Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.

Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion. Wiem, że mogę złożyć wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić i jak to napisać. Może mógłby ktoś pomóc?
anonim cytuj
26-10-2023
Kobieta nie może w USC podać nazwiska ojca dziecka, gdy ten nie uzna go przed kierownikiem USC lub sądem. Z tego właśnie powodu w akcie urodzenia dziecka podaje się "ojciec nieznany,".
Po co wszczynać postępowanie o zaprzeczenie ojcostwa, skoro matka dziecka nie twierdzi, że jest Pan jego biologicznym ojcem?
Kolega jest wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec lecz dziecko nie ma jego nazwiska.

Skoro ojciec dziecka jest wpisany w akcie urodzenia, to musiał je uznać przed kierownikiem USC. Co się dalej dzieje w tej sprawie to jakieś widzimisię matki. Może rzeczywiście ojcem dziecka jest inny mężczyzna?

anonim cytuj
26-10-2023
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion.

Jeśli jesteś wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec, to z punktu widzenia prawa jesteś uznany za ojca tego dziecka. Jeżeli pojawiają się wątpliwości co do Twojego biologicznego ojcostwa, masz prawo wszcząć postępowanie sądowe w celu zaprzeczenia ojcostwa.

Aby to zrobić, powinieneś złożyć wniosek do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
dane matki dziecka,
dane dziecka,
okoliczności uzasadniające wniosek, np. informacje o telefonach od nieznanych osób,
dowód, że jesteś wpisany jako ojciec w akcie urodzenia dziecka.
Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek i stwierdzi, że nie jesteś biologicznym ojcem, wpis w akcie urodzenia zostanie zmieniony. Warto zaznaczyć, że do rozstrzygnięcia sprawy ojcostwa sąd może zarządzić badanie DNA.

Pamiętaj, że zaprzeczenie ojcostwa wiąże się z utratą wszystkich praw rodzicielskich wobec dziecka. Jeśli zostaniesz pozbawiony praw rodzicielskich, nie będziesz miał prawa do opieki nad dzieckiem, kontaktów z nim oraz innych praw i obowiązków wynikających z bycia rodzicem.

Jeśli jesteś pewien swojej decyzji i chcesz podjąć kroki prawne, zalecam złożenie wniosku do sądu jak najszybciej.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie mieszkania.
Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie. Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni ...
Darowizna od rodziców, jaka kwota podlega opodatkowaniu?
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...
Adoptacja psa bez wiedzy właściciela, co zrobić
Chcemy adoptować kilkuletniego psa od osoby prywatnej z innego miasta (400 km). Poprosiliśmy właściciela, żeby dostarczył nam książeczkę zdrowia. Okazało się, że pies jest zarejestrowany na małżonkę (małżeństwo jest w trakcie rozwodu i partnerka utrudnia wszelkie działania) i książeczka jest u niej. Weterynarz nie chce wydać panu żadnych dokumentów. Co my, jako przyszli właściciele mamy zrobić w takiej sytuacji, żeby nie mieć problemów?...

Wyszukiwarka