Zasiedzenie gospodarstwa rolnego.

Aby przeprowadzić sprawę o zasiedzenie gospodarstwa rolnego czy muszą być wszyscy współwłaściciele na sprawie ?
anonim cytuj
01-10-2023
Jesteś jednym ze współwłaścicieli, czy próbujesz zasiedzieć coś co ma wielu właścicieli?
Jestem jednym ze współwłaścicieli.

No to temat nie taki prosty. Jesteś absolutnie pewien, ze spełniasz wszelkie przesłanki aby zasiedzieć udziały pozostałych współwłaścicieli? Samo mieszkanie, płacenie podatków i zajmowanie się tym terenem przez 30 lat to za mało w tym przypadku(wszak jako współwłaściciel masz do tego pełne prawo, pozostali współwłaściciel wcale nie musza tego robić). Musisz udowodnić, ze ponad 30 lat temu zamanifestowałes u pozostałych współwłaścicieli, ze uznajesz się za jedynego właściciela a pozostali przez 30 lat w żaden sposób tego nie zakwestionowali. Zasiedzenie udziałów pozostałych współwłaścicieli w polskim prawie jest praktycznie niemożliwe.
Co do twojego pytanie to tak… pozywasz każdego z współwłaścicieli
Czy może odbyć się sprawa za zasiedzenie gospodarstwa rolnego jest pięcioro współwłaścicieli którzy stawią się na sprawę a jedna osoba nie może stawić się na sprawę gdyż uległa wypadkowi za granicą. Mam pytanie czy bez tej osoby może się odbyć sprawa w sądzie ?

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Przepisanie połowy domu po śmierci.
Dzień dobry, Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale...
Eksmisje
Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem ...

Wyszukiwarka