Prawo przejścia i przejazdu.

Witam serdecznie,
Nabyłem kilka działek, do których przylega prywatna działka z głównej drogi do jeziora (5m szer i ok 220m długości). Wraz z sąsiadem posiadamy służebność gruntowa polegająca na prawie przejścia i przejazdu wpisane w księgę wieczysta. Na działce znajdują się drzewa, krzewy i jest nieprzejezdna. Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew (wszystkie drzewa poniżej 50cm obwodu itd) ? Czy właściciel może nie zgodzić się na wycinkę?
Na końcu tej "drogi" sąsiad posiada 1 z 3 działek bez dostępu bezpośredniego do drogi. Mam też możliwość odkupić tą działkę ale wtedy sąsiad może domagać się ode mnie wycinki drzew i możliwości przejazdu dlatego nie wiem czy jest sens inwestować. Służebność nie zniknie po zmianie właściciela. Gdybym ją kupił to bym chciał poszerzyć działki o te 5m a resztę drogi zostawić jako wewnętrzna dla siebie, wycinając jedynie drzewa w połowie działki. Chciałbym zagrodzić teren aby nie kręciły się tam osoby niepożądane pozostawiając część drzewostanu.
anonim cytuj
08-09-2023
Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew

Czy tak wynika z tytułu na podstawie którego ustanowiono służebność? Jeśli nie, to zastosowanie ma art. 289 § 1 kc. Czyli to obowiązek właściciela nieruchomości władnącej. Właściciel drogi, to nie Wasz służący czy parobek.

anonim cytuj
08-09-2023
W akcie mamy "...nieodpłatną i na czas nieokreślony służebność gruntową, polegająca na prawie przejścia i przejazdu do drogi publicznej oraz prawie położenia, kosztem i staraniem właściciela nieruchomości władnącej oraz w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami: przewodów elektrycznych, wodnokanalizacyjnych, wodociągowych, gazowych i innych mediów przeprowadzania ich przeglądów, konserwacji, dokonywaniem czynności związanych z usunięciem ich awarii i naprawy wraz z obowiązkiem partycypowania w kosztach utrzymania drogi."

Obecnie nie da się przejechać bo jest zarośnięta drzewami.

anonim cytuj
08-09-2023
Obecnie nie da się przejechać bo jest zarośnięta drzewami.

Ten fakt nie neguje waszego prawa wynikającego ze służebności.
Sama służebność przejścia i przejazdu nie obliguje właściciela nieruchomości obciążonej do utrzymania jej w stanie przejezdnym (chyba że wynikałoby to z treści samej służebności).
W waszym przypadku nie wynika, zatem sami musicie zadbać o udrożnienie nieruchomości obciążonej - wyciąć drzewa na własny koszt.

anonim cytuj
08-09-2023
W akcie mamy "...nieodpłatną i na czas nieokreślony służebność gruntową, polegająca na prawie przejścia i przejazdu do drogi publicznej oraz prawie położenia, kosztem i staraniem właściciela nieruchomości władnącej oraz w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami: przewodów elektrycznych, wodnokanalizacyjnych, wodociągowych, gazowych i innych mediów przeprowadzania ich przeglądów, konserwacji, dokonywaniem czynności związanych z usunięciem ich awarii i naprawy wraz z obowiązkiem partycypowania w kosztach utrzymania drogi."

W świetle tego zapisu, służebność wyraźnie nakłada obowiązek na właściciela nieruchomości władnącej (tj. obciążonej służebnością) starania się o położenie i utrzymanie różnych przewodów i mediów na własny koszt. W związku z tym, w odniesieniu do służebności przejścia i przejazdu:

Ustalony zapis nie precyzuje obowiązku właściciela nieruchomości władnącej co do utrzymania drogi w stanie przejezdnym. Jednakże, zgodnie z art. 305 § 1 Kodeksu cywilnego (kc.), właściciel nieruchomości władnącej jest zobowiązany do powstrzymania się od wszelkich działań, które mogłyby uniemożliwić korzystanie z służebności w sposób wynikający z jej treści i przeznaczenia.

Jeśli obecna postać działki uniemożliwia korzystanie z prawa przejścia i przejazdu, mogą Państwo dochodzić usunięcia przeszkód z drogi. Właściciel nieruchomości władnącej nie może uniemożliwić korzystania z prawa służebności.

Co do wycinki drzew, trzeba byłoby skonsultować się z miejscowymi przepisami dotyczącymi ochrony przyrody i ewentualnych zezwoleń na wycinkę drzew. Pomimo, że właściciel nieruchomości obciążonej może nie być zobowiązany do wycinki drzew, sami mają Państwo prawo do podjęcia działań w celu udrożnienia drogi, oczywiście z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.

Podsumowując, w świetle przedstawionego opisu, mogą Państwo podjąć kroki w celu udrożnienia drogi, ale wszystkie działania muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami prawnymi.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku
Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku....

Wyszukiwarka