Zakupiłem spółdzielcze prawo do lokalu. W akcie notarialnym jest zapis, że sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu prawo do lokalu składającego się z X pokoi o łącznej powierzchni użytkowej 62m2. Lokal ten sprzedaje za cenę X Kupującemu. Metraż mieszkania przed sprzedażą został potwierdzony poprzez oświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej. Po dokonanych pomiarach na potrzeby remontu okazało się że brakuje 3m2. W spółdzielni powiedzieli, że tak może być ponieważ metraże były przyjmowane z projektów budowlanych a nie pomiarów powykonawczych budynku. Lokal nie posiada KW, jest w trakcie zakładania.
Czy w tej sytuacji, posiadam prawo do jakiejkolwiek rekompensaty brakujących metrów od sprzedawcy?
Według jakiej normy wykonano te pomiary?
Oraz jaka norma była stosowana w projekcie budowlanym?
anonim cytuj
14-03-2024
Jak norma była stosowana w latach 70-tych to nie wiem.
Mieszkanie było mierzone 3 razy, za każdym razem wynik zbliżony do poprzedniego ze znikomą różnicą. W mieszkaniu nie ma skosów, wiec pomiary po podłodze na wysokości 0,5 m oraz 1,4 m.
Za każdym razem to samo.
anonim cytuj
14-03-2024
Przykład z mojego otoczenia. Dwa mieszkania z tego okresu mają zapis w księdze wieczystej xx metrów kwadratowych razem z powierzchnią pomieszczeń przynależnych. Tym pomieszczeniem jest piwnica. Mieszkania w akcie notarialnym miały tylko zapis xx metrów kwadratowych. Tak jak i w ogłoszeniu. Natomiast rzeczywisty metraż zgadzał się dopiero po dodaniu powierzchni piwnicy. Może to są te właśnie brakujące metry.
anonim cytuj
14-03-2024
Nie, piwnica ma 4,5m2 i nie są to brakujące metry. Na piwnice jest odrębny zapis.
anonim cytuj
14-03-2024
Więc może mierzone różnymi sposobami. Teraz np. bardzo popularne jest stosowanie takiej normy że wszystkie wewnętrzne ściany w mieszkaniu wliczają się do metrażu.
anonim cytuj
14-03-2024
Fakt jest taki, że jest mniejsze niż poświadcza to sprzedający. Zapis widnieje w akcie notarialnym. Jakie prawa przysługują mi w tej sytuacji?
anonim cytuj
14-03-2024
Masz prawo żądać rekompensaty od spędzającego. A sprzedający ma prawo ci odmówić. Z czego na pewno skorzysta. Wtedy pozostaje ci sprawa cywilna. Wg mnie sprzedający tutaj nie zawinił ale to nie rozstrzygnie sąd.
anonim cytuj
14-03-2024
Czy podstawą prawną jest 5 letnia rękojmia art. 5561 § 1 k.c. ?
anonim cytuj
14-03-2024
Tak. Ale i w tym przypadku sprzedający musi się na nią zgodzić. Jeżeli się nie zgodzi to i tak pozostaje sprawa cywilna.
Witam,
Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ?
Pozdrawiam...
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Czy na odrzucenie spadku po dziadkach jest 6 miesięcy od śmierci czy 6 miesięcy po odrzuceniu spadku przez rodziców? Czytam w Internecie różne artykuły i jest różnie napisane....
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie.
Jego obecny stan zdrowa się pogarsza.
Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce).
Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać.
Nasza sytuacja prawna wygląda następująco:
Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem.
Kredyt na ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: