Witam.
Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż poprzednio. Zostałam poinformowana w UP że mam prawo do zasiłku aktywizayjnego więc złożyłam wniosek. Dziś dowiedziałam się (będąc tam osobiście) że decyzja będzie odmowna gdyż jest to ten sam pracodawca co tuż przed rejestracja ("tuż" oznacza jak rok temu) czy jest szansa na odwołanie od tej decyzji? U pracodawcy (Placówka publiczna) nie pracowałam ponad rok nie miałam kontaktu i samodzielnie znalazłam pracę.... Czy pisząc odwołanie to wszystko uwzględniać? Jest jakaś szansa?
anonim cytuj
05-10-2020
Art. 48. Dodatek aktywizacyjny
Dz.U.2020.0.1409 t.j. - Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
4. Dodatek aktywizacyjny nie przysługuje w przypadku:
2) podjęcia przez bezrobotnego z własnej inicjatywy zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej u pracodawcy, u którego był zatrudniony lub dla którego wykonywał inną pracę zarobkową bezpośrednio przed zarejestrowaniem jako bezrobotny;
Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomias...
Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...
Dzień dobry,
Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie.
Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy.
Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego?
Ojciec chce by...
Mam problem z moim dowodem osobistym. milion razy spotkałam się z tym, że w rzeczywistości wyglądam dużo młodziej niż na zdjęciu w dowodzie. raz przy kupnie alkoholu musiałam pokazać legitymację, żeby kasjerka mi uwierzyła. dzisiaj pierwszy raz została mi odmówiona sprzedaż, ponieważ "to nie ja". czy kasjer ma prawo nie sprzedać mi czegoś bo mi nie wierzy? czy jest to uzasadnione? ja nie chce robić nikomu problemów, wykłócać się o dwa p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: