Różnica w metrażu zakupionego mieszkania.

Zakupiłem spółdzielcze prawo do lokalu. W akcie notarialnym jest zapis, że sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu prawo do lokalu składającego się z X pokoi o łącznej powierzchni użytkowej 62m2. Lokal ten sprzedaje za cenę X Kupującemu. Metraż mieszkania przed sprzedażą został potwierdzony poprzez oświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej. Po dokonanych pomiarach na potrzeby remontu okazało się że brakuje 3m2. W spółdzielni powiedzieli, że tak może być ponieważ metraże były przyjmowane z projektów budowlanych a nie pomiarów powykonawczych budynku. Lokal nie posiada KW, jest w trakcie zakładania.
Czy w tej sytuacji, posiadam prawo do jakiejkolwiek rekompensaty brakujących metrów od sprzedawcy?
anonim cytuj
14-03-2024
Według jakiej normy wykonano te pomiary?
Oraz jaka norma była stosowana w projekcie budowlanym?

anonim cytuj
14-03-2024
Jak norma była stosowana w latach 70-tych to nie wiem.
Mieszkanie było mierzone 3 razy, za każdym razem wynik zbliżony do poprzedniego ze znikomą różnicą. W mieszkaniu nie ma skosów, wiec pomiary po podłodze na wysokości 0,5 m oraz 1,4 m.
Za każdym razem to samo.

anonim cytuj
14-03-2024
Przykład z mojego otoczenia. Dwa mieszkania z tego okresu mają zapis w księdze wieczystej xx metrów kwadratowych razem z powierzchnią pomieszczeń przynależnych. Tym pomieszczeniem jest piwnica. Mieszkania w akcie notarialnym miały tylko zapis xx metrów kwadratowych. Tak jak i w ogłoszeniu. Natomiast rzeczywisty metraż zgadzał się dopiero po dodaniu powierzchni piwnicy. Może to są te właśnie brakujące metry.

anonim cytuj
14-03-2024
Nie, piwnica ma 4,5m2 i nie są to brakujące metry. Na piwnice jest odrębny zapis.

anonim cytuj
14-03-2024
Więc może mierzone różnymi sposobami. Teraz np. bardzo popularne jest stosowanie takiej normy że wszystkie wewnętrzne ściany w mieszkaniu wliczają się do metrażu.

anonim cytuj
14-03-2024
Fakt jest taki, że jest mniejsze niż poświadcza to sprzedający. Zapis widnieje w akcie notarialnym. Jakie prawa przysługują mi w tej sytuacji?

anonim cytuj
14-03-2024
Masz prawo żądać rekompensaty od spędzającego. A sprzedający ma prawo ci odmówić. Z czego na pewno skorzysta. Wtedy pozostaje ci sprawa cywilna. Wg mnie sprzedający tutaj nie zawinił ale to nie rozstrzygnie sąd.

anonim cytuj
14-03-2024
Czy podstawą prawną jest 5 letnia rękojmia art. 5561 § 1 k.c. ?

anonim cytuj
14-03-2024
Tak. Ale i w tym przypadku sprzedający musi się na nią zgodzić. Jeżeli się nie zgodzi to i tak pozostaje sprawa cywilna.

anonim cytuj
14-03-2024

Sugerowane Tematy

wynajem
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane : " Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie." Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...
Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku
Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?...
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?...
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...

Wyszukiwarka