Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 szuka pracy i raczej do nas nie wróci, ale jeśli zdecydował by się na powrót, to chciała bym wypowiedzieć umowę z zachowaniem 3-miesiecznego okresu wypowiedzenia ponieważ wiem, że powrót byłby na chwilę, aż nie znajdzie lepszej oferty pracy. W dodatku brak konkretnego terminu powrotu (mimo, że leczone schodzenie jest popularne i czas rekonwalescencji można spokojnie z zapasem skalkulować przy odrobinie dobrej woli) powoduje trudności w organizacji, długofalowo może prowadzić do bardzo częstych zmian w składzie personelu. Aktualnie zatrudniony pracownik jest już drugą osobą zatrudnioną na to stanowisko w zamian za pracownika. Dodatkowo nowy pracownik świetnie radzi sobie na tym stanowisku, został szybko zaakceptowany przez dzieci i rodziców. Praca z tak małymi dziećmi jest bardzo specyficzna i wszelkie zmiany personalne bardzo odbijają się na komforcie dzieci. Wpływają również negatywnie na obraz placówki. Wiem, iż konieczne jest podanie przyczyny wypowiedzenia. I tutaj moje pytanie: czy podanie przyczyny: „długa usprawiedliwiona nieobecność powodująca dezorganizację zakładu pracy oraz konieczność zatrudnienia dodatkowych pracowników” będzie dobrym powodem wypowiedzenia?
anonim cytuj
24-01-2024
będzie dobrym powodem wypowiedzenia?

Niestety, nie.

anonim cytuj
24-01-2024
Przyczyna wypowiedzenia musi być konkretna i zrozumiała dla pracownika. Nie może być tzw. ogólnikowa.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca pracy.
Witam! Pracodawca już któryś raz z kolei chce przymusić mnie do delegacji, ale między innymi z powodu sytuacji w domu jechać nie mogę. Czy mogę odmówić delegacji powołując się na art. 42 par 4? (jestem maszynista i na umowie mam wpisane "moja miejscowość", a oni chcą mnie do "innej miejscowości" oddelegować na to samo stanowisko)....
Dyscyplinowanie pracownika.
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych. Regularnie ją dyscyplinuję,...
Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...
Umowa ustna na wynajem mieszkania,
Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez ods...

Wyszukiwarka