Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
chorobliwie zazdrosny mąż/monitoring
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...

Wyszukiwarka