Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4.
anonim cytuj
07-08-2022
Art. 53 kp, a więc jeśli pracuje dłużej niż 6 miesięcy można rozwiązać umowę dopiero po zakończeniu okresu zasiłkowego + 3 miesiące świadczy rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
Okres zasiłkowy to 182 dni tzn 6 miesięcy + 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego ? Czy dobrze zrozumiałam?

anonim cytuj
10-08-2022
Tak, dokładnie.

anonim cytuj
13-08-2022
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Zgodnie z Kodeksem pracy, są określone okoliczności, w których pracownik korzystający z urlopu chorobowego jest chroniony przed zwolnieniem.

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi w czasie jego niezdolności do pracy trwającej nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące, jeśli ta niezdolność do pracy była spowodowana chorobą.

Jeśli pracownik był zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy i jest na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę może zostać wypowiedziana po zakończeniu okresu zasiłkowego, który trwa 182 dni (6 miesięcy) oraz dodatkowo po 3 miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych.

Zatem w przypadku pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim przez 4 miesiące (biorąc pod uwagę, że pracował tam już 2 lata), umowa o pracę nie może zostać jeszcze wypowiedziana. Jeżeli okres zwolnienia chorobowego przekroczy 6 miesięcy, to dodatkowe 3 miesiące świadczeń rehabilitacyjnych zapewniają dodatkową ochronę przed zwolnieniem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kaucji najemcy.
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...
Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...
Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.
Dzień dobry. Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie. Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...

Wyszukiwarka