Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy najemca musi się wyprowadzić w ciągu miesiąca?
Dzień dobry, Właściciel wynajmowanego przez moją mamę mieszkania poinformował ją, że ma się w ciągu miesiąca (do 20.10) wyprowadzić. Faktycznie w umowie jest miesięczny okres wypowiedzenia. Ale czy faktycznie tak to działa? Czy można jakoś walczyć z właścicielem?...
Podział spadku.
Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?...
Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?
Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku....
Dług
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?...

Wyszukiwarka