Urlop na poszukiwanie pracy.

Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?
anonim cytuj
03-02-2024
Pracownik uprawniony do dni wolnych na poszukiwanie pracy decyduje, kiedy takiego dnia potrzebuje. Co więcej, pracodawca musi wyrazić na to zgodę oraz nie może żądać od pracownika udowodnienia, że faktycznie w ten dzień miał, np. rozmowę o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Decyduje pracownik w złożonym wniosku.

anonim cytuj
03-02-2024
Czyli jeśli pracodawca narzucił w wypowiedzeniu określone daty to pisać po prostu wniosek o zmianę tych terminów?

anonim cytuj
03-02-2024
Pracodawca z własnej inicjatywy nie udziela pracownikowi dni wolnych na poszukiwanie pracy. Jest to prawo pracownika, a nie obowiązek pracodawcy. Podstawa prawna:
Art. 37 Kodeksu pracy ( t.j. Dz.U.2023.1465):
§ 1. W okresie co najmniej dwutygodniowego wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2.
Wymiar zwolnienia wynosi:
1) 2 dni robocze - w okresie dwutygodniowego i jednomiesięcznego wypowiedzenia;
2) 3 dni robocze - w okresie trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie art. 36(1) § 1.

anonim cytuj
03-02-2024
Najwyraźniej mój pracodawca tego nie rozumie, bo takiego właśnie urlopu udzielił mi przymusowo, w terminie który uznał dla siebie za najdogodniejszy.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie czy L4
Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ? ...
Eksmisja lokatorów.
Zakup mieszkania na licytacji komorniczej. Co z lokatorami? Czy po zakupie mogę wejść do mieszkania pomimo zamieszkiwania go przez dłużnika? Co jeśli osoba przebywa tam nielegalnie- nie była właścicielem, nie jest zameldowana?...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....

Wyszukiwarka