Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4.
anonim cytuj
07-08-2022
Art. 53 kp, a więc jeśli pracuje dłużej niż 6 miesięcy można rozwiązać umowę dopiero po zakończeniu okresu zasiłkowego + 3 miesiące świadczy rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
Okres zasiłkowy to 182 dni tzn 6 miesięcy + 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego ? Czy dobrze zrozumiałam?

anonim cytuj
10-08-2022
Tak, dokładnie.

anonim cytuj
13-08-2022
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?

Zgodnie z Kodeksem pracy, są określone okoliczności, w których pracownik korzystający z urlopu chorobowego jest chroniony przed zwolnieniem.

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi w czasie jego niezdolności do pracy trwającej nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące, jeśli ta niezdolność do pracy była spowodowana chorobą.

Jeśli pracownik był zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy i jest na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę może zostać wypowiedziana po zakończeniu okresu zasiłkowego, który trwa 182 dni (6 miesięcy) oraz dodatkowo po 3 miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych.

Zatem w przypadku pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim przez 4 miesiące (biorąc pod uwagę, że pracował tam już 2 lata), umowa o pracę nie może zostać jeszcze wypowiedziana. Jeżeli okres zwolnienia chorobowego przekroczy 6 miesięcy, to dodatkowe 3 miesiące świadczeń rehabilitacyjnych zapewniają dodatkową ochronę przed zwolnieniem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Zwolnienie lekarskie
Jestem po okresie wypowiedzenia umowy o pracę i aktualnie przebywam na L4 od neurologa, właśnie dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, czy mogę teraz zmienić L4 od neurologa na ginekologa? Czy jest jakiekolwiek prawo, przepisy, abym po ustaniu zatrudnienia przebywała na l4 w takiej sytuacji? Proszę o pomoc, z góry dziękuję....
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie. Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....

Wyszukiwarka