Wspólnota majątkowa a rozwód.

Otrzymałam w darowiźnie dom i działkę. Później wzięłam ślub i rozszerzałam umową majątkową małżeńską wspólność i wyszczególniona była ta darowizna od rodziców ze tez wchodzi w majątek wspólny. Czy ten akt notarialny jest sporządzony zgodnie z prawem? Chce się z nim rozwieźć i teraz nie wiem czy musimy to dzielić na pół?
anonim cytuj
17-11-2023
Jeżeli akt był prawidłowo sporządzony a w konsekwencji mąż został dopisany do księgi wieczystej tej działki to tak jesteście współwłaścicielami i majtek ten będziecie dzielić przy podziale majątku wspólnego.

anonim cytuj
17-11-2023
Ale darowizna jest traktowana jako dobro osobiste… a zapisanie go jako wspólności majątkowej jest niezgodne z prawem. Przeczytałam to w internecie.

anonim cytuj
17-11-2023
Ale dobrowolnie rozszerzyłaś wspólnotę małżeńską na twój majątek osobisty i zgodnie z Twoją wolą twój majtek osobisty stał się waszym majątkiem wspólnym ,jeżeli nie podjęłabyś żadnych działań prawnych na tym majątku nadal by pozostał wyłącznie twój. Pewnie chodzi ci o art. 49 k.r.o w tym artykule jest mowa o majątku który dopiero ci przypadnie ,czyli nie możesz w umowie rozrzedzić współwłasność na spadek który dopiero otrzymasz po śmierci rodziców , lub darowiznę którą otrzymasz po spisaniu umowy . W momencie zawierania umowy dom i działka były już twoją własnością więc umowa jest zgodna z prawem.

anonim cytuj
17-11-2023
Jeżeli widnieje w księdze wieczystej to formalnie ma już połowę ,teraz musicie się dogadać w sprawie podziałaj majątku i ewentualnego zniesienia współwłasności.

anonim cytuj
17-11-2023
Widnieje w księdze. Jeszcze się upewnię.

anonim cytuj
17-11-2023
Jeżeli widnieje to umowa u notariusza była zgodna zobowiązującym prawem i sąd ją zatwierdził zmieniając zapis w księdze wieczystej.

anonim cytuj
17-11-2023
Zgodnie z art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (k.r.o), małżonkowie mogą w umowie majątkowej małżeńskiej ustanowić wspólność majątkową, co oznacza, że majątek nabyty przed zawarciem małżeństwa lub w jego trakcie staje się wspólnym majątkiem małżonków. W takim przypadku, darowizna otrzymana przez jednego z małżonków może zostać włączona do wspólnoty majątkowej, jeżeli taka była ich wspólna wola wyrażona w umowie majątkowej małżeńskiej.

Art. 49 k.r.o. odnosi się do sytuacji, gdy majątek, który ma dopiero przypaść małżonkowi (np. spadek, który zostanie otrzymany w przyszłości), jest włączany do wspólnoty majątkowej. W przedstawionej sytuacji, dom i działka już należały do jednego z małżonków w momencie zawierania umowy majątkowej, więc ich włączenie do majątku wspólnego jest zgodne z prawem.

Jeśli dom i działka zostały formalnie wpisane do księgi wieczystej jako majątek wspólny małżonków, to w przypadku rozwodu będą one przedmiotem podziału majątku wspólnego. Sąd dokona podziału majątku, uwzględniając zasady sprawiedliwości i interesy stron, jak również interesy małoletnich dzieci, jeśli takie są. Procedura ta jest uregulowana w art. 58 § 1 k.r.o.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Budowa domu a sprawy spadkowe.
Witam, mój mąż będąc kawalerem kupił dom posadowiony na działce 500m2. Był to stary budynek nadający się do gruntownej modernizacji bądź rozbiórki. Po zawarciu małżeństwa, na działce rozpoczęliśmy wspólnie budować nowy dom a stary został rozebrany. Mamy wspólnotę majątkową. Wszelkie plany budowy i pozwolenia są na męża. Wydatki na budowę domu pochodziły z naszych wspólnych dochodów. Trochę finansowo pomogli moi rodzice a także mój ojciec pomagał ...
Odroczenie-
Czy okres ten zostanie uwzględniony nie e mogę wysłać poczty że na stan zagrożenia ...
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu.
Mam takie pytanie odnośnie pobytu dziecka w szpitalu przebywało na oddziale przez pięć dni czy należy mi się odszkodowanie z ubezpieczenia bądź Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego(KRUS) ?,dodam że dziecko nie uległo wypadkowi tylko było chore....

Wyszukiwarka