Podział działki na mniejsze.

Witam,
rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie.
Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana o powierzchni 0,14 ha.
Z mojej wiedzy wynika, że działka rolna nie może mieć niższej powierzchni niż 0,3 ha więc zgodnie z moim pomysłem jedna część rolna będzie się mieściła w tym przepisie. Pytanie co z pozostałymi częściami, które stworzą działki rolno-budowlane ponieważ części rolne które powstały by po podziale na działkach rolno-budowlanych będą poniżej 0,3 ha, czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
MPZP określa zapewne warunki podziału działek już istniejących.
Działki rolne to tak samo jak inne działki mogą mieć i 1 m2.
Działki rolne poniżej 0.3 h może kupić dowolna osoba a powyżej teoretycznie tylko rolnik.

anonim cytuj
03-11-2023
Będę wdzięczny za każdą opinię.

Sprawdź w MPZP minimalną powierzchnię działki budowlanej, żebyś nie wydzielił takiej, gdzie nie da się budować.
czy przepis o powierzchni działki rolnej nie mniejszej niż 0,3 ha dotyczy również w tym przypadku ?

art. 93 ustawy o gospodarce nieruchomościami

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...
Co zrobić gdy żona nie chce mnie wpuścić do domu?
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...
Podatek od wzbogacenia się.
Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana....

Wyszukiwarka