Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4.
anonim cytuj
07-08-2022
Art. 53 kp, a więc jeśli pracuje dłużej niż 6 miesięcy można rozwiązać umowę dopiero po zakończeniu okresu zasiłkowego + 3 miesiące świadczy rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
Okres zasiłkowy to 182 dni tzn 6 miesięcy + 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego ? Czy dobrze zrozumiałam?

anonim cytuj
10-08-2022
Tak, dokładnie.

anonim cytuj
13-08-2022
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Zgodnie z Kodeksem pracy, są określone okoliczności, w których pracownik korzystający z urlopu chorobowego jest chroniony przed zwolnieniem.

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi w czasie jego niezdolności do pracy trwającej nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące, jeśli ta niezdolność do pracy była spowodowana chorobą.

Jeśli pracownik był zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy i jest na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę może zostać wypowiedziana po zakończeniu okresu zasiłkowego, który trwa 182 dni (6 miesięcy) oraz dodatkowo po 3 miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych.

Zatem w przypadku pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim przez 4 miesiące (biorąc pod uwagę, że pracował tam już 2 lata), umowa o pracę nie może zostać jeszcze wypowiedziana. Jeżeli okres zwolnienia chorobowego przekroczy 6 miesięcy, to dodatkowe 3 miesiące świadczeń rehabilitacyjnych zapewniają dodatkową ochronę przed zwolnieniem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Okres wypowiedzenia umowa zlecenie
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...
Pozew o alimenty
Witam. Nigdy nie wniosłam do sądu o alimenty dla syna. Ojciec dziecka 2x zapłacił synowi pieniążki przekazem pocztowym o tytule: ALIMENTY ZA MIESIĄC 09, 10,11 na syna..... Teraz pisze Pozew o Alimenty dla mojego syna. Czy sąd może uwzględnić te 2 przekazy jako alimenty mimo że nigdy nic nie było sadownie ustalone?...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka