Chłopakowi zmarł tata, w testamencie mieszkanie zapisane na jakiegoś wujka z żoną. Czy chłopak z bratem mają prawo do tego mieszkania?

Witam.
Chłopakowi mojemu zmarł tata, w testamencie nie ma nic zapisanego na niego i jego brata. Jest tylko wpisane że jakiś wujek z żoną mają mieszkanie po nim. Jak to wygląda prawnie? Czy też maja prawo do tego mieszkania synowie skoro nie zostali wydziedziczeni ?
anonim cytuj
08-08-2022
Na pewno należy się braciom prawo do zachowku ewentualnie mogą podważyć testament.

anonim cytuj
09-08-2022
Czyli mieszkanie prawnie jest całej trójki , braci i wujka ?

anonim cytuj
09-08-2022
Nie. Według testamentu mieszkanie będzie wujka i jego żony. Synowie mogą starać się o zachowek od spadkobierców testmentowych.

anonim cytuj
09-08-2022
Mieszkanie dziedzicza osoby wskazane w testamencie. Dzieciom i malzonkowi, jesli miał przysługuje roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
09-08-2022
Testament jest aktem prawnym, który określa, kto ma dziedziczyć po zmarłym. Jeśli osoba zmarła pozostawiła testament i wskazała w nim konkretnych spadkobierców, to oni nabywają prawa do spadku. Jednak w polskim prawie cywilnym przewidziano instytucję zachowku. Zachowek to część spadku, do której mają prawo osoby najbliższe spadkodawcy, jeśli zostały pominięte w testamencie lub otrzymały zbyt mało.

Po pierwsze, synowie, nawet jeśli nie zostali uwzględnieni w testamencie, mogą zgłosić roszczenie o zachowek, który przysługuje im wtedy, gdy ich zachowkowa część spadku jest niższa niż połowa tego, co by otrzymali w przypadku braku testamentu (Kodeks cywilny, art. 991).

Po drugie, jeżeli synowie zdecydują się domagać zachowku, muszą pamiętać, że roszczenie o zachowek składa się przeciwko spadkobiercom testamentowym, w tym przypadku wujkowi z żoną. Wysokość zachowku będzie zależała od wartości spadku i od tego, jakie prawa przysługiwałyby synom w przypadku braku testamentu.

Ostatecznie, nie oznacza to, że synowie automatycznie nabywają prawa do mieszkania, ale mają prawo do odpowiedniej części jego wartości. Jeśli wartość mieszkania jest wyższa niż to, co przysługuje synom jako zachowek, mogą oni żądać wypłaty równowartości tej różnicy od spadkobierców testamentowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużone mieszkanie
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...

Wyszukiwarka