Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...
Chłopakowi zmarł tata, w testamencie mieszkanie zapisane na jakiegoś wujka z żoną. Czy chłopak z bratem mają prawo do tego mieszkania?
Witam. Chłopakowi mojemu zmarł tata, w testamencie nie ma nic zapisanego na niego i jego brata. Jest tylko wpisane że jakiś wujek z żoną mają mieszkanie po nim. Jak to wygląda prawnie? Czy też maja prawo do tego mieszkania synowie skoro nie zostali wydziedziczeni ?...
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...

Wyszukiwarka