Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4.
anonim cytuj
07-08-2022
Art. 53 kp, a więc jeśli pracuje dłużej niż 6 miesięcy można rozwiązać umowę dopiero po zakończeniu okresu zasiłkowego + 3 miesiące świadczy rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
Okres zasiłkowy to 182 dni tzn 6 miesięcy + 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego ? Czy dobrze zrozumiałam?

anonim cytuj
10-08-2022
Tak, dokładnie.

anonim cytuj
13-08-2022
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Zgodnie z Kodeksem pracy, są określone okoliczności, w których pracownik korzystający z urlopu chorobowego jest chroniony przed zwolnieniem.

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi w czasie jego niezdolności do pracy trwającej nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące, jeśli ta niezdolność do pracy była spowodowana chorobą.

Jeśli pracownik był zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy i jest na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę może zostać wypowiedziana po zakończeniu okresu zasiłkowego, który trwa 182 dni (6 miesięcy) oraz dodatkowo po 3 miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych.

Zatem w przypadku pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim przez 4 miesiące (biorąc pod uwagę, że pracował tam już 2 lata), umowa o pracę nie może zostać jeszcze wypowiedziana. Jeżeli okres zwolnienia chorobowego przekroczy 6 miesięcy, to dodatkowe 3 miesiące świadczeń rehabilitacyjnych zapewniają dodatkową ochronę przed zwolnieniem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Doręczenie pozwanemu nakazu zapłaty.
Dzień dobry, co zrobić w sytuacji kiedy komornik nie był w stanie dostarczyć pozwu i nakazu zapłaty do dłużnika? Nie potrafił znaleźć adresu przez inne instytucje. Sąd zawiesił postępowanie z powodu niemożności dostarczenia nakazu zapłaty i powiadomienia dłużnika. Czy to już koniec? Czy warto wnosić zażalenie?...

Wyszukiwarka