Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?

Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?
anonim cytuj
19-02-2024
Tak, możecie wycofać świadka ze sprawy. Należy to zrobić w formie pisemnej i złożyć wniosek do prokuratury lub sądu, w którym toczy się postępowanie. We wniosku należy podać dane świadka, sygnaturę sprawy oraz oświadczenie o wycofaniu go ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Tylko że pierwsze przesłuchanie świadka będzie na policji, to gdzie wtedy taki wniosek? Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

anonim cytuj
19-02-2024
W przypadku, gdy pierwsze przesłuchanie świadka ma odbyć się na policji, wniosek o wycofanie świadka ze sprawy należy złożyć w jednostce policji, która prowadzi postępowanie. Wniosek można złożyć przed przesłuchaniem świadka lub w jego trakcie.
Jeśli poinformujecie policję, że świadek się wycofał, policja najprawdopodobniej nie będzie go przesłuchiwać. Policja może jednak poprosić o pisemne potwierdzenie wycofania się świadka ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Założyliśmy sprawę o groźby i podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?

Możecie cofnąć własny wniosek dowodowy o przesłuchanie świadka (art. 170 § 2 k.p.k.). Cofnięcia dokonuje się pisemnie albo ustnie do protokołu w jednostce policji prowadzącej postępowanie, z podaniem sygnatury sprawy oraz danych świadka. Organ procesowy nie musi jednak uwzględnić cofnięcia: jeżeli uzna, że zeznania są istotne, może mimo wszystko zarządzić przesłuchanie (art. 170 § 2 zd. 2 k.p.k.).

Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

Świadek nie „wycofuje się” samodzielnie. Po doręczeniu wezwania ma obowiązek stawić się i zeznawać (art. 177 § 1 k.p.k.), chyba że zachodzi ustawowa podstawa odmowy – np. bliskie pokrewieństwo z podejrzanym (art. 182 § 1 k.p.k.) lub ryzyko samooskarżenia (art. 183 § 1 k.p.k.). Nieusprawiedliwiona odmowa grozi grzywną lub aresztem porządkowym (art. 285 § 1–2 k.p.k.).

Podsumowując: składając cofnięcie wniosku u prowadzącego postępowanie (policja/prokurator) możecie spowodować, że organ zrezygnuje z dowodu, lecz decyzja należy wyłącznie do niego. Sam fakt, że świadek „nie chce się mieszać”, nie znosi jego prawnego obowiązku zeznawania ani nie gwarantuje, że nie zostanie przesłuchany.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

Umowa najmu a wypowiedzenie.
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie. Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...

Wyszukiwarka