odwołanie od reklamacji

Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep ma prawo nie przyjąć mojego odwołania ? Nie znam wewnętrznej procedury spółki na która się powołuje.
anonim cytuj
05-10-2020
Proszę się zgłosić do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. On wystosuje do nich pismo i może to pomoże w tej sytuacji. Sąd to ostatecznosc.

anonim cytuj
05-10-2020
Niestety z doświadczenia wiem, że Rzecznik też niewiele pomoze jeżeli sprzedawca nie będzie skory do ugody. W pierwszej kolejności zanim pójdziesz do rzecznika, skorzystaj z usług rzeczoznawcy, który sam określi czy masz jakiekolwiek szanse na wygraną po wykonaniu ekspertyzy obuwia. Wystawi Ci zaświadczenie, ktore pomoze w dalszym procesowaniu.

anonim cytuj
05-10-2020
Dodatkowo pewnie reklamacja opierała się na tzw. postanowieniach gwarancyjnych. To najczęstszy błąd. Reklamujemy z tytułu rękojmi - art 556 k.c.
Można zatem złożyć sprzedawcy raz jeszcze reklamację z tytułu rękojmi za wady produktu a jak i to nie pomoże ( trzeba dość sprawnie dobrać argumenty ) jak wyżej ktoś napisał - rzecznik praw konsumentów.

anonim cytuj
05-10-2020
Można też powołać się na ujawnienie wady w pierwszym roku, czyli można domniemywać, że wada istniała w chwili zakupu.

anonim cytuj
05-10-2020
Czyli wprost art. 556 [2] k.c.

anonim cytuj
05-10-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....
Kontrole ze Spółdzielni Mieszkaniowej.
Lokal nie został udostępniony do kontroli przez lokatora (były dwa terminy) SM wskazuje że zawiadomienie było na drzwiach wejściowych. Czy to skuteczne zawiadomienie lokatora? Wskazałem w spółdzielni, że moim adresem korespondencyjnym jest inny adres. Spółdzielnia wysyła mi powiadomienia na maila w innych sprawach typu wysokość czynisz rozliczenia i teraz na maila wysłała wezwanie że mam we własnym zakresie wykonać przegląd wyznaczając dodatkow...

Wyszukiwarka