Nadzór budowlany.

Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ?
Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?
anonim cytuj
07-11-2023
Weź napisz to jeszcze raz tak by było jasne kto co na czyje zlecenie gdzie zbudował.
Jest sobie drewniany bliźniak który stoi na dwóch działkach nazwijmy je A i B , „pod osłoną nocy” na działce A rozebrano i wybudowano nowy dom. Część domu stojąca na działce B została pozostawiona po rozbudowie na działce A
Nadzór Budowlany po kontrolach które zainicjował właściciel budynku usytuowanego na działce „B” nakazał wykonanie zabezpieczeń poszczególnych elementów konstrukcji właścicielowi działki „B”, informując go że kwestie naruszenia prawa własności nie należą do kompetencji organów nadzoru budowlanego i wszelkich roszczeń należy dochodzić przed sądem cywilnym.
Na właściciela działki „A” są zbierane dowody na wybudowanie nowego budynku.
I pytanie, czy Nadzór Budowlany mógłby wydać nakaz wykonania zabezpieczeń pozostawionego budynku na działce „B” właścicielowi działki „A” skoro to on jest winowajcą uszkodzenia budynku usytuowanego na działce „B” ?

anonim cytuj
07-11-2023
czy Nadzór Budowlany mógłby wydać nakaz wykonania zabezpieczeń pozostawionego budynku na działce „B” właścicielowi działki „A”

Absolutnie nie.

anonim cytuj
07-11-2023
Nadzór Budowlany ma prawo zobowiązać właściciela nieruchomości do usunięcia naruszeń prawa budowlanego, w tym do doprowadzenia obiektu budowlanego do stanu zgodnego z przepisami, na podstawie art. 48 ust. 1 ustawy Prawo budowlane (Dz.U. 2020 poz. 1333 ze zm.). Jeżeli w wyniku rozbudowy na działce A doszło do uszkodzenia części budynku na działce B, Nadzór Budowlany może wymagać od właściciela działki A podjęcia odpowiednich działań naprawczych, jeśli to działania na jego działce były przyczyną stanu zagrożenia budowli na działce B.

Równocześnie, zgodnie z art. 49 tej samej ustawy, jeżeli uszkodzenia są poważne i stwarzają zagrożenie, właściciel budynku na działce B może zostać zobowiązany do niezwłocznego podjęcia działań zabezpieczających, nawet jeśli uszkodzenie nie było wynikiem jego działań. W takim przypadku właściciel działki B mógłby następnie dochodzić zwrotu poniesionych kosztów od właściciela działki A na drodze cywilnej, powołując się na art. 415 i następne Kodeksu cywilnego (Dz.U. 2020 poz. 1740 ze zm.), który reguluje zasady odpowiedzialności za wyrządzenie szkody.

Podsumowując, w sytuacji opisanej na forum, Nadzór Budowlany mógłby wydać nakaz wykonania zabezpieczeń budynku na działce B również właścicielowi działki A, jeżeli udowodnione zostanie, że to jego działania były przyczyną uszkodzenia budynku. Jednakże, niezależnie od tego, kto zostanie zobowiązany do wykonania zabezpieczeń przez Nadzór Budowlany, właściciel działki B ma prawo do dochodzenia odszkodowania od właściciela działki A przed sądem cywilnym za wyrządzone szkody.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Podatek od nieruchomości.
Jestem udziałowcem w nieruchomości w której orzeczona jest współwłasność, a zarząd tymczasowy pełni bratanek. Wyliczył on wg mnie nieprawidłowy podział kosztów podatku na współwłaścicieli, natomiast w piśmie urzędowym o podatku, jest tylko nota, że są podatnicy opodatkowani w ramach konta, czyli współwłaściciele. Nie ma konkretnej kwoty na osobę. Dzwoniąc do urzędu pani powiedziała, cytuje: Urzędu nie interesuje kto ile zapłaci, a suma ma być opł...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...

Wyszukiwarka