Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep ma prawo nie przyjąć mojego odwołania ? Nie znam wewnętrznej procedury spółki na która się powołuje.
anonim cytuj
05-10-2020
Proszę się zgłosić do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. On wystosuje do nich pismo i może to pomoże w tej sytuacji. Sąd to ostatecznosc.
anonim cytuj
05-10-2020
Niestety z doświadczenia wiem, że Rzecznik też niewiele pomoze jeżeli sprzedawca nie będzie skory do ugody. W pierwszej kolejności zanim pójdziesz do rzecznika, skorzystaj z usług rzeczoznawcy, który sam określi czy masz jakiekolwiek szanse na wygraną po wykonaniu ekspertyzy obuwia. Wystawi Ci zaświadczenie, ktore pomoze w dalszym procesowaniu.
anonim cytuj
05-10-2020
Dodatkowo pewnie reklamacja opierała się na tzw. postanowieniach gwarancyjnych. To najczęstszy błąd. Reklamujemy z tytułu rękojmi - art 556 k.c.
Można zatem złożyć sprzedawcy raz jeszcze reklamację z tytułu rękojmi za wady produktu a jak i to nie pomoże ( trzeba dość sprawnie dobrać argumenty ) jak wyżej ktoś napisał - rzecznik praw konsumentów.
anonim cytuj
05-10-2020
Można też powołać się na ujawnienie wady w pierwszym roku, czyli można domniemywać, że wada istniała w chwili zakupu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...
Witam wszystkich,
mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek.
Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4).
Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni?
Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie):
Pracownica była na zwolnie...
Dzień dobry.
Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ).
Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: