Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...

Wyszukiwarka