Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.

Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze wzgledu na wymiar studiów sam nie mam możliwości pracy więc taki wyjazd naraziłby mnie na problemy z zaliczeniem przedmiotów i duże koszta. Czy jest możliwość w ten sposób uzasadnienia swojej nieobecności na rozprawie? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Bo z tego co się dowiadywałem to jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie musi ono być wystawione przez lekarza sądowego.
anonim cytuj
05-12-2023
Wystosuj prośbę o przesłuchanie zdalne. Albo przed sądem Twojego miejsca zamieszkania w ramach pomocy prawnej zleconej przez sąd, który prowadzi sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Zwolnienie nie musi być wystawione przez lekarza sądowego . Może być przez zwykłego ( musisz natomiast dostarczyć je do sadu jak najszybciej).
Najbezpieczniej jest zawnioskować o przesłuchanie zdalne ( jak radzi koleżanka wyżej ).
Możesz tez się nie stawić - bez tłumaczenia . Niestety wiąże się to z grzywna (od 500zl wzwyż) za niestawiennictwo.

anonim cytuj
05-12-2023
Złożyć wniosek o przesłuchanie online.

anonim cytuj
05-12-2023
Jest możliwość przesłuchania Pana w obecnym miejscu zamieszkania, proszę o to za wnioskować.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?
W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane? Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?...
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...

Wyszukiwarka