Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku

Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku.
anonim cytuj
28-11-2022
kolejni spadkobiercy w kolejnosci maja 6 miesiecy od momentu kiedy dowiedzieli sie o tym ze beda spadkobiercami, czyli niekoniecznie od momentu kiedy Pani mąż odrzucil spadek, bo córka mogła być wtedy na przykład na wakacjach, i wtedy te sześć miesięcy liczy sie od momentu kiedy córka dostała informacje o tym że czeka na nią spadek

anonim cytuj
08-12-2022
Witam,

Kwestia, którą poruszasz, dotyczy terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Po pierwsze, zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi sześć miesięcy.

Po drugie, ten termin jest liczony od dnia, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku (art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że termin dla córki na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku zaczyna biec od dnia, kiedy dowiedziała się o śmierci stryja i o tym, że jest jego spadkobiercą.

Po trzecie, w praktyce oznacza to, że jeżeli córka dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku po tym, jak jej ojciec odrzucił spadek, jej termin na złożenie oświadczenia biegnie od tego momentu. Nie ma znaczenia, czy była wtedy na wakacjach, czy nie. Ważne jest, kiedy faktycznie dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...
PIT. Przekazanie 1%
Mam pytanie, odnoście przekazywania 1% na fundację w podatku w zeznaniu rocznym np. PIT36. Czy będzie on miał wpływ na zmniejszenia zwrotu otrzymanych pieniędzy już po rozliczeniu podatku i przekazaniu tego 1%? Czy przekazując im ten 1% mój zwrot się zmniejszy o ten 1%? Zawsze mnie to zastanawiało. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...

Wyszukiwarka