Zasiedzenie gospodarstwa rolnego.

Aby przeprowadzić sprawę o zasiedzenie gospodarstwa rolnego czy muszą być wszyscy współwłaściciele na sprawie ?
anonim cytuj
01-10-2023
Jesteś jednym ze współwłaścicieli, czy próbujesz zasiedzieć coś co ma wielu właścicieli?
Jestem jednym ze współwłaścicieli.

No to temat nie taki prosty. Jesteś absolutnie pewien, ze spełniasz wszelkie przesłanki aby zasiedzieć udziały pozostałych współwłaścicieli? Samo mieszkanie, płacenie podatków i zajmowanie się tym terenem przez 30 lat to za mało w tym przypadku(wszak jako współwłaściciel masz do tego pełne prawo, pozostali współwłaściciel wcale nie musza tego robić). Musisz udowodnić, ze ponad 30 lat temu zamanifestowałes u pozostałych współwłaścicieli, ze uznajesz się za jedynego właściciela a pozostali przez 30 lat w żaden sposób tego nie zakwestionowali. Zasiedzenie udziałów pozostałych współwłaścicieli w polskim prawie jest praktycznie niemożliwe.
Co do twojego pytanie to tak… pozywasz każdego z współwłaścicieli
Czy może odbyć się sprawa za zasiedzenie gospodarstwa rolnego jest pięcioro współwłaścicieli którzy stawią się na sprawę a jedna osoba nie może stawić się na sprawę gdyż uległa wypadkowi za granicą. Mam pytanie czy bez tej osoby może się odbyć sprawa w sądzie ?

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Zajęcie konta w banku.
Jak mogę się dowiedzieć za co mam zajęcie na koncie na 2 tysiące od skarbówki? Istnieje jakaś infolinia czy muszę się udać fizycznie do placówki? Mam 21 lat i jestem nieprzerwanie uczniem i nie mam w ogóle pomysłu dlaczego mam zajęcie od urzędu skarbowego......
Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...

Wyszukiwarka