Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?

Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?
anonim cytuj
19-02-2024
Tak, możecie wycofać świadka ze sprawy. Należy to zrobić w formie pisemnej i złożyć wniosek do prokuratury lub sądu, w którym toczy się postępowanie. We wniosku należy podać dane świadka, sygnaturę sprawy oraz oświadczenie o wycofaniu go ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Tylko że pierwsze przesłuchanie świadka będzie na policji, to gdzie wtedy taki wniosek? Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

anonim cytuj
19-02-2024
W przypadku, gdy pierwsze przesłuchanie świadka ma odbyć się na policji, wniosek o wycofanie świadka ze sprawy należy złożyć w jednostce policji, która prowadzi postępowanie. Wniosek można złożyć przed przesłuchaniem świadka lub w jego trakcie.
Jeśli poinformujecie policję, że świadek się wycofał, policja najprawdopodobniej nie będzie go przesłuchiwać. Policja może jednak poprosić o pisemne potwierdzenie wycofania się świadka ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Założyliśmy sprawę o groźby i podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?

Możecie cofnąć własny wniosek dowodowy o przesłuchanie świadka (art. 170 § 2 k.p.k.). Cofnięcia dokonuje się pisemnie albo ustnie do protokołu w jednostce policji prowadzącej postępowanie, z podaniem sygnatury sprawy oraz danych świadka. Organ procesowy nie musi jednak uwzględnić cofnięcia: jeżeli uzna, że zeznania są istotne, może mimo wszystko zarządzić przesłuchanie (art. 170 § 2 zd. 2 k.p.k.).

Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

Świadek nie „wycofuje się” samodzielnie. Po doręczeniu wezwania ma obowiązek stawić się i zeznawać (art. 177 § 1 k.p.k.), chyba że zachodzi ustawowa podstawa odmowy – np. bliskie pokrewieństwo z podejrzanym (art. 182 § 1 k.p.k.) lub ryzyko samooskarżenia (art. 183 § 1 k.p.k.). Nieusprawiedliwiona odmowa grozi grzywną lub aresztem porządkowym (art. 285 § 1–2 k.p.k.).

Podsumowując: składając cofnięcie wniosku u prowadzącego postępowanie (policja/prokurator) możecie spowodować, że organ zrezygnuje z dowodu, lecz decyzja należy wyłącznie do niego. Sam fakt, że świadek „nie chce się mieszać”, nie znosi jego prawnego obowiązku zeznawania ani nie gwarantuje, że nie zostanie przesłuchany.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Jak zatrudnić pracownika na umowę o pracę?
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie. Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Wypowiedzenie umowy po L4.
Moja siostra została zwolniona z pracy, po powrocie ze Zwolnienie lekarskiego. Była związana z pracodawca umowa na czas nieokreślony. Zwolnienie było spowodowane załamaniem nerwowym I trwało 3 miesiące. Pracodawca argumentuje swoja decyzje niekompetencja pracownika. Podając 6 dat na przestrzeni ostatniego półrocza, w których twierdzi ze siostra nie wywiązała się z powierzonych obowiązków. Kolejny argument który przedstawia to naruszenie warunków ...
Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...

Wyszukiwarka