Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.

Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. Czy to jest zgodne z prawem i jaki artykuł to reguluje. Dodam tylko że ja również remontowałem swoje pomieszczenia gospodarcze ale z własnych pieniędzy.
anonim cytuj
03-11-2023
Budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej? A wew. nich są wyodrębnione lokale użytkowe w liczbie większej niż jeden na budynek? Jeśli tak, to ściany zew są również nieruchomością wspólną.

anonim cytuj
03-11-2023
Tak , budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej . Są 2 budynki gospodarcze każdy ma po 4 pomieszczenia. W każdym budynku są wykupione na własność 2 pomieszczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
W uowl nieruchomość wspólna jest zdefiniowana jako:
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 3.
2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Skoro są w nich wyodrębnione lokale, to nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Ściany zewnętrzne i dach tych budynków (a także fragmenty instalacji w tych budynkach) są nieruchomością wspólną.
W braku dodatkowej umowy cała WM ponosi koszty ich utrzymania.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Alimenty na dzieci.
Biorę z FA alimenty na dzieci, mój były partner z pisma od komornika wynika, że podjął pracę na umowę o pracę w Polsce z czego ja jestem pewna iż umowa jest na lewo iż on pracuje w Niemczech na czarno. Umowa jest podpisana z koleżanką jego obecnej żony. Co zrobić w tej sytuacji?...
Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik. Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług). Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie". Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...

Wyszukiwarka