Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.

Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze wzgledu na wymiar studiów sam nie mam możliwości pracy więc taki wyjazd naraziłby mnie na problemy z zaliczeniem przedmiotów i duże koszta. Czy jest możliwość w ten sposób uzasadnienia swojej nieobecności na rozprawie? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Bo z tego co się dowiadywałem to jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie musi ono być wystawione przez lekarza sądowego.
anonim cytuj
05-12-2023
Wystosuj prośbę o przesłuchanie zdalne. Albo przed sądem Twojego miejsca zamieszkania w ramach pomocy prawnej zleconej przez sąd, który prowadzi sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Zwolnienie nie musi być wystawione przez lekarza sądowego . Może być przez zwykłego ( musisz natomiast dostarczyć je do sadu jak najszybciej).
Najbezpieczniej jest zawnioskować o przesłuchanie zdalne ( jak radzi koleżanka wyżej ).
Możesz tez się nie stawić - bez tłumaczenia . Niestety wiąże się to z grzywna (od 500zl wzwyż) za niestawiennictwo.

anonim cytuj
05-12-2023
Złożyć wniosek o przesłuchanie online.

anonim cytuj
05-12-2023
Jest możliwość przesłuchania Pana w obecnym miejscu zamieszkania, proszę o to za wnioskować.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Byli właściciele nie chcą wyprowadzić się z mieszkania.
Zostało kupione mieszkanie przez biuro nieruchomości. Pieniądze zostały przekazane w grudniu, a z godnie z aktem notarialnym do końca stycznia miało zostać wydane mieszkanie. Ludzie ani myślą wyprowadzić się w czasie bo przedłuża im się transakcja z zakupem nowego mieszkania. Nie obchodzi ich, że musimy opłacić dwa mieszkania. Straszą nas zerwaniem umowy. Pośrednik ani myśli pomoc, wręcz sam nas tym straszy. Co możemy zrobić w takiej sytuacji...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Cześć, zwalniam się z pracy. 27.10 mijają mi 3 lata stażu. Czy jeżeli złoże wypowiedzenie dajmy na to jutro. To obowiązuje mnie miesięczny czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia? Bo Panie w kadrach twierdzą, że wypowiedzenie obowiązuje od 1.11 i wtedy będę miał już 3 lata stażu i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie. Mają rację?...
Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
Zaliczka czy zadatek?
W takim układzie należy to traktować jak zadatek. [quote]Ale w przypadku nie wywiązania się przez dewelopera z umowy powinien on zwrócić 5000pln raz, dwa, a tu oddaje tylko 5000. Czy taka umowa jest zgodna z prawem?[/quote] Tak, ponieważ kc przewiduje, że strony mogą się tak umówić. [quote]Jest napisane ze deweloper zapłaci Klientowi karę umowna 5000, ale nie ma nic kiedy zwróci pieniądze za opłatę rezerwacyjna, której dokonał Klient....czy p...

Wyszukiwarka