Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)

Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście napiszemy za to co pieniądze. Ale wiadomo bywa różnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Nie trzeba placic zadnego podatku ani nigdzie tego zglaszac, jednak niech w tytule wpisze "zalegle alimenty od Imie Nazwisko" (ojca oczywiście)

anonim cytuj
16-08-2022
Dobrze, że zwracasz uwagę na potencjalne konsekwencje podatkowe przekazania tak znacznej kwoty. W przypadku alimentów, prawo podatkowe przewiduje pewne wyjątki.

Podatek od spadków i darowizn, regulowany ustawą z dnia 28 lipca 1983 r., nie obejmuje alimentów, które są traktowane jako środki na utrzymanie i nie podlegają opodatkowaniu. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, od podatku zwolnione są pieniądze, które są zasądzonymi alimentami.

Co więcej, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, alimenty otrzymane na podstawie orzeczenia sądu nie podlegają opodatkowaniu.

Podsumowując, jeśli kwota, którą Twoja siostra ma Ci przekazać, stanowi zaległe alimenty zasądzone na Waszą rzecz, nie jesteś zobowiązana do odprowadzenia z tego tytułu podatku. Aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, w tytule przelewu warto jednak zaznaczyć, że są to zaległe alimenty zasądzone przez sąd.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...

Wyszukiwarka