Pracodawca nie płacił ZUS-u, teraz chce winę zrzucić na mnie. co robić??

Pracodawca nie płacił ZUS-u przez 4 miesiące, teraz chce winę zrzucić na mnie, że ja niby co w błąd wprowadziłem, bo by płacił. On Chce żebym jakieś oświadczenie podpisał. Mieszkam w małym miasteczku, jak nie weźmie winy na siebie jestem skończony. Ale on doskonale wiedział że musi mi płacić ten ZUS. Czy ja będę musiał wziąć winę na siebie i zapłacić zaległy ZUS sam ? Jak to prawnie wygląda?
anonim cytuj
24-11-2022
Pracodawca ma obowiązek zgłoszenia pracownika.. w żaden sposób to Pana nie obciąża. Proszę nie podpisywać oświadczenia, które nie jest zgodne z prawda. ZUS i Urząd Skarbowy to mocniejsi przeciwnicy czym pracodawca.

anonim cytuj
25-11-2022
Nie ma obowiązku zgłoszenia jeśli w drugiej stałej pracy zarabiałbym minimum krajowe. On wiedział na 100% , że nie zarabiam minimum, jeszcze mi sam mówił, że mniej zarobię bo składki odejdą, a nic nie odkładał na ZUS i teraz pali głupa.

anonim cytuj
25-11-2022
Absolutnie nic nie podpisuj

anonim cytuj
25-11-2022
Na jakiej podstawie odbywa się świadczenie pracy?

anonim cytuj
26-11-2022
Umowa zlecenie i w ten pracodawcą mi nie opłacał składek. , w drugiej pracy mam umowę o pracę ale na niepełny etat i nie zarabiam ma minimum krajowego.

anonim cytuj
26-11-2022

Sugerowane Tematy

faktury 5 lat wstecz
Mam pytanie prokuratura chce ode mnie faktury za maj i czerwiec 2015 , z tego co pamiętam to dokumenty trzyma się 5 lat wiec to minęło w maju i czerwcu 2020 czy mogę tłumaczyć się ze nie mam tych faktur bo ten okres 5 letni minął czy nie ?...
Najemca wyprowadził się nie płacąc czynszu.
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik? Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych. Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...

Wyszukiwarka