Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.

Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion. Wiem, że mogę złożyć wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić i jak to napisać. Może mógłby ktoś pomóc?
anonim cytuj
26-10-2023
Kobieta nie może w USC podać nazwiska ojca dziecka, gdy ten nie uzna go przed kierownikiem USC lub sądem. Z tego właśnie powodu w akcie urodzenia dziecka podaje się "ojciec nieznany,".
Po co wszczynać postępowanie o zaprzeczenie ojcostwa, skoro matka dziecka nie twierdzi, że jest Pan jego biologicznym ojcem?
Kolega jest wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec lecz dziecko nie ma jego nazwiska.

Skoro ojciec dziecka jest wpisany w akcie urodzenia, to musiał je uznać przed kierownikiem USC. Co się dalej dzieje w tej sprawie to jakieś widzimisię matki. Może rzeczywiście ojcem dziecka jest inny mężczyzna?

anonim cytuj
26-10-2023
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion.

Jeśli jesteś wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec, to z punktu widzenia prawa jesteś uznany za ojca tego dziecka. Jeżeli pojawiają się wątpliwości co do Twojego biologicznego ojcostwa, masz prawo wszcząć postępowanie sądowe w celu zaprzeczenia ojcostwa.

Aby to zrobić, powinieneś złożyć wniosek do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
dane matki dziecka,
dane dziecka,
okoliczności uzasadniające wniosek, np. informacje o telefonach od nieznanych osób,
dowód, że jesteś wpisany jako ojciec w akcie urodzenia dziecka.
Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek i stwierdzi, że nie jesteś biologicznym ojcem, wpis w akcie urodzenia zostanie zmieniony. Warto zaznaczyć, że do rozstrzygnięcia sprawy ojcostwa sąd może zarządzić badanie DNA.

Pamiętaj, że zaprzeczenie ojcostwa wiąże się z utratą wszystkich praw rodzicielskich wobec dziecka. Jeśli zostaniesz pozbawiony praw rodzicielskich, nie będziesz miał prawa do opieki nad dzieckiem, kontaktów z nim oraz innych praw i obowiązków wynikających z bycia rodzicem.

Jeśli jesteś pewien swojej decyzji i chcesz podjąć kroki prawne, zalecam złożenie wniosku do sądu jak najszybciej.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...

Wyszukiwarka