Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku

Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku.
anonim cytuj
28-11-2022
kolejni spadkobiercy w kolejnosci maja 6 miesiecy od momentu kiedy dowiedzieli sie o tym ze beda spadkobiercami, czyli niekoniecznie od momentu kiedy Pani mąż odrzucil spadek, bo córka mogła być wtedy na przykład na wakacjach, i wtedy te sześć miesięcy liczy sie od momentu kiedy córka dostała informacje o tym że czeka na nią spadek

anonim cytuj
08-12-2022
Witam,

Kwestia, którą poruszasz, dotyczy terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.

Po pierwsze, zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi sześć miesięcy.

Po drugie, ten termin jest liczony od dnia, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku (art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że termin dla córki na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku zaczyna biec od dnia, kiedy dowiedziała się o śmierci stryja i o tym, że jest jego spadkobiercą.

Po trzecie, w praktyce oznacza to, że jeżeli córka dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku po tym, jak jej ojciec odrzucił spadek, jej termin na złożenie oświadczenia biegnie od tego momentu. Nie ma znaczenia, czy była wtedy na wakacjach, czy nie. Ważne jest, kiedy faktycznie dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne.
Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu. Pracodawca odesłał mnie do domu. Ja poinformowałem go że udaje się na leczenie odwykowe gdzie przebywam do dziś. Jednak w międzyczasie dostałem zwolnienie dyscyplinarne. Zdiagnozowano unie chorobę alkoholowa czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie....
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry?
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry? Koszt napisania apelacji 5500, dodatkowo liczy sobie za sprawę na której nie będzie obecny 1000zł, wyśle kogoś w zastępstwie. Czy część opłat jest po rozprawie sądowej?...
ile urlopu należy sie 18-latkowi?
Witam. Chciałabym bym się dowiedzieć jak to jest z urlopem. Otóż: mój brat 18 letni podjął swoją pierwszą pracę. Było to czerwca 2021r czyli tego roku. Dostał normalnie umowę o pracę na 2 lata. W lipcu tego roku wykorzystał 6 dni urlopu. Teraz pytanie. Należy mu się ogólnie 22 dni urlopu. Tylko pytanie ? Skoro umowę ma od czerwca 2021 to od czerwca 2021 do czerwca 2022 przysługuje mu 22 dni urlopu ? Czy od czerwca 2021 do grudnia 2021 przysługuj...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...

Wyszukiwarka