Urlop na poszukiwanie pracy.

Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?
anonim cytuj
03-02-2024
Pracownik uprawniony do dni wolnych na poszukiwanie pracy decyduje, kiedy takiego dnia potrzebuje. Co więcej, pracodawca musi wyrazić na to zgodę oraz nie może żądać od pracownika udowodnienia, że faktycznie w ten dzień miał, np. rozmowę o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Decyduje pracownik w złożonym wniosku.

anonim cytuj
03-02-2024
Czyli jeśli pracodawca narzucił w wypowiedzeniu określone daty to pisać po prostu wniosek o zmianę tych terminów?

anonim cytuj
03-02-2024
Pracodawca z własnej inicjatywy nie udziela pracownikowi dni wolnych na poszukiwanie pracy. Jest to prawo pracownika, a nie obowiązek pracodawcy. Podstawa prawna:
Art. 37 Kodeksu pracy ( t.j. Dz.U.2023.1465):
§ 1. W okresie co najmniej dwutygodniowego wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2.
Wymiar zwolnienia wynosi:
1) 2 dni robocze - w okresie dwutygodniowego i jednomiesięcznego wypowiedzenia;
2) 3 dni robocze - w okresie trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie art. 36(1) § 1.

anonim cytuj
03-02-2024
Najwyraźniej mój pracodawca tego nie rozumie, bo takiego właśnie urlopu udzielił mi przymusowo, w terminie który uznał dla siebie za najdogodniejszy.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...
Wezwanie na policję w charakterze podejrzanego.
Znajomy dostał wezwanie na policję w charakterze podejrzanego. Nie wiem czego sprawa dotyczy. Czy inne osoby, które mają również status podejrzanego będą znać jego adres, miejsce pracy? Mowa o sytuacji kiedy będą chcieli zapoznać się z aktami sprawy. Czy takie dane są utajnione?...
Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?
Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?...
Edycja L4 przez lekarza rodzinnego
Witam, jestem wypożyczony z firmy szefa do jego drugiej firmy do końca roku i mam L4 wystawione do 2 stycznia od neurologa i mam pytanie czy lekarz rodzinny może edytować L4, żeby 1 i 2 stycznia było wystawione na firmę do której wracam...

Wyszukiwarka