Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?
Mam umowę darowizny z tatą poświadczenia przelewu gdzie jest napisane darowizna dla córki na zakup mieszkania. I tak, wszystko było zgłoszone do US.
anonim cytuj
26-02-2024
A czy mąż jest współwłaścicielem mieszkania?
anonim cytuj
26-02-2024
Na akcie notarialnym niestety tak. Bo notariusz mimo, że wiedział, że moja darowizna pokrywa połowę mieszkania, nie doradził mi żeby zrobić zapis procentowy.
anonim cytuj
26-02-2024
No i tutaj jest duży błąd. Bo w tym momencie mąż ma w pewnym sensie rację. Jedynie co ciebie ratuje to to, że masz umowę darowizny i możesz w trakcie sprawy o podział majątku to przedstawić, że ty wniosłaś taką i taką kwotę na zakup mieszkania co pokrywało połowę zakupu, a z mężem wzięłaś kredyt na drugą część mieszkania. Może się uda ale zależy pewnie dużo od sądu.
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie podziału mieszkania po rodzicach a dokładniej sytuacja wygląda tak,
moja mama wyszła drugi raz za mąż i ma z tego związku córkę. Mieszkanie kupili wspólnie z moim ojczymem. Jak teraz ja i moja przyrodnia siostra dziedziczymy?...
30 września za porozumieniem stron kończy się mój stosunek pracy. Czy jest możliwość żeby pracodawca wypłacił ekwiwalent za urlop zaległy (kilka dni) czy do 30 września mimo, że to będzie koniec stosunku pracy muszę go wykorzystać?
...
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili.
Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Witam. Jeżeli moja babcia skończyła 75lat, i ma niską emeryturę ale jest zdrowa i samodzielną to może się ubiegać o 500+ czy nie? Wszędzie czytam co innego i mam już mętlik w głowie....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: