Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumiem w przypadku tej drugiej działki udziały zmieniły się tak, że zarówno mój ojciec jak i jego siostra mają w tej chwili po 50% udziałów? Nie zostawiła żadnego testamentu. Czy w związku z tym, że ciocia już posiadała udziały w majątku babci w postaci 25% tej drugiej nieruchomości, ja jestem zmuszony zapłacić jej zachowek z tytułu darowizny, którą otrzymałem od babci w 2020 roku? (na akcie notarialnym wartość tej działki wynosiła 60tyś PLN).
Te 25% udziałów w drugiej działce jest własnością cioci i nie ma wpływu na pomniejszenie zachowku. Na żądanie cioci będziesz musiał zapłacić jej zachowek od połowy wartości darowanej ci nieruchomości czyli 1\4 wartości tej działki z domem. Wysokość zachowku powinna być obliczona według cen rynkowych takiej nieruchomości z dnia żądania zachowku a nie od wartości zawartej w akcie notarialnym.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: