Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?
anonim cytuj
24-11-2022
Ja dopisywałam córkę w wydziale komunikacji, a podatku nie było, bo to 1 grupa podatkowa.

anonim cytuj
25-11-2022
Czyli wystarczy iść do wydziału komunikacji i tam spisać dokumenty i na tym sprawa się kończy?

anonim cytuj
25-11-2022
U mnie w gminie odbyło się to bez problemu, a jak jest w innych, nie wiem

anonim cytuj
25-11-2022
ok, dziękuje za pomoc

anonim cytuj
25-11-2022
Mi dali coś w stylu oświadczenia, że dopisuje córkę, jakaś opłata skarbowa chyba 22 zł i tyle. A w ubezpieczeniu odbyło się bez problemu, tylko coś tam podnieśli składkę z uwagi na to, że miała 18 lat i prawo jazdy od kilku dni. Ubezpieczenie wzrosło 250 zł na rok.

anonim cytuj
25-11-2022
W kwestii dopisania jako współwłaściciela samochodu oraz kwestii zniżek:

Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?

Jeżeli zamierzasz zostać współwłaścicielem pojazdu na drodze darowizny, to:

Należy zawrzeć umowę darowizny między obecnym właścicielem (Twoją mamą) a Tobą.
Następnie trzeba zgłosić się do wydziału komunikacji w celu zmiany wpisu w dowodzie rejestracyjnym.
W odniesieniu do podatku od darowizny:

Jeżeli darowizna następuje między osobami bliskimi (np. matka-córka), jesteście Państwo w pierwszej grupie podatkowej. Kwota wolna od podatku dla darowizny w tej grupie wynosi 9 637 zł (według stanu na rok 2021). Jeżeli wartość auta wynosi ok. 4-5 tys. zł, nie przekracza to kwoty wolnej od podatku i nie ma obowiązku płacenia podatku od darowizny.
Pomimo zwolnienia z podatku, istnieje obowiązek zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy.
Co do zniżek w ubezpieczeniu:

Aby skorzystać z nabytych zniżek, trzeba dostarczyć ubezpieczycielowi potwierdzenie posiadania zniżek od poprzedniego ubezpieczyciela. Dopisanie jako współwłaściciel może wpłynąć na wysokość składki, szczególnie jeśli jesteś młodszym kierowcą bez doświadczenia, jak wspomniano w postach.
Mam nadzieję, że powyższa odpowiedź rozwieje Państwa wątpliwości w tej kwestii.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Czy będąc zatrudnionym ale na urlopie można zatrudnić się u drugiego pracodawcy??
Czy będąc na urlopie płatnym przed końcem umowy , można na urlopie iść do innego pracodawcy i pracować u niego oraz podpisać umowę nowa w czasie trwania mojej jeszcze umowy z innym pracodawca?...
Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie". Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...

Wyszukiwarka