Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep ma prawo nie przyjąć mojego odwołania ? Nie znam wewnętrznej procedury spółki na która się powołuje.
anonim cytuj
05-10-2020
Proszę się zgłosić do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. On wystosuje do nich pismo i może to pomoże w tej sytuacji. Sąd to ostatecznosc.
anonim cytuj
05-10-2020
Niestety z doświadczenia wiem, że Rzecznik też niewiele pomoze jeżeli sprzedawca nie będzie skory do ugody. W pierwszej kolejności zanim pójdziesz do rzecznika, skorzystaj z usług rzeczoznawcy, który sam określi czy masz jakiekolwiek szanse na wygraną po wykonaniu ekspertyzy obuwia. Wystawi Ci zaświadczenie, ktore pomoze w dalszym procesowaniu.
anonim cytuj
05-10-2020
Dodatkowo pewnie reklamacja opierała się na tzw. postanowieniach gwarancyjnych. To najczęstszy błąd. Reklamujemy z tytułu rękojmi - art 556 k.c.
Można zatem złożyć sprzedawcy raz jeszcze reklamację z tytułu rękojmi za wady produktu a jak i to nie pomoże ( trzeba dość sprawnie dobrać argumenty ) jak wyżej ktoś napisał - rzecznik praw konsumentów.
anonim cytuj
05-10-2020
Można też powołać się na ujawnienie wady w pierwszym roku, czyli można domniemywać, że wada istniała w chwili zakupu.
Dzień dobry, czy miał ktoś taką sytuację, że otrzymał wezwanie do zapłaty karę za brak OC?
Zawsze wszystko płacimy w terminie, ten jeden raz nie otrzymaliśmy listu z przedłużeniem polisy i po miesiącu zorientowaliśmy się, że musimy sami udać się do ubezpieczyciela. No i trzeba było na nowo zawrzeć polisę a dzisiaj otrzymaliśmy bardzo wysoką karę do zapłaty. Czy można tej kary uniknąć lub ją umorzyć?...
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd.
Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno.
Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać s...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: