Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 szuka pracy i raczej do nas nie wróci, ale jeśli zdecydował by się na powrót, to chciała bym wypowiedzieć umowę z zachowaniem 3-miesiecznego okresu wypowiedzenia ponieważ wiem, że powrót byłby na chwilę, aż nie znajdzie lepszej oferty pracy. W dodatku brak konkretnego terminu powrotu (mimo, że leczone schodzenie jest popularne i czas rekonwalescencji można spokojnie z zapasem skalkulować przy odrobinie dobrej woli) powoduje trudności w organizacji, długofalowo może prowadzić do bardzo częstych zmian w składzie personelu. Aktualnie zatrudniony pracownik jest już drugą osobą zatrudnioną na to stanowisko w zamian za pracownika. Dodatkowo nowy pracownik świetnie radzi sobie na tym stanowisku, został szybko zaakceptowany przez dzieci i rodziców. Praca z tak małymi dziećmi jest bardzo specyficzna i wszelkie zmiany personalne bardzo odbijają się na komforcie dzieci. Wpływają również negatywnie na obraz placówki. Wiem, iż konieczne jest podanie przyczyny wypowiedzenia. I tutaj moje pytanie: czy podanie przyczyny: „długa usprawiedliwiona nieobecność powodująca dezorganizację zakładu pracy oraz konieczność zatrudnienia dodatkowych pracowników” będzie dobrym powodem wypowiedzenia?
anonim cytuj
24-01-2024
będzie dobrym powodem wypowiedzenia?

Niestety, nie.

anonim cytuj
24-01-2024
Przyczyna wypowiedzenia musi być konkretna i zrozumiała dla pracownika. Nie może być tzw. ogólnikowa.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak ostrzec przed nieudciwym najemcą
Czy na grupie FB można ostrzec innych przed nieuczciwym najemcą (wstawiając link do jego profilu), który nie zapłacił za kilka miesięcy, za aktualny wynajem i szuka kolejnego miejsca pod wynajem?...
opieka nad dzieckiem, zasiłek i praca zdalna
Dzień dobry! Chciałam zapytać Was o opiekę nad dzieckiem związaną z covidem. Pracuję w dwóch miejscach-w jednym na cały etat a w drugim mam codziennie 1 godzinę. Tę godzinę mogę pracować zdalnie,z domu. Pierwszyi pracodawca (gdzie mam cały etat) nie daje mi takiej możliwości. Mam możliwość pójścia na ten zasiłek - mam w domu 7-latka. Czy jest opcja żeby opiekę wziąć tylko w jednej pracy (skoro jeden z pracodawców daje mi możliwość pracy zdalne...
Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie. Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres. Co w takiej sytuac...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...

Wyszukiwarka