Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.

Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. Czy to jest zgodne z prawem i jaki artykuł to reguluje. Dodam tylko że ja również remontowałem swoje pomieszczenia gospodarcze ale z własnych pieniędzy.
anonim cytuj
03-11-2023
Budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej? A wew. nich są wyodrębnione lokale użytkowe w liczbie większej niż jeden na budynek? Jeśli tak, to ściany zew są również nieruchomością wspólną.

anonim cytuj
03-11-2023
Tak , budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej . Są 2 budynki gospodarcze każdy ma po 4 pomieszczenia. W każdym budynku są wykupione na własność 2 pomieszczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
W uowl nieruchomość wspólna jest zdefiniowana jako:
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 3.
2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Skoro są w nich wyodrębnione lokale, to nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Ściany zewnętrzne i dach tych budynków (a także fragmenty instalacji w tych budynkach) są nieruchomością wspólną.
W braku dodatkowej umowy cała WM ponosi koszty ich utrzymania.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecka.
Zmiana nazwiska dziecka Prawa ograniczone Rozwód Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje? Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?...
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...

Wyszukiwarka