Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?
anonim cytuj
24-11-2022
Ja dopisywałam córkę w wydziale komunikacji, a podatku nie było, bo to 1 grupa podatkowa.

anonim cytuj
25-11-2022
Czyli wystarczy iść do wydziału komunikacji i tam spisać dokumenty i na tym sprawa się kończy?

anonim cytuj
25-11-2022
U mnie w gminie odbyło się to bez problemu, a jak jest w innych, nie wiem

anonim cytuj
25-11-2022
ok, dziękuje za pomoc

anonim cytuj
25-11-2022
Mi dali coś w stylu oświadczenia, że dopisuje córkę, jakaś opłata skarbowa chyba 22 zł i tyle. A w ubezpieczeniu odbyło się bez problemu, tylko coś tam podnieśli składkę z uwagi na to, że miała 18 lat i prawo jazdy od kilku dni. Ubezpieczenie wzrosło 250 zł na rok.

anonim cytuj
25-11-2022
W kwestii dopisania jako współwłaściciela samochodu oraz kwestii zniżek:

Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś zł? Czy idzie to rozwiązać w jakiś inny sposób?

Jeżeli zamierzasz zostać współwłaścicielem pojazdu na drodze darowizny, to:

Należy zawrzeć umowę darowizny między obecnym właścicielem (Twoją mamą) a Tobą.
Następnie trzeba zgłosić się do wydziału komunikacji w celu zmiany wpisu w dowodzie rejestracyjnym.
W odniesieniu do podatku od darowizny:

Jeżeli darowizna następuje między osobami bliskimi (np. matka-córka), jesteście Państwo w pierwszej grupie podatkowej. Kwota wolna od podatku dla darowizny w tej grupie wynosi 9 637 zł (według stanu na rok 2021). Jeżeli wartość auta wynosi ok. 4-5 tys. zł, nie przekracza to kwoty wolnej od podatku i nie ma obowiązku płacenia podatku od darowizny.
Pomimo zwolnienia z podatku, istnieje obowiązek zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy.
Co do zniżek w ubezpieczeniu:

Aby skorzystać z nabytych zniżek, trzeba dostarczyć ubezpieczycielowi potwierdzenie posiadania zniżek od poprzedniego ubezpieczyciela. Dopisanie jako współwłaściciel może wpłynąć na wysokość składki, szczególnie jeśli jesteś młodszym kierowcą bez doświadczenia, jak wspomniano w postach.
Mam nadzieję, że powyższa odpowiedź rozwieje Państwa wątpliwości w tej kwestii.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...
Zwrot pieniędzy na złe konto bankowe.
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ... Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...

Wyszukiwarka