Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4.
anonim cytuj
07-08-2022
Art. 53 kp, a więc jeśli pracuje dłużej niż 6 miesięcy można rozwiązać umowę dopiero po zakończeniu okresu zasiłkowego + 3 miesiące świadczy rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
Okres zasiłkowy to 182 dni tzn 6 miesięcy + 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego ? Czy dobrze zrozumiałam?

anonim cytuj
10-08-2022
Tak, dokładnie.

anonim cytuj
13-08-2022
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Zgodnie z Kodeksem pracy, są określone okoliczności, w których pracownik korzystający z urlopu chorobowego jest chroniony przed zwolnieniem.

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi w czasie jego niezdolności do pracy trwającej nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące, jeśli ta niezdolność do pracy była spowodowana chorobą.

Jeśli pracownik był zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy i jest na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę może zostać wypowiedziana po zakończeniu okresu zasiłkowego, który trwa 182 dni (6 miesięcy) oraz dodatkowo po 3 miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych.

Zatem w przypadku pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim przez 4 miesiące (biorąc pod uwagę, że pracował tam już 2 lata), umowa o pracę nie może zostać jeszcze wypowiedziana. Jeżeli okres zwolnienia chorobowego przekroczy 6 miesięcy, to dodatkowe 3 miesiące świadczeń rehabilitacyjnych zapewniają dodatkową ochronę przed zwolnieniem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?
Witam, Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....
Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...

Wyszukiwarka