Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?
anonim cytuj
24-11-2022
Ja dopisywałam córkę w wydziale komunikacji, a podatku nie było, bo to 1 grupa podatkowa.

anonim cytuj
25-11-2022
Czyli wystarczy iść do wydziału komunikacji i tam spisać dokumenty i na tym sprawa się kończy?

anonim cytuj
25-11-2022
U mnie w gminie odbyło się to bez problemu, a jak jest w innych, nie wiem

anonim cytuj
25-11-2022
ok, dziękuje za pomoc

anonim cytuj
25-11-2022
Mi dali coś w stylu oświadczenia, że dopisuje córkę, jakaś opłata skarbowa chyba 22 zł i tyle. A w ubezpieczeniu odbyło się bez problemu, tylko coś tam podnieśli składkę z uwagi na to, że miała 18 lat i prawo jazdy od kilku dni. Ubezpieczenie wzrosło 250 zł na rok.

anonim cytuj
25-11-2022
W kwestii dopisania jako współwłaściciela samochodu oraz kwestii zniżek:

Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?

Jeżeli zamierzasz zostać współwłaścicielem pojazdu na drodze darowizny, to:

Należy zawrzeć umowę darowizny między obecnym właścicielem (Twoją mamą) a Tobą.
Następnie trzeba zgłosić się do wydziału komunikacji w celu zmiany wpisu w dowodzie rejestracyjnym.
W odniesieniu do podatku od darowizny:

Jeżeli darowizna następuje między osobami bliskimi (np. matka-córka), jesteście Państwo w pierwszej grupie podatkowej. Kwota wolna od podatku dla darowizny w tej grupie wynosi 9 637 zł (według stanu na rok 2021). Jeżeli wartość auta wynosi ok. 4-5 tys. zł, nie przekracza to kwoty wolnej od podatku i nie ma obowiązku płacenia podatku od darowizny.
Pomimo zwolnienia z podatku, istnieje obowiązek zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy.
Co do zniżek w ubezpieczeniu:

Aby skorzystać z nabytych zniżek, trzeba dostarczyć ubezpieczycielowi potwierdzenie posiadania zniżek od poprzedniego ubezpieczyciela. Dopisanie jako współwłaściciel może wpłynąć na wysokość składki, szczególnie jeśli jesteś młodszym kierowcą bez doświadczenia, jak wspomniano w postach.
Mam nadzieję, że powyższa odpowiedź rozwieje Państwa wątpliwości w tej kwestii.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Witam pisze ,aby dowiedzieć się co mogę zrobić żeby odzyskać zaległość alimentacyjna. Były mąż ma zaległość na prawie 6 tysięcy złotych której nie spłaca. Chciałabym dowiedzieć się co mogę więcej zrobić jednocześnie zaznaczę że co chwilę trafia do zakładów karnych i na synów płaci mama fundusz....
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
przepisanie domu
Mój dziadek miał trójkę rodzeństwa. Ich rodzice czyli moi pradziadkowie mieli dom, który od kilkunastu lat nie jest przez nikogo zamieszkiwany. Nigdy nic na nikogo nie było przepisywane. Rodzeństwo dziadka już nie żyje, został się sam. Teraz chce zrobić przepis. Tutaj pytanie czy całość domu należy już tylko do dziadka czy np. Do dzieci jego rodzeństwa też?...
Czy dom samotnej matki mnie przyjmie?
Mam taką sytuację że muszę się wyprowadzić z domu z trójka dzieci ale problem jest taki że nie mamy gdzie proszę o radę co robić. Dom samotnej matki czy nas przyjmie?...

Wyszukiwarka