Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)

Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście napiszemy za to co pieniądze. Ale wiadomo bywa różnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Nie trzeba placic zadnego podatku ani nigdzie tego zglaszac, jednak niech w tytule wpisze "zalegle alimenty od Imie Nazwisko" (ojca oczywiście)

anonim cytuj
16-08-2022
Dobrze, że zwracasz uwagę na potencjalne konsekwencje podatkowe przekazania tak znacznej kwoty. W przypadku alimentów, prawo podatkowe przewiduje pewne wyjątki.

Podatek od spadków i darowizn, regulowany ustawą z dnia 28 lipca 1983 r., nie obejmuje alimentów, które są traktowane jako środki na utrzymanie i nie podlegają opodatkowaniu. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, od podatku zwolnione są pieniądze, które są zasądzonymi alimentami.

Co więcej, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, alimenty otrzymane na podstawie orzeczenia sądu nie podlegają opodatkowaniu.

Podsumowując, jeśli kwota, którą Twoja siostra ma Ci przekazać, stanowi zaległe alimenty zasądzone na Waszą rzecz, nie jesteś zobowiązana do odprowadzenia z tego tytułu podatku. Aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, w tytule przelewu warto jednak zaznaczyć, że są to zaległe alimenty zasądzone przez sąd.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Pozew o podwyższenie alimentów.
Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ? Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko...
Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ? Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...

Wyszukiwarka