Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.

Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze wzgledu na wymiar studiów sam nie mam możliwości pracy więc taki wyjazd naraziłby mnie na problemy z zaliczeniem przedmiotów i duże koszta. Czy jest możliwość w ten sposób uzasadnienia swojej nieobecności na rozprawie? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Bo z tego co się dowiadywałem to jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie musi ono być wystawione przez lekarza sądowego.
anonim cytuj
05-12-2023
Wystosuj prośbę o przesłuchanie zdalne. Albo przed sądem Twojego miejsca zamieszkania w ramach pomocy prawnej zleconej przez sąd, który prowadzi sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Zwolnienie nie musi być wystawione przez lekarza sądowego . Może być przez zwykłego ( musisz natomiast dostarczyć je do sadu jak najszybciej).
Najbezpieczniej jest zawnioskować o przesłuchanie zdalne ( jak radzi koleżanka wyżej ).
Możesz tez się nie stawić - bez tłumaczenia . Niestety wiąże się to z grzywna (od 500zl wzwyż) za niestawiennictwo.

anonim cytuj
05-12-2023
Złożyć wniosek o przesłuchanie online.

anonim cytuj
05-12-2023
Jest możliwość przesłuchania Pana w obecnym miejscu zamieszkania, proszę o to za wnioskować.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?
Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić....
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów....
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...

Wyszukiwarka