Chłopakowi zmarł tata, w testamencie mieszkanie zapisane na jakiegoś wujka z żoną. Czy chłopak z bratem mają prawo do tego mieszkania?

Witam.
Chłopakowi mojemu zmarł tata, w testamencie nie ma nic zapisanego na niego i jego brata. Jest tylko wpisane że jakiś wujek z żoną mają mieszkanie po nim. Jak to wygląda prawnie? Czy też maja prawo do tego mieszkania synowie skoro nie zostali wydziedziczeni ?
anonim cytuj
08-08-2022
Na pewno należy się braciom prawo do zachowku ewentualnie mogą podważyć testament.

anonim cytuj
09-08-2022
Czyli mieszkanie prawnie jest całej trójki , braci i wujka ?

anonim cytuj
09-08-2022
Nie. Według testamentu mieszkanie będzie wujka i jego żony. Synowie mogą starać się o zachowek od spadkobierców testmentowych.

anonim cytuj
09-08-2022
Mieszkanie dziedzicza osoby wskazane w testamencie. Dzieciom i malzonkowi, jesli miał przysługuje roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
09-08-2022
Testament jest aktem prawnym, który określa, kto ma dziedziczyć po zmarłym. Jeśli osoba zmarła pozostawiła testament i wskazała w nim konkretnych spadkobierców, to oni nabywają prawa do spadku. Jednak w polskim prawie cywilnym przewidziano instytucję zachowku. Zachowek to część spadku, do której mają prawo osoby najbliższe spadkodawcy, jeśli zostały pominięte w testamencie lub otrzymały zbyt mało.

Po pierwsze, synowie, nawet jeśli nie zostali uwzględnieni w testamencie, mogą zgłosić roszczenie o zachowek, który przysługuje im wtedy, gdy ich zachowkowa część spadku jest niższa niż połowa tego, co by otrzymali w przypadku braku testamentu (Kodeks cywilny, art. 991).

Po drugie, jeżeli synowie zdecydują się domagać zachowku, muszą pamiętać, że roszczenie o zachowek składa się przeciwko spadkobiercom testamentowym, w tym przypadku wujkowi z żoną. Wysokość zachowku będzie zależała od wartości spadku i od tego, jakie prawa przysługiwałyby synom w przypadku braku testamentu.

Ostatecznie, nie oznacza to, że synowie automatycznie nabywają prawa do mieszkania, ale mają prawo do odpowiedniej części jego wartości. Jeśli wartość mieszkania jest wyższa niż to, co przysługuje synom jako zachowek, mogą oni żądać wypłaty równowartości tej różnicy od spadkobierców testamentowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa użyczenia.
Bardzo proszę o poradę w kwestii wynajmu mieszkania. 1) Wynajmuję bratu mieszkanie. Po jego stronie są wszystkie opłaty (czynsz, woda, prąd).Nie mam z tego żadnych korzyści materialnych. Czy muszę taką sytuację zgłosić do US? 2) Czy mój brat będąc zameldowany w mieszkaniu ,które mu wynajmuję na podstawie ustnej umowy ,nie posiada do niego żadnego tytułu prawnego może występować o dodatek mieszkaniowy?...
Kredyt.
Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi. Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę. Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc? Jest jakaś opcja aby on miał ...
Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia go?
Witam. Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?...
Alimenty od dziadków.
Przyznano mi alimenty na córkę od dziadków ojca. Czy alimenty z funduszu alimentacyjnego są dalej ważne z racji ze ojciec nie płaci? Czy te alimenty od dziadków są to tylko alimenty uzupełniające? Czy należą mi się alimenty z fa jeśli dostałam alimenty od dziadków dziecka?...

Wyszukiwarka