Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.

Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion. Wiem, że mogę złożyć wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić i jak to napisać. Może mógłby ktoś pomóc?
anonim cytuj
26-10-2023
Kobieta nie może w USC podać nazwiska ojca dziecka, gdy ten nie uzna go przed kierownikiem USC lub sądem. Z tego właśnie powodu w akcie urodzenia dziecka podaje się "ojciec nieznany,".
Po co wszczynać postępowanie o zaprzeczenie ojcostwa, skoro matka dziecka nie twierdzi, że jest Pan jego biologicznym ojcem?
Kolega jest wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec lecz dziecko nie ma jego nazwiska.

Skoro ojciec dziecka jest wpisany w akcie urodzenia, to musiał je uznać przed kierownikiem USC. Co się dalej dzieje w tej sprawie to jakieś widzimisię matki. Może rzeczywiście ojcem dziecka jest inny mężczyzna?

anonim cytuj
26-10-2023
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion.

Jeśli jesteś wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec, to z punktu widzenia prawa jesteś uznany za ojca tego dziecka. Jeżeli pojawiają się wątpliwości co do Twojego biologicznego ojcostwa, masz prawo wszcząć postępowanie sądowe w celu zaprzeczenia ojcostwa.

Aby to zrobić, powinieneś złożyć wniosek do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
dane matki dziecka,
dane dziecka,
okoliczności uzasadniające wniosek, np. informacje o telefonach od nieznanych osób,
dowód, że jesteś wpisany jako ojciec w akcie urodzenia dziecka.
Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek i stwierdzi, że nie jesteś biologicznym ojcem, wpis w akcie urodzenia zostanie zmieniony. Warto zaznaczyć, że do rozstrzygnięcia sprawy ojcostwa sąd może zarządzić badanie DNA.

Pamiętaj, że zaprzeczenie ojcostwa wiąże się z utratą wszystkich praw rodzicielskich wobec dziecka. Jeśli zostaniesz pozbawiony praw rodzicielskich, nie będziesz miał prawa do opieki nad dzieckiem, kontaktów z nim oraz innych praw i obowiązków wynikających z bycia rodzicem.

Jeśli jesteś pewien swojej decyzji i chcesz podjąć kroki prawne, zalecam złożenie wniosku do sądu jak najszybciej.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

List gończy za oszustwo.
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach. Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po...
Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa. Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża. Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
Wynajem mieszkania
Witam. W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka