Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.

Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy?
Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)?
Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?
anonim cytuj
18-10-2023
Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
Rozumiem, że nie wolno podnieść czynszu o 200-300% poprzez oświadczenie w trakcie umowy. Ale nie za bardzo mogę zrozumieć, dlaczego takiego zapisu nie można byłoby zastosować w umowie. Tj. Np. czynsz od dnia do dnia w wysokości X, a od dnia w wysokości Y.
Ale OK, chyba nie pójdę w tym kierunku.
Czy w umowie najmu na czas określony można dowolnie określić termin i przyczyny rozwiązania? Czy można jako przyczynę dać brak rozpoczęcia remontu (do jakiejś daty), niewykonanie remontu?
I termin rozwiązania: natychmiastowo? Czy bezpieczniej np. kilka dni, ale żeby był okres wypowiedzenia?
Z tego co widziałem to np. gminy stosowały 2 umowy: 1-szą na udostępnienie lokalu na remont, i dopiero wykonanie remontu jest warunkiem zawarcia umowy najmu. Czy jako prywatny też by tak można? Pewno zaraz obudzi się US, i stwierdzi, że poczyniony remont przez nabywcę jest naszym przychodem.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...

Wyszukiwarka