Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.

Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. Czy to jest zgodne z prawem i jaki artykuł to reguluje. Dodam tylko że ja również remontowałem swoje pomieszczenia gospodarcze ale z własnych pieniędzy.
anonim cytuj
03-11-2023
Budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej? A wew. nich są wyodrębnione lokale użytkowe w liczbie większej niż jeden na budynek? Jeśli tak, to ściany zew są również nieruchomością wspólną.

anonim cytuj
03-11-2023
Tak , budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej . Są 2 budynki gospodarcze każdy ma po 4 pomieszczenia. W każdym budynku są wykupione na własność 2 pomieszczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
W uowl nieruchomość wspólna jest zdefiniowana jako:
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 3.
2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Skoro są w nich wyodrębnione lokale, to nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Ściany zewnętrzne i dach tych budynków (a także fragmenty instalacji w tych budynkach) są nieruchomością wspólną.
W braku dodatkowej umowy cała WM ponosi koszty ich utrzymania.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

ojciec dziecka nie uznał ojcostwa
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...
Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)
Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor. Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?...
Staż z urzędu pracy
Dzień dobry! jestem w trakcie kończenia szkoły średniej i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy aby być zwolnionym z opłaty za egzaminy, szukam pracy jako opiekunka do dziecka, pomoc nauczyciela ogólnie praca związana z dziećmi, po szkole średniej mam zamiar uczęszczać do szkoły policealnej własne na tym kierunku, na ostatniej wizycie rozmawiałam z doradcą o tym że gdy będę mieć już średnie to będę mogła zacząć u nich staż właśnie jako pomoc. Dz...

Wyszukiwarka