Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku

Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku.
anonim cytuj
28-11-2022
kolejni spadkobiercy w kolejnosci maja 6 miesiecy od momentu kiedy dowiedzieli sie o tym ze beda spadkobiercami, czyli niekoniecznie od momentu kiedy Pani mąż odrzucil spadek, bo córka mogła być wtedy na przykład na wakacjach, i wtedy te sześć miesięcy liczy sie od momentu kiedy córka dostała informacje o tym że czeka na nią spadek

anonim cytuj
08-12-2022
Witam,

Kwestia, którą poruszasz, dotyczy terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Po pierwsze, zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi sześć miesięcy.

Po drugie, ten termin jest liczony od dnia, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku (art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że termin dla córki na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku zaczyna biec od dnia, kiedy dowiedziała się o śmierci stryja i o tym, że jest jego spadkobiercą.

Po trzecie, w praktyce oznacza to, że jeżeli córka dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku po tym, jak jej ojciec odrzucił spadek, jej termin na złożenie oświadczenia biegnie od tego momentu. Nie ma znaczenia, czy była wtedy na wakacjach, czy nie. Ważne jest, kiedy faktycznie dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...
Jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...

Wyszukiwarka