Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)

Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście napiszemy za to co pieniądze. Ale wiadomo bywa różnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Nie trzeba placic zadnego podatku ani nigdzie tego zglaszac, jednak niech w tytule wpisze "zalegle alimenty od Imie Nazwisko" (ojca oczywiście)

anonim cytuj
16-08-2022
Dobrze, że zwracasz uwagę na potencjalne konsekwencje podatkowe przekazania tak znacznej kwoty. W przypadku alimentów, prawo podatkowe przewiduje pewne wyjątki.

Podatek od spadków i darowizn, regulowany ustawą z dnia 28 lipca 1983 r., nie obejmuje alimentów, które są traktowane jako środki na utrzymanie i nie podlegają opodatkowaniu. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, od podatku zwolnione są pieniądze, które są zasądzonymi alimentami.

Co więcej, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, alimenty otrzymane na podstawie orzeczenia sądu nie podlegają opodatkowaniu.

Podsumowując, jeśli kwota, którą Twoja siostra ma Ci przekazać, stanowi zaległe alimenty zasądzone na Waszą rzecz, nie jesteś zobowiązana do odprowadzenia z tego tytułu podatku. Aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, w tytule przelewu warto jednak zaznaczyć, że są to zaległe alimenty zasądzone przez sąd.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...

Wyszukiwarka