Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze wzgledu na wymiar studiów sam nie mam możliwości pracy więc taki wyjazd naraziłby mnie na problemy z zaliczeniem przedmiotów i duże koszta. Czy jest możliwość w ten sposób uzasadnienia swojej nieobecności na rozprawie? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Bo z tego co się dowiadywałem to jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie musi ono być wystawione przez lekarza sądowego.
Wystosuj prośbę o przesłuchanie zdalne. Albo przed sądem Twojego miejsca zamieszkania w ramach pomocy prawnej zleconej przez sąd, który prowadzi sprawę.
anonim cytuj
05-12-2023
Zwolnienie nie musi być wystawione przez lekarza sądowego . Może być przez zwykłego ( musisz natomiast dostarczyć je do sadu jak najszybciej).
Najbezpieczniej jest zawnioskować o przesłuchanie zdalne ( jak radzi koleżanka wyżej ).
Możesz tez się nie stawić - bez tłumaczenia . Niestety wiąże się to z grzywna (od 500zl wzwyż) za niestawiennictwo.
anonim cytuj
05-12-2023
Złożyć wniosek o przesłuchanie online.
anonim cytuj
05-12-2023
Jest możliwość przesłuchania Pana w obecnym miejscu zamieszkania, proszę o to za wnioskować.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem.
1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie.
W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron?
Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: