Opłata za pobyt w szpitalu.

Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkubent jest uprawniony do informacji o jej stan zdrowia a rodzinie nikt nic nie chce powiedzieć nawet jak się znalazła w szpitalu), pobiera alimenty zasądzone ze względu na dotychczasowe małżeństwo (trwało ok 35 lat), ten konkubent też prawdopodobnie ma jej kartę bankową i rządzi się jej pieniędzmi, w razie potrzeby mogę dopisać więcej informacji lub jeśli macie sugestie, powiedzcie co dalej.
anonim cytuj
20-11-2023
Ten rozwód jest orzeczony prawomocnie (tak mówi pierwsza cytowana linijka) czy jest wniesiona w terminie i opłacona apelacja co do rozwodu i tylko czeka na rozprawę? Hipotetycznie jeszcze małżonek (jeszcze - bo toczy się rozwód) ma obowiązek zgłosić ją do swojego ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli takowe posiada, wtedy ma status osoby ubezpieczonej. Czy ma on ubezpieczenie? Można doczytać - ustawa o świadczeniach finansowanych ze środków publicznych - art. 54. To co piszesz trochę jest dziwne - skoro rozwód orzeczono (znów - orzeczono, ale złożono apelację?) z jej winy, to dlaczego otrzymuje alimenty na swoją rzecz? Czy to są alimenty na dzieci? Czy to są alimenty ale - w trybie zabezpieczenia środków na zapewnienie bytu rodzinie w trakcie trwania procesu rozwodowego ?

anonim cytuj
20-11-2023
Jest wniesiona apelacja, jest wyznaczony sędzia, nie ma jeszcze terminu jeśli chodzi o podważenie tego wyroku rozwodu. A alimenty były zasądzone z jej inicjatywy w sądzie rejonowym (nasz lokalny sąd) wcześniej przed rozwodem na zaspokajanie potrzeb życiowych a rozwód, o który wniósł mąż prowadził sąd okręgowy, który zasądził wyrok (nawet z uzasadnieniem) rozwodu tylko i wyłącznie z jej winy. Krótko po tym wyroku została wniesiona apelacja. Osoba znajdująca się teraz w szpitalu została wypisana z ubezpieczenia w momencie gdy wyprowadziła się do prawdopodobnie kochanka i zaczęła przebywać w podejrzanym towarzystwie. Reasumując, po kilku rozprawach rozwodowych jest wyrok z uzasadnieniem od którego wniesiono apelację, więc czekamy. W sądzie rejonowym jest wniesione o cofnięcie alimentów i też czekamy. Stan osoby w szpitalu beznadziejny a z racji nieubezpieczenia generujący koszty a tak w ogóle to ta osoba nie upoważniła nikogo z rodziny do informowania o stanie zdrowia i nikt nic nie może się dowiedzieć. Nie wiem za dużo więc ciężko to wyjaśnić ale może i tak ktoś pomoże, doradzi.

anonim cytuj
20-11-2023
Na jakiej podstawie i przez kogo została "wypisana"?

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ? Przypadek jest taki: Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd....
Wniesienie majątku osobistego do majątku wspólnego.
Czy jest możliwość, żeby majątek osobisty przenieść do wspólnego po zawarciu małżeństwa? Chodzi o nieruchomość, dom z działką. Chodzi o to żeby po śmierci jednego z współmałżonka odziedziczyła to druga osoba, a nie np. rodzice zmarłej/zmarłego....

Wyszukiwarka