Urlop na poszukiwanie pracy.

Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?
anonim cytuj
03-02-2024
Pracownik uprawniony do dni wolnych na poszukiwanie pracy decyduje, kiedy takiego dnia potrzebuje. Co więcej, pracodawca musi wyrazić na to zgodę oraz nie może żądać od pracownika udowodnienia, że faktycznie w ten dzień miał, np. rozmowę o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Decyduje pracownik w złożonym wniosku.

anonim cytuj
03-02-2024
Czyli jeśli pracodawca narzucił w wypowiedzeniu określone daty to pisać po prostu wniosek o zmianę tych terminów?

anonim cytuj
03-02-2024
Pracodawca z własnej inicjatywy nie udziela pracownikowi dni wolnych na poszukiwanie pracy. Jest to prawo pracownika, a nie obowiązek pracodawcy. Podstawa prawna:
Art. 37 Kodeksu pracy ( t.j. Dz.U.2023.1465):
§ 1. W okresie co najmniej dwutygodniowego wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2.
Wymiar zwolnienia wynosi:
1) 2 dni robocze - w okresie dwutygodniowego i jednomiesięcznego wypowiedzenia;
2) 3 dni robocze - w okresie trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie art. 36(1) § 1.

anonim cytuj
03-02-2024
Najwyraźniej mój pracodawca tego nie rozumie, bo takiego właśnie urlopu udzielił mi przymusowo, w terminie który uznał dla siebie za najdogodniejszy.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie
Dzień dobry. Mieszkanie, którym jesteśmy zainteresowani jest w trakcie zakładania księgi wieczystej. Został złożony wniosek do sądu. Czy właściciel mieszkania może je teraz sprzedać nim KW zostanie założona?...
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
opieka nad zdrowym dzieckiem
Dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem- czy pracodawca ma prawo odmówić udzielenia dnia wolnego/ wolnych godzin w ciągu dnia?...
Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...

Wyszukiwarka