnienie z pracy. Przy czym powód musi być konkretny i prawdziwy - a pracownik może na to odwołać się do sądu pracy i negować takie zwolnienie.
Badania po zwolnieniu lekarskim - nie w ostatnim dniu zwolnienia. Przy czym skierowanie oczywiście pracodawca może dać szybciej.
anonim cytuj
05-09-2022
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Gdzie zgłosić naruszenie zasad miru domowego właścicielka chce wejść do wynajmowanego mieszkania bez mojej obecności oraz ustalenia że mną konkretnego czasu (podane około południa tylko) - komisariat osobiście czy przez 112? I jeżeli mieszkanie jest w rejonie Czuby Lublin a mieszka na Tatatach Lublin to który komisariat ? Czuby czy Tatary?...
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sp...
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem.
Mieszkanie jest dwupokojowe.
Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy.
Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące.
Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt.
Rata się nam zmniejszyła.
Rozstaliśmy się z byłym partnerem.
On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy.
A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy.
Jak miałabym go s...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: