Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...

Wyszukiwarka