Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku

Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku.
anonim cytuj
28-11-2022
kolejni spadkobiercy w kolejnosci maja 6 miesiecy od momentu kiedy dowiedzieli sie o tym ze beda spadkobiercami, czyli niekoniecznie od momentu kiedy Pani mąż odrzucil spadek, bo córka mogła być wtedy na przykład na wakacjach, i wtedy te sześć miesięcy liczy sie od momentu kiedy córka dostała informacje o tym że czeka na nią spadek

anonim cytuj
08-12-2022
Witam,

Kwestia, którą poruszasz, dotyczy terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Po pierwsze, zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi sześć miesięcy.

Po drugie, ten termin jest liczony od dnia, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku (art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że termin dla córki na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku zaczyna biec od dnia, kiedy dowiedziała się o śmierci stryja i o tym, że jest jego spadkobiercą.

Po trzecie, w praktyce oznacza to, że jeżeli córka dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku po tym, jak jej ojciec odrzucił spadek, jej termin na złożenie oświadczenia biegnie od tego momentu. Nie ma znaczenia, czy była wtedy na wakacjach, czy nie. Ważne jest, kiedy faktycznie dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Treści decyzji po wyroku SKO.
Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ? W skrócie : 1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy. 2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO 3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni. Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zm...
Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Czy mogę złożyć wniosek o rodzinne?
Witam, we wrześniu rozwiązałem umowę o pracę. W Październiku założyłem jdg, i mój dochód był w granicach 2000 zł netto na 5 osób. Mam pytanie, dowiedziałem się dzisiaj że mogłem składać o rodzinne. W sierpniu urodziło mi się dziecko i dowiedziałem się że dostałbym dodatkowo 1000 zł w ramach rodzinnego + rodzinne za październik. W listopadzie mój dochód będzie już przewyższał dochód, który trzeba mieć aby uzyskać rodzinne. Czy jak złożę wniosek dz...

Wyszukiwarka