Prawo przejścia i przejazdu.

Witam serdecznie,
Nabyłem kilka działek, do których przylega prywatna działka z głównej drogi do jeziora (5m szer i ok 220m długości). Wraz z sąsiadem posiadamy służebność gruntowa polegająca na prawie przejścia i przejazdu wpisane w księgę wieczysta. Na działce znajdują się drzewa, krzewy i jest nieprzejezdna. Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew (wszystkie drzewa poniżej 50cm obwodu itd) ? Czy właściciel może nie zgodzić się na wycinkę?
Na końcu tej "drogi" sąsiad posiada 1 z 3 działek bez dostępu bezpośredniego do drogi. Mam też możliwość odkupić tą działkę ale wtedy sąsiad może domagać się ode mnie wycinki drzew i możliwości przejazdu dlatego nie wiem czy jest sens inwestować. Służebność nie zniknie po zmianie właściciela. Gdybym ją kupił to bym chciał poszerzyć działki o te 5m a resztę drogi zostawić jako wewnętrzna dla siebie, wycinając jedynie drzewa w połowie działki. Chciałbym zagrodzić teren aby nie kręciły się tam osoby niepożądane pozostawiając część drzewostanu.
anonim cytuj
08-09-2023
Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew

Czy tak wynika z tytułu na podstawie którego ustanowiono służebność? Jeśli nie, to zastosowanie ma art. 289 § 1 kc. Czyli to obowiązek właściciela nieruchomości władnącej. Właściciel drogi, to nie Wasz służący czy parobek.

anonim cytuj
08-09-2023
W akcie mamy "...nieodpłatną i na czas nieokreślony służebność gruntową, polegająca na prawie przejścia i przejazdu do drogi publicznej oraz prawie położenia, kosztem i staraniem właściciela nieruchomości władnącej oraz w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami: przewodów elektrycznych, wodnokanalizacyjnych, wodociągowych, gazowych i innych mediów przeprowadzania ich przeglądów, konserwacji, dokonywaniem czynności związanych z usunięciem ich awarii i naprawy wraz z obowiązkiem partycypowania w kosztach utrzymania drogi."

Obecnie nie da się przejechać bo jest zarośnięta drzewami.

anonim cytuj
08-09-2023
Obecnie nie da się przejechać bo jest zarośnięta drzewami.

Ten fakt nie neguje waszego prawa wynikającego ze służebności.
Sama służebność przejścia i przejazdu nie obliguje właściciela nieruchomości obciążonej do utrzymania jej w stanie przejezdnym (chyba że wynikałoby to z treści samej służebności).
W waszym przypadku nie wynika, zatem sami musicie zadbać o udrożnienie nieruchomości obciążonej - wyciąć drzewa na własny koszt.

anonim cytuj
08-09-2023
W akcie mamy "...nieodpłatną i na czas nieokreślony służebność gruntową, polegająca na prawie przejścia i przejazdu do drogi publicznej oraz prawie położenia, kosztem i staraniem właściciela nieruchomości władnącej oraz w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami: przewodów elektrycznych, wodnokanalizacyjnych, wodociągowych, gazowych i innych mediów przeprowadzania ich przeglądów, konserwacji, dokonywaniem czynności związanych z usunięciem ich awarii i naprawy wraz z obowiązkiem partycypowania w kosztach utrzymania drogi."

W świetle tego zapisu, służebność wyraźnie nakłada obowiązek na właściciela nieruchomości władnącej (tj. obciążonej służebnością) starania się o położenie i utrzymanie różnych przewodów i mediów na własny koszt. W związku z tym, w odniesieniu do służebności przejścia i przejazdu:

Ustalony zapis nie precyzuje obowiązku właściciela nieruchomości władnącej co do utrzymania drogi w stanie przejezdnym. Jednakże, zgodnie z art. 305 § 1 Kodeksu cywilnego (kc.), właściciel nieruchomości władnącej jest zobowiązany do powstrzymania się od wszelkich działań, które mogłyby uniemożliwić korzystanie z służebności w sposób wynikający z jej treści i przeznaczenia.

Jeśli obecna postać działki uniemożliwia korzystanie z prawa przejścia i przejazdu, mogą Państwo dochodzić usunięcia przeszkód z drogi. Właściciel nieruchomości władnącej nie może uniemożliwić korzystania z prawa służebności.

Co do wycinki drzew, trzeba byłoby skonsultować się z miejscowymi przepisami dotyczącymi ochrony przyrody i ewentualnych zezwoleń na wycinkę drzew. Pomimo, że właściciel nieruchomości obciążonej może nie być zobowiązany do wycinki drzew, sami mają Państwo prawo do podjęcia działań w celu udrożnienia drogi, oczywiście z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.

Podsumowując, w świetle przedstawionego opisu, mogą Państwo podjąć kroki w celu udrożnienia drogi, ale wszystkie działania muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami prawnymi.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...

Wyszukiwarka