zatrzymanie sprzętu elektronicznego

W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie zostało przeszukane dlatego, że... jesteśmy spokrewnieni, a obszar mojej działalności gospodarczej pokrywa się z przestępstwami, o które podejrzewany jest wspomniany członek rodziny. Na tym kończy się mój udział w całej sprawie. Do dzisiaj nie byłem przesłuchany w żadnym charakterze. Do dzisiaj prokurator nie zwrócił mi także zabezpieczonego sprzętu. Nastała całkowita cisza.
Od marca wysłałem do prokuratora prowadzącego sprawę aż trzy wnioski o wydanie sprzętu na podstawie art. 230 § 2 k.p.k. i nie otrzymałem ani jednej odpowiedzi. Dwa z nich dotyczyły zwrotu wszystkich zabezpieczonych przedmiotów, a jeden uwzględniał zwrot samego laptopa, który jest mi niezbędny do pracy. Oczywiście dołączyłem dokumenty świadczące o tym, że jestem faktycznym właścicielem sprzętu i odpowiednio uzasadniłem moje prośby. Wnioski nie zawierały żadnych wad i błędów formalnych, dlatego dziwi mnie brak jakiegokolwiek odzewu. Uprzedzam również potencjalne pytania - wszystko jest legalne, a ja sam nie mam ze sprawą nic wspólnego.
Jakie jeszcze kroki mogę wykonać, by skutecznie walczyć o zwrócenie sprzętu?
anonim cytuj
25-09-2020
Winien Pan złożyć zażalenie na podstawie art 236 kpk

anonim cytuj
25-09-2020
Bardzo dziękuję za wskazówkę.
Dziwię się, że radca prawny, z pomocy którego korzystałem na początku, nie zapropronował takiego kroku, tylko zalecał wysyłanie wniosków na podstawie art. 230 § 2 k.p.k.
Rozsądniej będzie wobec tego złożyć zażalenie na postanowienie o przeszukaniu (art. 219 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k), czy na zatrzymanie rzeczy (art. 217 § 1 w zw. z art. 236 k.p.k)?

anonim cytuj
25-09-2020
Dobrze, teraz doczytałam, że Pan niczego nie dostał. Zatem zażalenie nie będzie skuteczne, bo upłynął termin do jego wniesienia. A biegł on 7 dni od doręczenia pierwszego postanowienia. Czy wie Pan od tego członka rodziny na jakim etapie jest postępowanie?

anonim cytuj
25-09-2020
Wciąż gromadzone są dowody w sprawie, która dotyczy wielu osób. Końca postępowania nie widać. Sąd po raz kolejny przychylił się do wniosku prokuratury o przedłużenie tymczasowego aresztowania. Według jego adwokata nie ma dowodów na zarzucane mu czyny, a kontakt z prokuratorem jest wyjątkowo utrudniony. Jego żona już w lutym otrzymała zwrot rzeczy zatrzymanych podczas przeszukania ich posesji. W zasadzie wiem tylko tyle, bo nie utrzymujemy zbyt bliskich relacji.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...
Pobyt w Domu Opieki.
Wujek przebywa od paru dni w prywatnym DPS-ie w kiepskim stanie fizycznym i psychicznym, nie jest w tej chwili zdolny na samodzielnej egzystencji. Zakładalismy , że nie bedzie tam długo przebywał, że jego stan się poprawi (wczesniej przebywał 2 tygodnie w szpitalu) ale teraz liczymy się z tym, że czeka go dłuższy pobyt i co za tym idzie spore opłaty. Jego emerytura jest w stanie pokryć ok. 50% wszystkich kosztów. Gmina nie chce dopłacać do pob...
Czy obecna żona może złożyć wniosek o podwyższenie alimentów?
Witam. Mam 2 dzieci, żona mnie zdradziła i jest w ciąży z obecnym partnerem. Mieszka z nim i z dziecmi. Ja mieszkam w domu rodzinnym z ojcem który utrzymuje z się tylko z emerytury i dwiema siostrami które pracują. Wniosek o rozwód za porozumieniem stron już jest złożony, zarówno został podany wniosek o alimenty w kwocie 600 zl na dziecko. Rozprawy zadnej jeszcze nie było. Zarabiam 4 tys/msc brutto. Do pracy dojeżdżam 5 dni w tygodniu 20 ...
Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...

Wyszukiwarka