Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie.
Jeśli chodzi o sprzedaż między osobami prywatnymi, obowiązują pewne reguły prawne. Chociaż Prawo Konsumenckie dotyczy głównie transakcji między przedsiębiorcą a konsumentem, istnieją pewne zasady, które mają zastosowanie również w przypadku sprzedaży między osobami prywatnymi:
Umowa sprzedaży, tak jak każda umowa, powinna być zawarta zgodnie z wolą i zamiarem stron. Jeśli sprzedający opisuje towar niezgodnie z rzeczywistością, może to stanowić podstawę do odstąpienia od umowy.
W przypadku wadliwego opisu towaru, kupujący może dochodzić od sprzedającego naprawienia szkody, chyba że sprzedający nie wiedział o wadzie.
Zasady platformy, takie jak Vinted, mogą mieć własne przepisy dotyczące zwrotów i reklamacji. Ważne jest, aby sprzedający i kupujący zapoznali się z nimi przed dokonaniem transakcji.
Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki.
Gdy kupujący potwierdza transakcję jako udaną, wskazuje to na to, że był zadowolony z towaru w momencie odbioru. Jeżeli później zgłasza wady, może to komplikować sytuację.
Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, zostały nitki, spodnie zostały też wyprane i wyprasowane na kant.
Jeśli towar został zwrócony w stanie innym niż był wysłany, sprzedający ma prawo odmówić zwrotu pieniędzy. Oczekuje się, że towar zostanie zwrócony w stanie niezmienionym. Jeśli towar został przerobiony lub w inny sposób zmieniony bez zgody sprzedającego, może to stanowić podstawę do odmowy przyjęcia zwrotu.
Podsumowując, w oparciu o przedstawioną sytuację:
Jeśli sprzedaż była realizowana między osobami prywatnymi, nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów.
W przypadku niezgodnego opisu towaru, kupujący mógłby domagać się zwrotu pieniędzy lub wymiany towaru.
Jeśli towar został zwrócony w stanie zmienionym, sprzedający ma prawo odmówić przyjęcia zwrotu.
Ważne jest przestrzeganie zasad platformy, na której odbywała się transakcja.