Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.
anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.
anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.
Witam,
odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza.
Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań.
Odziedziczony majątek to 10.000 zł.
Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom.
Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwoś...
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy
mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera....
Mieszkamy w domu który jest własnością mojej mamy, chcę się rozwieść . Do kiedy mój jeszcze mąż ma prawo mieszkać w domu mojej matki? Kiedy powinien się wyprowadzić. Nie mamy w żadnej formie umowy użyczenia, mąż nie robił żadnych nakładów remontowych w domu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: