Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Wyrobienie PKK przy wynajmowanym mieszkaniu.
Witam córka chce zrobić kurs na prawo jazdy poszła do wydziału komunikacji i okazało się że nie można wyrobić PKK bo nie posiada meldunku. Mieszka ze mną w wynajmowanym mieszkaniu od 4 lat. Czy jest jakiś sposób na wyrobienie PKK bez meldunku gdyż właściciele mieszkania nie chcą nas zameldować nawet czasowo....
Wycena od hotelu.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...

Wyszukiwarka