Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.
anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.
anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.
Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?...
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...
Mój obecny partner ma syna w akcie urodzenia wpisane jest tylko jego imię. Dziecko ma nazwisko matki. Partner od dwóch miesięcy płaci dobrowolnie 500zł plus robi zakupy dla małego jak go zabiera kupuje ubranka itp. sprawa w sądzie w toku. Matka dziecka robi problemy żąda od ojca dziecka zaległych alimentów których nie ma zasądzonych. Co w takiej sytuacji robić?...
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ...
Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: