Zasiedzenie gospodarstwa rolnego.

Aby przeprowadzić sprawę o zasiedzenie gospodarstwa rolnego czy muszą być wszyscy współwłaściciele na sprawie ?
anonim cytuj
01-10-2023
Jesteś jednym ze współwłaścicieli, czy próbujesz zasiedzieć coś co ma wielu właścicieli?
Jestem jednym ze współwłaścicieli.

No to temat nie taki prosty. Jesteś absolutnie pewien, ze spełniasz wszelkie przesłanki aby zasiedzieć udziały pozostałych współwłaścicieli? Samo mieszkanie, płacenie podatków i zajmowanie się tym terenem przez 30 lat to za mało w tym przypadku(wszak jako współwłaściciel masz do tego pełne prawo, pozostali współwłaściciel wcale nie musza tego robić). Musisz udowodnić, ze ponad 30 lat temu zamanifestowałes u pozostałych współwłaścicieli, ze uznajesz się za jedynego właściciela a pozostali przez 30 lat w żaden sposób tego nie zakwestionowali. Zasiedzenie udziałów pozostałych współwłaścicieli w polskim prawie jest praktycznie niemożliwe.
Co do twojego pytanie to tak… pozywasz każdego z współwłaścicieli
Czy może odbyć się sprawa za zasiedzenie gospodarstwa rolnego jest pięcioro współwłaścicieli którzy stawią się na sprawę a jedna osoba nie może stawić się na sprawę gdyż uległa wypadkowi za granicą. Mam pytanie czy bez tej osoby może się odbyć sprawa w sądzie ?

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam...
umowa słowna o alimenty
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie) Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...

Wyszukiwarka