Działka z domem otrzymana w darowiźnie.

Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumiem w przypadku tej drugiej działki udziały zmieniły się tak, że zarówno mój ojciec jak i jego siostra mają w tej chwili po 50% udziałów? Nie zostawiła żadnego testamentu. Czy w związku z tym, że ciocia już posiadała udziały w majątku babci w postaci 25% tej drugiej nieruchomości, ja jestem zmuszony zapłacić jej zachowek z tytułu darowizny, którą otrzymałem od babci w 2020 roku? (na akcie notarialnym wartość tej działki wynosiła 60tyś PLN).
anonim cytuj
08-02-2024
Te 25% udziałów w drugiej działce jest własnością cioci i nie ma wpływu na pomniejszenie zachowku. Na żądanie cioci będziesz musiał zapłacić jej zachowek od połowy wartości darowanej ci nieruchomości czyli 1\4 wartości tej działki z domem. Wysokość zachowku powinna być obliczona według cen rynkowych takiej nieruchomości z dnia żądania zachowku a nie od wartości zawartej w akcie notarialnym.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Umowa najmu okazjonalnego.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...
jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy?
Dzień dobry, Orientuje się ktoś jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy? Wykonuję pracę biurową, gdzie powinno być minimum 18 stopni. Temperatura mierzona na biurku spełnia ten wymóg. Niestety, pod biurkiem, gdzie trzymam nogi jest zimniej - bywa po 15 stopni, przez co po prostu marznę. I tu pojawia się spór z pracodawcą. On twierdzi, że skoro na biurku jest ok to sprawa załatwiona. Problem w tym, że jakby na to nie patrzeć...

Wyszukiwarka