Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.
anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.
anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie.
Jego obecny stan zdrowa się pogarsza.
Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce).
Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać.
Nasza sytuacja prawna wygląda następująco:
Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem.
Kredyt na ...
Wynajmuję domek jednorodzinny. Mieszkam sama z dziećmi. Czy mogę zmienić zamek z racji, że właściciel podczas mojej nieobecności wchodzi do domu? Mam nagranie na kamerze, że wchodzi gdy mnie nie ma. I czy na posesję podwórka może wejść podczas mojej nieobecności?...
Dzień dobry, pracodawca wysłał mnie na badania wstępne do lekarza medycyny pracy, problem jest w tym że firma nie chce pokryć kosztów badania, i muszę płacić sama, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacji. Co z tym można zrobić ?...
Dzień dobry! Dostałem dziś wezwanie na komisariat telefonicznie bez żadnego oficjalnego wezwania pojechałem i dowiedziałem się że moja koleżanka jest szantażowana na FB i Snapchat i że tak jakby jestem w gronie oskarżonych więc moje pytanie jest takie ile możne trwać taka sprawa i czy może iść do prawnika? Łatwo jest takie coś wyjaśnić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: