odwołanie od reklamacji

Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep ma prawo nie przyjąć mojego odwołania ? Nie znam wewnętrznej procedury spółki na która się powołuje.
anonim cytuj
05-10-2020
Proszę się zgłosić do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. On wystosuje do nich pismo i może to pomoże w tej sytuacji. Sąd to ostatecznosc.

anonim cytuj
05-10-2020
Niestety z doświadczenia wiem, że Rzecznik też niewiele pomoze jeżeli sprzedawca nie będzie skory do ugody. W pierwszej kolejności zanim pójdziesz do rzecznika, skorzystaj z usług rzeczoznawcy, który sam określi czy masz jakiekolwiek szanse na wygraną po wykonaniu ekspertyzy obuwia. Wystawi Ci zaświadczenie, ktore pomoze w dalszym procesowaniu.

anonim cytuj
05-10-2020
Dodatkowo pewnie reklamacja opierała się na tzw. postanowieniach gwarancyjnych. To najczęstszy błąd. Reklamujemy z tytułu rękojmi - art 556 k.c.
Można zatem złożyć sprzedawcy raz jeszcze reklamację z tytułu rękojmi za wady produktu a jak i to nie pomoże ( trzeba dość sprawnie dobrać argumenty ) jak wyżej ktoś napisał - rzecznik praw konsumentów.

anonim cytuj
05-10-2020
Można też powołać się na ujawnienie wady w pierwszym roku, czyli można domniemywać, że wada istniała w chwili zakupu.

anonim cytuj
05-10-2020
Czyli wprost art. 556 [2] k.c.

anonim cytuj
05-10-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Cesja umów na świadczoną usługę.
Chciałbym zgodnie z prawem przekazać kilka umów o świadczenie usługi z mojej spółki z.o.o. na jednoosobową działalność gospodarczą mojego syna? Czy musi być na tą okoliczność sporządzona umowa cesji pomiędzy mną a synem? Czy kontrahent musi być o tym fakcie również powiadomiony? P.S. A może posiadacie jakiś wzór takiej umowy cesji?...
Zniesienie wspólności nieruchomości.
Sąd zniósł współwłasność nieruchomości i przyznał ją w całości mnie. Ja muszę spłacić pozostałych współwłaścicieli. Do sprawy włączył się też ZUS, który żąda spłaty hipotek ustanowionych na ich udziale. Poinformowali mnie wprost, że nie zwolnią hipotek jeśli zapłacę całość zasądzonej kwoty współwłaścicielom lub wpłacę ją do depozytu sądowego. Od uprawomocnienia wyroku minęły już 2 miesiące. ZUS w końcu wysłał mi promesę o wykreśleniu hipotek, je...
Źle odczytywany licznik (dopłata za energię elektryczną)
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...

Wyszukiwarka