Zakupiłem spółdzielcze prawo do lokalu. W akcie notarialnym jest zapis, że sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu prawo do lokalu składającego się z X pokoi o łącznej powierzchni użytkowej 62m2. Lokal ten sprzedaje za cenę X Kupującemu. Metraż mieszkania przed sprzedażą został potwierdzony poprzez oświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej. Po dokonanych pomiarach na potrzeby remontu okazało się że brakuje 3m2. W spółdzielni powiedzieli, że tak może być ponieważ metraże były przyjmowane z projektów budowlanych a nie pomiarów powykonawczych budynku. Lokal nie posiada KW, jest w trakcie zakładania.
Czy w tej sytuacji, posiadam prawo do jakiejkolwiek rekompensaty brakujących metrów od sprzedawcy?
Według jakiej normy wykonano te pomiary?
Oraz jaka norma była stosowana w projekcie budowlanym?
anonim cytuj
14-03-2024
Jak norma była stosowana w latach 70-tych to nie wiem.
Mieszkanie było mierzone 3 razy, za każdym razem wynik zbliżony do poprzedniego ze znikomą różnicą. W mieszkaniu nie ma skosów, wiec pomiary po podłodze na wysokości 0,5 m oraz 1,4 m.
Za każdym razem to samo.
anonim cytuj
14-03-2024
Przykład z mojego otoczenia. Dwa mieszkania z tego okresu mają zapis w księdze wieczystej xx metrów kwadratowych razem z powierzchnią pomieszczeń przynależnych. Tym pomieszczeniem jest piwnica. Mieszkania w akcie notarialnym miały tylko zapis xx metrów kwadratowych. Tak jak i w ogłoszeniu. Natomiast rzeczywisty metraż zgadzał się dopiero po dodaniu powierzchni piwnicy. Może to są te właśnie brakujące metry.
anonim cytuj
14-03-2024
Nie, piwnica ma 4,5m2 i nie są to brakujące metry. Na piwnice jest odrębny zapis.
anonim cytuj
14-03-2024
Więc może mierzone różnymi sposobami. Teraz np. bardzo popularne jest stosowanie takiej normy że wszystkie wewnętrzne ściany w mieszkaniu wliczają się do metrażu.
anonim cytuj
14-03-2024
Fakt jest taki, że jest mniejsze niż poświadcza to sprzedający. Zapis widnieje w akcie notarialnym. Jakie prawa przysługują mi w tej sytuacji?
anonim cytuj
14-03-2024
Masz prawo żądać rekompensaty od spędzającego. A sprzedający ma prawo ci odmówić. Z czego na pewno skorzysta. Wtedy pozostaje ci sprawa cywilna. Wg mnie sprzedający tutaj nie zawinił ale to nie rozstrzygnie sąd.
anonim cytuj
14-03-2024
Czy podstawą prawną jest 5 letnia rękojmia art. 5561 § 1 k.c. ?
anonim cytuj
14-03-2024
Tak. Ale i w tym przypadku sprzedający musi się na nią zgodzić. Jeżeli się nie zgodzi to i tak pozostaje sprawa cywilna.
Jestem osobą samotną, niemającą dzieci.
Aktem notarialnym otrzymałam od mojej mamy mieszkanie, w formie darowizny z prawem dożywotniej służebności mieszkania.
Zakładam, że umrę po mamie, a po mnie będzie dziedziczyło rodzeństwo.
Czy w przypadku śmierci mamy przysługuje im zachowek?...
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...
Hej, moje podsumowanie przychodów za sprzedaż na portalu Vinted to 19,114 zł za rok 2023 gdzie dochód to może 5/6 tyś - jak się z tego rozliczyć ? Czy to podlega jako działalność niezarejestrowana ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: