Podział działki na mniejsze.

Witam,
rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie.
Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana o powierzchni 0,14 ha.
Z mojej wiedzy wynika, że działka rolna nie może mieć niższej powierzchni niż 0,3 ha więc zgodnie z moim pomysłem jedna część rolna będzie się mieściła w tym przepisie. Pytanie co z pozostałymi częściami, które stworzą działki rolno-budowlane ponieważ części rolne które powstały by po podziale na działkach rolno-budowlanych będą poniżej 0,3 ha, czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
MPZP określa zapewne warunki podziału działek już istniejących.
Działki rolne to tak samo jak inne działki mogą mieć i 1 m2.
Działki rolne poniżej 0.3 h może kupić dowolna osoba a powyżej teoretycznie tylko rolnik.

anonim cytuj
03-11-2023
Będę wdzięczny za każdą opinię.

Sprawdź w MPZP minimalną powierzchnię działki budowlanej, żebyś nie wydzielił takiej, gdzie nie da się budować.
czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?

art. 93 ustawy o gospodarce nieruchomościami

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Renta dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? ...
Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Sprawa alimentacyja.
Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta. O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien. Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała. Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić? Dla jasności - kolega...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...

Wyszukiwarka