Chłopakowi zmarł tata, w testamencie mieszkanie zapisane na jakiegoś wujka z żoną. Czy chłopak z bratem mają prawo do tego mieszkania?

Witam.
Chłopakowi mojemu zmarł tata, w testamencie nie ma nic zapisanego na niego i jego brata. Jest tylko wpisane że jakiś wujek z żoną mają mieszkanie po nim. Jak to wygląda prawnie? Czy też maja prawo do tego mieszkania synowie skoro nie zostali wydziedziczeni ?
anonim cytuj
08-08-2022
Na pewno należy się braciom prawo do zachowku ewentualnie mogą podważyć testament.

anonim cytuj
09-08-2022
Czyli mieszkanie prawnie jest całej trójki , braci i wujka ?

anonim cytuj
09-08-2022
Nie. Według testamentu mieszkanie będzie wujka i jego żony. Synowie mogą starać się o zachowek od spadkobierców testmentowych.

anonim cytuj
09-08-2022
Mieszkanie dziedzicza osoby wskazane w testamencie. Dzieciom i malzonkowi, jesli miał przysługuje roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
09-08-2022
Testament jest aktem prawnym, który określa, kto ma dziedziczyć po zmarłym. Jeśli osoba zmarła pozostawiła testament i wskazała w nim konkretnych spadkobierców, to oni nabywają prawa do spadku. Jednak w polskim prawie cywilnym przewidziano instytucję zachowku. Zachowek to część spadku, do której mają prawo osoby najbliższe spadkodawcy, jeśli zostały pominięte w testamencie lub otrzymały zbyt mało.

Po pierwsze, synowie, nawet jeśli nie zostali uwzględnieni w testamencie, mogą zgłosić roszczenie o zachowek, który przysługuje im wtedy, gdy ich zachowkowa część spadku jest niższa niż połowa tego, co by otrzymali w przypadku braku testamentu (Kodeks cywilny, art. 991).

Po drugie, jeżeli synowie zdecydują się domagać zachowku, muszą pamiętać, że roszczenie o zachowek składa się przeciwko spadkobiercom testamentowym, w tym przypadku wujkowi z żoną. Wysokość zachowku będzie zależała od wartości spadku i od tego, jakie prawa przysługiwałyby synom w przypadku braku testamentu.

Ostatecznie, nie oznacza to, że synowie automatycznie nabywają prawa do mieszkania, ale mają prawo do odpowiedniej części jego wartości. Jeśli wartość mieszkania jest wyższa niż to, co przysługuje synom jako zachowek, mogą oni żądać wypłaty równowartości tej różnicy od spadkobierców testamentowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Koszty zastępstwa procesowego
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?...
Działka ROD.
Witam, Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął....
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu którym jestem współwłaścicielem.
Czy mogę zameldować siebie wraz z żoną i dziećmi BEZ zgody reszty współwłaścicieli do domu w którym mieszka tylko moja siostra, ale 1/8 części domu należy do mnie? (część po zmarłym tacie)? Dziękuję za wszelką pomoc. ...

Wyszukiwarka