Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...
Czy żona może dostać emeryturę po mężu?
Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?...
współwłaściciel blokujący sprzedaż
Witam czy może mi ktoś podpowiedzieć co można zrobić w sytuacji gdy jest 3 właścicieli nieruchomości z czego jeden współwłaściciel uparcie nie chce sprzedać swojej części i nie podaje powodu ???...
Dziedziczenie w zamian za opiekę?
Dziecko ma mieć zapisane własnościowe mieszkanie rodzica po śmierci w zamian za opiekę na starość. Opieka nie występuje fizycznie, dziecko mieszka 800km od rodzica ale następuje w formie telefonów, wizyt co 2, 3 mc. Czy drugie dziecko ma jedynie prawo do zachowku?...

Wyszukiwarka