odwołanie od reklamacji

Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep ma prawo nie przyjąć mojego odwołania ? Nie znam wewnętrznej procedury spółki na która się powołuje.
anonim cytuj
05-10-2020
Proszę się zgłosić do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. On wystosuje do nich pismo i może to pomoże w tej sytuacji. Sąd to ostatecznosc.

anonim cytuj
05-10-2020
Niestety z doświadczenia wiem, że Rzecznik też niewiele pomoze jeżeli sprzedawca nie będzie skory do ugody. W pierwszej kolejności zanim pójdziesz do rzecznika, skorzystaj z usług rzeczoznawcy, który sam określi czy masz jakiekolwiek szanse na wygraną po wykonaniu ekspertyzy obuwia. Wystawi Ci zaświadczenie, ktore pomoze w dalszym procesowaniu.

anonim cytuj
05-10-2020
Dodatkowo pewnie reklamacja opierała się na tzw. postanowieniach gwarancyjnych. To najczęstszy błąd. Reklamujemy z tytułu rękojmi - art 556 k.c.
Można zatem złożyć sprzedawcy raz jeszcze reklamację z tytułu rękojmi za wady produktu a jak i to nie pomoże ( trzeba dość sprawnie dobrać argumenty ) jak wyżej ktoś napisał - rzecznik praw konsumentów.

anonim cytuj
05-10-2020
Można też powołać się na ujawnienie wady w pierwszym roku, czyli można domniemywać, że wada istniała w chwili zakupu.

anonim cytuj
05-10-2020
Czyli wprost art. 556 [2] k.c.

anonim cytuj
05-10-2020

Sugerowane Tematy

Mobbing w pracy.
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)? Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy? Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu? ...
Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....

Wyszukiwarka