Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?

Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?
anonim cytuj
19-02-2024
Tak, możecie wycofać świadka ze sprawy. Należy to zrobić w formie pisemnej i złożyć wniosek do prokuratury lub sądu, w którym toczy się postępowanie. We wniosku należy podać dane świadka, sygnaturę sprawy oraz oświadczenie o wycofaniu go ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Tylko że pierwsze przesłuchanie świadka będzie na policji, to gdzie wtedy taki wniosek? Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

anonim cytuj
19-02-2024
W przypadku, gdy pierwsze przesłuchanie świadka ma odbyć się na policji, wniosek o wycofanie świadka ze sprawy należy złożyć w jednostce policji, która prowadzi postępowanie. Wniosek można złożyć przed przesłuchaniem świadka lub w jego trakcie.
Jeśli poinformujecie policję, że świadek się wycofał, policja najprawdopodobniej nie będzie go przesłuchiwać. Policja może jednak poprosić o pisemne potwierdzenie wycofania się świadka ze sprawy.

anonim cytuj
19-02-2024
Założyliśmy sprawę o groźby i podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?

Możecie cofnąć własny wniosek dowodowy o przesłuchanie świadka (art. 170 § 2 k.p.k.). Cofnięcia dokonuje się pisemnie albo ustnie do protokołu w jednostce policji prowadzącej postępowanie, z podaniem sygnatury sprawy oraz danych świadka. Organ procesowy nie musi jednak uwzględnić cofnięcia: jeżeli uzna, że zeznania są istotne, może mimo wszystko zarządzić przesłuchanie (art. 170 § 2 zd. 2 k.p.k.).

Czy jak powiemy np. na policji że świadek się wycofał to oni go nie przesłuchają?

Świadek nie „wycofuje się” samodzielnie. Po doręczeniu wezwania ma obowiązek stawić się i zeznawać (art. 177 § 1 k.p.k.), chyba że zachodzi ustawowa podstawa odmowy – np. bliskie pokrewieństwo z podejrzanym (art. 182 § 1 k.p.k.) lub ryzyko samooskarżenia (art. 183 § 1 k.p.k.). Nieusprawiedliwiona odmowa grozi grzywną lub aresztem porządkowym (art. 285 § 1–2 k.p.k.).

Podsumowując: składając cofnięcie wniosku u prowadzącego postępowanie (policja/prokurator) możecie spowodować, że organ zrezygnuje z dowodu, lecz decyzja należy wyłącznie do niego. Sam fakt, że świadek „nie chce się mieszać”, nie znosi jego prawnego obowiązku zeznawania ani nie gwarantuje, że nie zostanie przesłuchany.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

Firma sprzątająca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
Zakończenie umowy najmu mieszkania.
Skończyła mi się umowa o wynajem mieszkania i właściciel dal mi 2 tygodnie na opuszczanie lokalu bez możliwość podpisania dalszej umowy. Mam 2 małych dzieci. Czy może mnie wyrzucić prawnie z mieszkania jeśli opłacam na bieżąco wszystkie opłaty. Mimo tego że obowiązuje okres ochronny do marca??...
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka