Podział działki na mniejsze.

Witam,
rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie.
Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana o powierzchni 0,14 ha.
Z mojej wiedzy wynika, że działka rolna nie może mieć niższej powierzchni niż 0,3 ha więc zgodnie z moim pomysłem jedna część rolna będzie się mieściła w tym przepisie. Pytanie co z pozostałymi częściami, które stworzą działki rolno-budowlane ponieważ części rolne które powstały by po podziale na działkach rolno-budowlanych będą poniżej 0,3 ha, czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
MPZP określa zapewne warunki podziału działek już istniejących.
Działki rolne to tak samo jak inne działki mogą mieć i 1 m2.
Działki rolne poniżej 0.3 h może kupić dowolna osoba a powyżej teoretycznie tylko rolnik.

anonim cytuj
03-11-2023
Będę wdzięczny za każdą opinię.

Sprawdź w MPZP minimalną powierzchnię działki budowlanej, żebyś nie wydzielił takiej, gdzie nie da się budować.
czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?

art. 93 ustawy o gospodarce nieruchomościami

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

błąd w sztuce lekarskiej
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle. Mój świat rozsypał się na milion kawałków... Chcę aby le...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...
Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka