Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.

Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. Czy to jest zgodne z prawem i jaki artykuł to reguluje. Dodam tylko że ja również remontowałem swoje pomieszczenia gospodarcze ale z własnych pieniędzy.
anonim cytuj
03-11-2023
Budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej? A wew. nich są wyodrębnione lokale użytkowe w liczbie większej niż jeden na budynek? Jeśli tak, to ściany zew są również nieruchomością wspólną.

anonim cytuj
03-11-2023
Tak , budynki gospodarcze stoją na nieruchomości wspólnej . Są 2 budynki gospodarcze każdy ma po 4 pomieszczenia. W każdym budynku są wykupione na własność 2 pomieszczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
W uowl nieruchomość wspólna jest zdefiniowana jako:
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 3.
2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Skoro są w nich wyodrębnione lokale, to nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Ściany zewnętrzne i dach tych budynków (a także fragmenty instalacji w tych budynkach) są nieruchomością wspólną.
W braku dodatkowej umowy cała WM ponosi koszty ich utrzymania.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?
Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić....
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...

Wyszukiwarka