Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku

Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku.
anonim cytuj
28-11-2022
kolejni spadkobiercy w kolejnosci maja 6 miesiecy od momentu kiedy dowiedzieli sie o tym ze beda spadkobiercami, czyli niekoniecznie od momentu kiedy Pani mąż odrzucil spadek, bo córka mogła być wtedy na przykład na wakacjach, i wtedy te sześć miesięcy liczy sie od momentu kiedy córka dostała informacje o tym że czeka na nią spadek

anonim cytuj
08-12-2022
Witam,

Kwestia, którą poruszasz, dotyczy terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Po pierwsze, zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi sześć miesięcy.

Po drugie, ten termin jest liczony od dnia, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku (art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że termin dla córki na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku zaczyna biec od dnia, kiedy dowiedziała się o śmierci stryja i o tym, że jest jego spadkobiercą.

Po trzecie, w praktyce oznacza to, że jeżeli córka dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku po tym, jak jej ojciec odrzucił spadek, jej termin na złożenie oświadczenia biegnie od tego momentu. Nie ma znaczenia, czy była wtedy na wakacjach, czy nie. Ważne jest, kiedy faktycznie dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...
Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Czy będąc zatrudnionym ale na urlopie można zatrudnić się u drugiego pracodawcy??
Czy będąc na urlopie płatnym przed końcem umowy , można na urlopie iść do innego pracodawcy i pracować u niego oraz podpisać umowę nowa w czasie trwania mojej jeszcze umowy z innym pracodawca?...

Wyszukiwarka