Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.

Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy?
Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)?
Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?
anonim cytuj
18-10-2023
Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
Rozumiem, że nie wolno podnieść czynszu o 200-300% poprzez oświadczenie w trakcie umowy. Ale nie za bardzo mogę zrozumieć, dlaczego takiego zapisu nie można byłoby zastosować w umowie. Tj. Np. czynsz od dnia do dnia w wysokości X, a od dnia w wysokości Y.
Ale OK, chyba nie pójdę w tym kierunku.
Czy w umowie najmu na czas określony można dowolnie określić termin i przyczyny rozwiązania? Czy można jako przyczynę dać brak rozpoczęcia remontu (do jakiejś daty), niewykonanie remontu?
I termin rozwiązania: natychmiastowo? Czy bezpieczniej np. kilka dni, ale żeby był okres wypowiedzenia?
Z tego co widziałem to np. gminy stosowały 2 umowy: 1-szą na udostępnienie lokalu na remont, i dopiero wykonanie remontu jest warunkiem zawarcia umowy najmu. Czy jako prywatny też by tak można? Pewno zaraz obudzi się US, i stwierdzi, że poczyniony remont przez nabywcę jest naszym przychodem.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
Zakup mieszkania od dłużnika.
Znalazłem mieszkanie na sprzedaż w mojej okolicy. Okazało się, że obecny właściciel pozbywa się majątku ze względu na jakieś długi z lat młodzieńczych. Sprawa wygląda tak że w trakcie sprawy przepisał mieszkanie na ojca. I ja mam kupić od ojca. Bank dowiedział się o tym, że jest nowy właściciel (ojciec) i podał sprawę do sądu. Czy mogę legalnie kupić to mieszkanie od ojca byłego właściciela? Bo się że że jak kupie to mi je zabiorą....

Wyszukiwarka