zatrzymanie sprzętu elektronicznego

W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie zostało przeszukane dlatego, że... jesteśmy spokrewnieni, a obszar mojej działalności gospodarczej pokrywa się z przestępstwami, o które podejrzewany jest wspomniany członek rodziny. Na tym kończy się mój udział w całej sprawie. Do dzisiaj nie byłem przesłuchany w żadnym charakterze. Do dzisiaj prokurator nie zwrócił mi także zabezpieczonego sprzętu. Nastała całkowita cisza.
Od marca wysłałem do prokuratora prowadzącego sprawę aż trzy wnioski o wydanie sprzętu na podstawie art. 230 § 2 k.p.k. i nie otrzymałem ani jednej odpowiedzi. Dwa z nich dotyczyły zwrotu wszystkich zabezpieczonych przedmiotów, a jeden uwzględniał zwrot samego laptopa, który jest mi niezbędny do pracy. Oczywiście dołączyłem dokumenty świadczące o tym, że jestem faktycznym właścicielem sprzętu i odpowiednio uzasadniłem moje prośby. Wnioski nie zawierały żadnych wad i błędów formalnych, dlatego dziwi mnie brak jakiegokolwiek odzewu. Uprzedzam również potencjalne pytania - wszystko jest legalne, a ja sam nie mam ze sprawą nic wspólnego.
Jakie jeszcze kroki mogę wykonać, by skutecznie walczyć o zwrócenie sprzętu?
anonim cytuj
25-09-2020
Winien Pan złożyć zażalenie na podstawie art 236 kpk

anonim cytuj
25-09-2020
Bardzo dziękuję za wskazówkę.
Dziwię się, że radca prawny, z pomocy którego korzystałem na początku, nie zapropronował takiego kroku, tylko zalecał wysyłanie wniosków na podstawie art. 230 § 2 k.p.k.
Rozsądniej będzie wobec tego złożyć zażalenie na postanowienie o przeszukaniu (art. 219 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k), czy na zatrzymanie rzeczy (art. 217 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k)?

anonim cytuj
25-09-2020
Dobrze, teraz doczytałam, że Pan niczego nie dostał. Zatem zażalenie nie będzie skuteczne, bo upłynął termin do jego wniesienia. A biegł on 7 dni od doręczenia pierwszego postanowienia. Czy wie Pan od tego członka rodziny na jakim etapie jest postępowanie?

anonim cytuj
25-09-2020
Wciąż gromadzone są dowody w sprawie, która dotyczy wielu osób. Końca postępowania nie widać. Sąd po raz kolejny przychylił się do wniosku prokuratury o przedłużenie tymczasowego aresztowania. Według jego adwokata nie ma dowodów na zarzucane mu czyny, a kontakt z prokuratorem jest wyjątkowo utrudniony. Jego żona już w lutym otrzymała zwrot rzeczy zatrzymanych podczas przeszukania ich posesji. W zasadzie wiem tylko tyle, bo nie utrzymujemy zbyt bliskich relacji.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze przed sądem pracy
Witam. Proszę o poradę. Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni. 7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy. Nie odpisuje na SMS Nie odbiera telefonu Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić: 1. Zwrócić się o pomoc d...
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
Kawalerka nie ma księgi wieczystej.
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW....
Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...

Wyszukiwarka