Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?

Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?
anonim cytuj
19-02-2024
Tak, możecie wycofać świadka ze sprawy. Należy to zrobić w formie pisemnej i złożyć wniosek do prokuratury lub sądu, w którym toczy się postępowanie. We wniosku należy podać dane świadka, sygnaturę sprawy oraz oświadczenie o wycofaniu go ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Tylko że pierwsze przesłuchanie świadka będzie na policji, to gdzie wtedy taki wniosek? Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

anonim cytuj
19-02-2024
W przypadku, gdy pierwsze przesłuchanie świadka ma odbyć się na policji, wniosek o wycofanie świadka ze sprawy należy złożyć w jednostce policji, która prowadzi postępowanie. Wniosek można złożyć przed przesłuchaniem świadka lub w jego trakcie.
Jeśli poinformujecie policję, że świadek się wycofał, policja najprawdopodobniej nie będzie go przesłuchiwać. Policja może jednak poprosić o pisemne potwierdzenie wycofania się świadka ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Założyliśmy sprawę o groźby i podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?

Możecie cofnąć własny wniosek dowodowy o przesłuchanie świadka (art. 170 § 2 k.p.k.). Cofnięcia dokonuje się pisemnie albo ustnie do protokołu w jednostce policji prowadzącej postępowanie, z podaniem sygnatury sprawy oraz danych świadka. Organ procesowy nie musi jednak uwzględnić cofnięcia: jeżeli uzna, że zeznania są istotne, może mimo wszystko zarządzić przesłuchanie (art. 170 § 2 zd. 2 k.p.k.).

Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

Świadek nie „wycofuje się” samodzielnie. Po doręczeniu wezwania ma obowiązek stawić się i zeznawać (art. 177 § 1 k.p.k.), chyba że zachodzi ustawowa podstawa odmowy – np. bliskie pokrewieństwo z podejrzanym (art. 182 § 1 k.p.k.) lub ryzyko samooskarżenia (art. 183 § 1 k.p.k.). Nieusprawiedliwiona odmowa grozi grzywną lub aresztem porządkowym (art. 285 § 1–2 k.p.k.).

Podsumowując: składając cofnięcie wniosku u prowadzącego postępowanie (policja/prokurator) możecie spowodować, że organ zrezygnuje z dowodu, lecz decyzja należy wyłącznie do niego. Sam fakt, że świadek „nie chce się mieszać”, nie znosi jego prawnego obowiązku zeznawania ani nie gwarantuje, że nie zostanie przesłuchany.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...
Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...

Wyszukiwarka