Opłata za pobyt w szpitalu.

Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkubent jest uprawniony do informacji o jej stan zdrowia a rodzinie nikt nic nie chce powiedzieć nawet jak się znalazła w szpitalu), pobiera alimenty zasądzone ze względu na dotychczasowe małżeństwo (trwało ok 35 lat), ten konkubent też prawdopodobnie ma jej kartę bankową i rządzi się jej pieniędzmi, w razie potrzeby mogę dopisać więcej informacji lub jeśli macie sugestie, powiedzcie co dalej.
anonim cytuj
20-11-2023
Ten rozwód jest orzeczony prawomocnie (tak mówi pierwsza cytowana linijka) czy jest wniesiona w terminie i opłacona apelacja co do rozwodu i tylko czeka na rozprawę? Hipotetycznie jeszcze małżonek (jeszcze - bo toczy się rozwód) ma obowiązek zgłosić ją do swojego ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli takowe posiada, wtedy ma status osoby ubezpieczonej. Czy ma on ubezpieczenie? Można doczytać - ustawa o świadczeniach finansowanych ze środków publicznych - art. 54. To co piszesz trochę jest dziwne - skoro rozwód orzeczono (znów - orzeczono, ale złożono apelację?) z jej winy, to dlaczego otrzymuje alimenty na swoją rzecz? Czy to są alimenty na dzieci? Czy to są alimenty ale - w trybie zabezpieczenia środków na zapewnienie bytu rodzinie w trakcie trwania procesu rozwodowego ?

anonim cytuj
20-11-2023
Jest wniesiona apelacja, jest wyznaczony sędzia, nie ma jeszcze terminu jeśli chodzi o podważenie tego wyroku rozwodu. A alimenty były zasądzone z jej inicjatywy w sądzie rejonowym (nasz lokalny sąd) wcześniej przed rozwodem na zaspokajanie potrzeb życiowych a rozwód, o który wniósł mąż prowadził sąd okręgowy, który zasądził wyrok (nawet z uzasadnieniem) rozwodu tylko i wyłącznie z jej winy. Krótko po tym wyroku została wniesiona apelacja. Osoba znajdująca się teraz w szpitalu została wypisana z ubezpieczenia w momencie gdy wyprowadziła się do prawdopodobnie kochanka i zaczęła przebywać w podejrzanym towarzystwie. Reasumując, po kilku rozprawach rozwodowych jest wyrok z uzasadnieniem od którego wniesiono apelację, więc czekamy. W sądzie rejonowym jest wniesione o cofnięcie alimentów i też czekamy. Stan osoby w szpitalu beznadziejny a z racji nieubezpieczenia generujący koszty a tak w ogóle to ta osoba nie upoważniła nikogo z rodziny do informowania o stanie zdrowia i nikt nic nie może się dowiedzieć. Nie wiem za dużo więc ciężko to wyjaśnić ale może i tak ktoś pomoże, doradzi.

anonim cytuj
20-11-2023
Na jakiej podstawie i przez kogo została "wypisana"?

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Kaucja rezerwacyjna.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Zasiłek chorobowy.
Ile wynosi zasiłek chorobowy za zwolnienie szpitalne i po szpitalne? Gdzieś przeczytałam że 70% Czy to prawda?...

Wyszukiwarka