Pracodawca nie płacił ZUS-u, teraz chce winę zrzucić na mnie. co robić??

Pracodawca nie płacił ZUS-u przez 4 miesiące, teraz chce winę zrzucić na mnie, że ja niby co w błąd wprowadziłem, bo by płacił. On Chce żebym jakieś oświadczenie podpisał. Mieszkam w małym miasteczku, jak nie weźmie winy na siebie jestem skończony. Ale on doskonale wiedział że musi mi płacić ten ZUS. Czy ja będę musiał wziąć winę na siebie i zapłacić zaległy ZUS sam ? Jak to prawnie wygląda?
anonim cytuj
24-11-2022
Pracodawca ma obowiązek zgłoszenia pracownika.. w żaden sposób to Pana nie obciąża. Proszę nie podpisywać oświadczenia, które nie jest zgodne z prawda. ZUS i Urząd Skarbowy to mocniejsi przeciwnicy czym pracodawca.

anonim cytuj
25-11-2022
Nie ma obowiązku zgłoszenia jeśli w drugiej stałej pracy zarabiałbym minimum krajowe. On wiedział na 100% , że nie zarabiam minimum, jeszcze mi sam mówił, że mniej zarobię bo składki odejdą, a nic nie odkładał na ZUS i teraz pali głupa.

anonim cytuj
25-11-2022
Absolutnie nic nie podpisuj

anonim cytuj
25-11-2022
Na jakiej podstawie odbywa się świadczenie pracy?

anonim cytuj
26-11-2022
Umowa zlecenie i w ten pracodawcą mi nie opłacał składek. , w drugiej pracy mam umowę o pracę ale na niepełny etat i nie zarabiam ma minimum krajowego.

anonim cytuj
26-11-2022

Sugerowane Tematy

Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Kara za nieprzerejestrowanie samochodu.
Dzień dobry, dostaliśmy list z urzędu z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego o nałożenie kary pieniężnej za przekroczenie czasu na rejestracje pojazdu. Czy jest szansa na jakiekolwiek odwołanie się? Proszę o pomoc...
Nakaz eksmisji.
Witam rodzina złożyła nakaz eksmisji bratu, nakaz eksmisji jest w mocy już około pół roku, aczkolwiek brat dogadał się z rodzicami, i rodzice chcieliby wycofać taki nakaz, czy jest to możliwe ? jeżeli tak to proszę niech ktoś podpowie czy są jakieś wzory takich wniosków. Lub ewentualnie jak rodzice mogą wycofać taki wniosek ?...

Wyszukiwarka