Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.
anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.
anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.
Dzień dobry.
Jestem współwłaścicielem posesji ( dwa budynki). Powołałem biegłego sadowego by dokonał wyceny. Złożyłem wniosek w sadzie o zniesienie współwłasności. Współwłaścicielowi zaproponowałem wykup jego części. Moja sytuacja finansowa się zmieniła i podjąłem decyzje o sprzedaży. Chce powołać biegłego by raz jeszcze wycenił nieruchomość ( motywuje to tym że ceny nieruchomości wzrosły). Pieniędzmi ze sprzedaży podzielimy się z współwłaścicie...
Witam.
Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż po...
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: