zatrzymanie sprzętu elektronicznego

W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie zostało przeszukane dlatego, że... jesteśmy spokrewnieni, a obszar mojej działalności gospodarczej pokrywa się z przestępstwami, o które podejrzewany jest wspomniany członek rodziny. Na tym kończy się mój udział w całej sprawie. Do dzisiaj nie byłem przesłuchany w żadnym charakterze. Do dzisiaj prokurator nie zwrócił mi także zabezpieczonego sprzętu. Nastała całkowita cisza.
Od marca wysłałem do prokuratora prowadzącego sprawę aż trzy wnioski o wydanie sprzętu na podstawie art. 230 § 2 k.p.k. i nie otrzymałem ani jednej odpowiedzi. Dwa z nich dotyczyły zwrotu wszystkich zabezpieczonych przedmiotów, a jeden uwzględniał zwrot samego laptopa, który jest mi niezbędny do pracy. Oczywiście dołączyłem dokumenty świadczące o tym, że jestem faktycznym właścicielem sprzętu i odpowiednio uzasadniłem moje prośby. Wnioski nie zawierały żadnych wad i błędów formalnych, dlatego dziwi mnie brak jakiegokolwiek odzewu. Uprzedzam również potencjalne pytania - wszystko jest legalne, a ja sam nie mam ze sprawą nic wspólnego.
Jakie jeszcze kroki mogę wykonać, by skutecznie walczyć o zwrócenie sprzętu?
anonim cytuj
25-09-2020
Winien Pan złożyć zażalenie na podstawie art 236 kpk

anonim cytuj
25-09-2020
Bardzo dziękuję za wskazówkę.
Dziwię się, że radca prawny, z pomocy którego korzystałem na początku, nie zapropronował takiego kroku, tylko zalecał wysyłanie wniosków na podstawie art. 230 § 2 k.p.k.
Rozsądniej będzie wobec tego złożyć zażalenie na postanowienie o przeszukaniu (art. 219 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k), czy na zatrzymanie rzeczy (art. 217 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k)?

anonim cytuj
25-09-2020
Dobrze, teraz doczytałam, że Pan niczego nie dostał. Zatem zażalenie nie będzie skuteczne, bo upłynął termin do jego wniesienia. A biegł on 7 dni od doręczenia pierwszego postanowienia. Czy wie Pan od tego członka rodziny na jakim etapie jest postępowanie?

anonim cytuj
25-09-2020
Wciąż gromadzone są dowody w sprawie, która dotyczy wielu osób. Końca postępowania nie widać. Sąd po raz kolejny przychylił się do wniosku prokuratury o przedłużenie tymczasowego aresztowania. Według jego adwokata nie ma dowodów na zarzucane mu czyny, a kontakt z prokuratorem jest wyjątkowo utrudniony. Jego żona już w lutym otrzymała zwrot rzeczy zatrzymanych podczas przeszukania ich posesji. W zasadzie wiem tylko tyle, bo nie utrzymujemy zbyt bliskich relacji.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi....
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Zatarcie skazania.
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...
Pytanie odnośnie praw rodzicielskich
Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich. Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik. Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą si...

Wyszukiwarka