Działka z domem otrzymana w darowiźnie.

Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumiem w przypadku tej drugiej działki udziały zmieniły się tak, że zarówno mój ojciec jak i jego siostra mają w tej chwili po 50% udziałów? Nie zostawiła żadnego testamentu. Czy w związku z tym, że ciocia już posiadała udziały w majątku babci w postaci 25% tej drugiej nieruchomości, ja jestem zmuszony zapłacić jej zachowek z tytułu darowizny, którą otrzymałem od babci w 2020 roku? (na akcie notarialnym wartość tej działki wynosiła 60tyś PLN).
anonim cytuj
08-02-2024
Te 25% udziałów w drugiej działce jest własnością cioci i nie ma wpływu na pomniejszenie zachowku. Na żądanie cioci będziesz musiał zapłacić jej zachowek od połowy wartości darowanej ci nieruchomości czyli 1\4 wartości tej działki z domem. Wysokość zachowku powinna być obliczona według cen rynkowych takiej nieruchomości z dnia żądania zachowku a nie od wartości zawartej w akcie notarialnym.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Reklamacja towaru.
Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy. W 14 dniu pracownik odpisał: Na formularzu reklamacyjnym zgodził się P...
Wynajem mieszkania, a odwiedziny.
Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko....

Wyszukiwarka