Podział działki na mniejsze.

Witam,
rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie.
Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana o powierzchni 0,14 ha.
Z mojej wiedzy wynika, że działka rolna nie może mieć niższej powierzchni niż 0,3 ha więc zgodnie z moim pomysłem jedna część rolna będzie się mieściła w tym przepisie. Pytanie co z pozostałymi częściami, które stworzą działki rolno-budowlane ponieważ części rolne które powstały by po podziale na działkach rolno-budowlanych będą poniżej 0,3 ha, czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
MPZP określa zapewne warunki podziału działek już istniejących.
Działki rolne to tak samo jak inne działki mogą mieć i 1 m2.
Działki rolne poniżej 0.3 h może kupić dowolna osoba a powyżej teoretycznie tylko rolnik.

anonim cytuj
03-11-2023
Będę wdzięczny za każdą opinię.

Sprawdź w MPZP minimalną powierzchnię działki budowlanej, żebyś nie wydzielił takiej, gdzie nie da się budować.
czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?

art. 93 ustawy o gospodarce nieruchomościami

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Cześć! Związek partnerski a kredyt hipoteczny. Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja? Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka