Emerytura honorowa.

Witam
Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babcia powinna dostawać emeryturę z KRUSu + emeryturę honorową?
anonim cytuj
27-08-2023
Dlaczego odebrano jej emeryturę z KRUS?
Nie wiadomo. Nigdzie nie znalazłem, być może istnieją, stąd moje pytanie na forum, możliwości pozbawienia emerytury kosztem emerytury honorowej. W przepisach świadczenie po ukończeniu setnego roku życia zawsze widnieje jako dodatek do emerytury lub renty. Będę wdzięczny za jakieś sugestie w tej sprawie.

anonim cytuj
27-08-2023
W tym przypadku nie ma żadnej podstawy prawnej do odebrania emerytury. Emerytura honorowa "wskakuje" z automatu jako dodatek, a nie zamiennik.

anonim cytuj
27-08-2023
Pismo z zusu (które na pewno zostało emerytce dostarczone) wyjaśniło by wszystkie twoje wątpliwości. A tak można sobie gdybać co było przyczyną. Zakładam że to może nawet nie mieć związku z tą emeryturą honorową. Idź z babcią do zusu i się dowiesz wszystkiego u źródła.

anonim cytuj
27-08-2023
Na wstępie warto podkreślić, że emerytura honorowa przyznawana jest osobom, które ukończyły 100 lat i jest ona dodatkiem do dotychczas pobieranych świadczeń emerytalnych lub rentowych.

Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej.

Tak, osoby, które ukończyły 100 lat, mają prawo do emerytury honorowej na podstawie art. 82 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie.

Masz absolutnie rację. Emerytura honorowa jest dodatkiem do emerytury lub renty, a nie zastępuje dotychczasowego świadczenia. Dlatego osoba uprawniona powinna otrzymywać zarówno swoją emeryturę (w tym przypadku z KRUS) jak i dodatkowo emeryturę honorową.

Dlaczego odebrano jej emeryturę z KRUS?

Nie ma podstaw prawnych do pozbawienia osoby uprawnionej emerytury z KRUS w związku z przyznaniem emerytury honorowej. Jeżeli emerytura z KRUS została zawieszona lub anulowana, to najprawdopodobniej nastąpiło to z innego powodu, który nie ma związku z przyznaniem emerytury honorowej.

Wobec powyższego, zalecam zwrócenie się do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) w celu uzyskania dokładnych informacji dotyczących zawieszenia czy anulowania emerytury z KRUS oraz ewentualnego przywrócenia tej emerytury.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Pożyczki zaciągnięte przez internet.
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?...
Umowa zlecenie (rezygnacja)
Umowa podpisana na okres 01.10.2020-01.01.2021. W związku z niedogodnościami jakie spotkały mnie w pracy chce zrezygnować z niej. W umowie nie ma nic o wypowiedzeniu. Powiadomiłam zleceniobiorce, że nie pojawię się już w pracy. Czy w związku z niewykonaniem zlecenia ponoszę konsekwencje? Dostałam odpowiedź, że nie mogę tak zrobic, ze nie przyjde do pracy bo ta umowa mnie wiąże prawnie....
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...

Wyszukiwarka