Podział majątku po rozwodzie.

Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
A darowizna była na papierze i zgłoszona do US?

anonim cytuj
26-02-2024
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.

anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?

anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.

anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?...
Umowa przedwstępna na zakup domu
Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej. Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?...
Czy mogę starać się o mieszkanie socjalne?
Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?...
Pozew przeciw byłemu pracodawcy
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy). Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...

Wyszukiwarka