Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.

Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion. Wiem, że mogę złożyć wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić i jak to napisać. Może mógłby ktoś pomóc?
anonim cytuj
26-10-2023
Kobieta nie może w USC podać nazwiska ojca dziecka, gdy ten nie uzna go przed kierownikiem USC lub sądem. Z tego właśnie powodu w akcie urodzenia dziecka podaje się "ojciec nieznany,".
Po co wszczynać postępowanie o zaprzeczenie ojcostwa, skoro matka dziecka nie twierdzi, że jest Pan jego biologicznym ojcem?
Kolega jest wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec lecz dziecko nie ma jego nazwiska.

Skoro ojciec dziecka jest wpisany w akcie urodzenia, to musiał je uznać przed kierownikiem USC. Co się dalej dzieje w tej sprawie to jakieś widzimisię matki. Może rzeczywiście ojcem dziecka jest inny mężczyzna?

anonim cytuj
26-10-2023
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet podać swoich imion.

Jeśli jesteś wpisany w akcie urodzenia dziecka jako ojciec, to z punktu widzenia prawa jesteś uznany za ojca tego dziecka. Jeżeli pojawiają się wątpliwości co do Twojego biologicznego ojcostwa, masz prawo wszcząć postępowanie sądowe w celu zaprzeczenia ojcostwa.

Aby to zrobić, powinieneś złożyć wniosek do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe,
dane matki dziecka,
dane dziecka,
okoliczności uzasadniające wniosek, np. informacje o telefonach od nieznanych osób,
dowód, że jesteś wpisany jako ojciec w akcie urodzenia dziecka.
Jeśli sąd uwzględni Twój wniosek i stwierdzi, że nie jesteś biologicznym ojcem, wpis w akcie urodzenia zostanie zmieniony. Warto zaznaczyć, że do rozstrzygnięcia sprawy ojcostwa sąd może zarządzić badanie DNA.

Pamiętaj, że zaprzeczenie ojcostwa wiąże się z utratą wszystkich praw rodzicielskich wobec dziecka. Jeśli zostaniesz pozbawiony praw rodzicielskich, nie będziesz miał prawa do opieki nad dzieckiem, kontaktów z nim oraz innych praw i obowiązków wynikających z bycia rodzicem.

Jeśli jesteś pewien swojej decyzji i chcesz podjąć kroki prawne, zalecam złożenie wniosku do sądu jak najszybciej.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Kara łączna.
Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?...
Windykacja nieuczciwego najemcy.
W listopadzie 2023 wynająłem mieszkanie parze, z tym że umowę najmu okazjonalnego podpisałem tylko w obecności mężczyzny, jego partnerka nie mogła być być obecna. Jak się niedawno okazało po prostu była w ciąży, facet chciał to zataić. Najemca zalega z jednym czynszem (za chwilę prawdopodobnie z dwoma) oraz z opłatami bieżącymi. Dziecko ma kilka miesięcy a ten fakt nie został mi zgłoszony. W ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłem że wynajmę singlowi lub...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...

Wyszukiwarka