Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumiem w przypadku tej drugiej działki udziały zmieniły się tak, że zarówno mój ojciec jak i jego siostra mają w tej chwili po 50% udziałów? Nie zostawiła żadnego testamentu. Czy w związku z tym, że ciocia już posiadała udziały w majątku babci w postaci 25% tej drugiej nieruchomości, ja jestem zmuszony zapłacić jej zachowek z tytułu darowizny, którą otrzymałem od babci w 2020 roku? (na akcie notarialnym wartość tej działki wynosiła 60tyś PLN).
Te 25% udziałów w drugiej działce jest własnością cioci i nie ma wpływu na pomniejszenie zachowku. Na żądanie cioci będziesz musiał zapłacić jej zachowek od połowy wartości darowanej ci nieruchomości czyli 1\4 wartości tej działki z domem. Wysokość zachowku powinna być obliczona według cen rynkowych takiej nieruchomości z dnia żądania zachowku a nie od wartości zawartej w akcie notarialnym.
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka).
I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dot...
Witam
Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika.
1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada.
2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł)
przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y
Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika.
W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: