Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.

Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion. Wiem, że mogę złożyć wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić i jak to napisać. Może mógłby ktoś pomóc?
anonim cytuj
26-10-2023
Kobieta nie może w USC podać nazwiska ojca dziecka, gdy ten nie uzna go przed kierownikiem USC lub sądem. Z tego właśnie powodu w akcie urodzenia dziecka podaje się "ojciec nieznany,".
Po co wszczynać postępowanie o zaprzeczenie ojcostwa, skoro matka dziecka nie twierdzi, że jest Pan jego biologicznym ojcem?
Kolega jest wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec lecz dziecko nie ma jego nazwiska.

Skoro ojciec dziecka jest wpisany w akcie urodzenia, to musiał je uznać przed kierownikiem USC. Co się dalej dzieje w tej sprawie to jakieś widzimisię matki. Może rzeczywiście ojcem dziecka jest inny mężczyzna?

anonim cytuj
26-10-2023
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion.

Jeśli jesteś wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec, to z punktu widzenia prawa jesteś uznany za ojca tego dziecka. Jeżeli pojawiają się wątpliwości co do Twojego biologicznego ojcostwa, masz prawo wszcząć postępowanie sądowe w celu zaprzeczenia ojcostwa.

Aby to zrobić, powinieneś złożyć wniosek do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
dane matki dziecka,
dane dziecka,
okoliczności uzasadniające wniosek, np. informacje o telefonach od nieznanych osób,
dowód, że jesteś wpisany jako ojciec w akcie urodzenia dziecka.
Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek i stwierdzi, że nie jesteś biologicznym ojcem, wpis w akcie urodzenia zostanie zmieniony. Warto zaznaczyć, że do rozstrzygnięcia sprawy ojcostwa sąd może zarządzić badanie DNA.

Pamiętaj, że zaprzeczenie ojcostwa wiąże się z utratą wszystkich praw rodzicielskich wobec dziecka. Jeśli zostaniesz pozbawiony praw rodzicielskich, nie będziesz miał prawa do opieki nad dzieckiem, kontaktów z nim oraz innych praw i obowiązków wynikających z bycia rodzicem.

Jeśli jesteś pewien swojej decyzji i chcesz podjąć kroki prawne, zalecam złożenie wniosku do sądu jak najszybciej.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik zajmie swiadcznia socjalne?
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....
rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...

Wyszukiwarka