Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)

Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście napiszemy za to co pieniądze. Ale wiadomo bywa różnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Nie trzeba placic zadnego podatku ani nigdzie tego zglaszac, jednak niech w tytule wpisze "zalegle alimenty od Imie Nazwisko" (ojca oczywiście)

anonim cytuj
16-08-2022
Dobrze, że zwracasz uwagę na potencjalne konsekwencje podatkowe przekazania tak znacznej kwoty. W przypadku alimentów, prawo podatkowe przewiduje pewne wyjątki.

Podatek od spadków i darowizn, regulowany ustawą z dnia 28 lipca 1983 r., nie obejmuje alimentów, które są traktowane jako środki na utrzymanie i nie podlegają opodatkowaniu. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, od podatku zwolnione są pieniądze, które są zasądzonymi alimentami.

Co więcej, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, alimenty otrzymane na podstawie orzeczenia sądu nie podlegają opodatkowaniu.

Podsumowując, jeśli kwota, którą Twoja siostra ma Ci przekazać, stanowi zaległe alimenty zasądzone na Waszą rzecz, nie jesteś zobowiązana do odprowadzenia z tego tytułu podatku. Aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, w tytule przelewu warto jednak zaznaczyć, że są to zaległe alimenty zasądzone przez sąd.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Zobowiązania alimentacyjne.
Mój Syn kilka lat temu po pęknięciu tętniaka mózgu, został osobą niepełnosprawną. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Ma orzeczoną z tej przyczyny upadłość konsumencką ponieważ nie był w stanie ze względu na chorobę spłacać zaciągniętych zobowiązań powstałych w czasie trwania w związku z partnerką która pozostawiła go w chorobie. Syn obecnie mieszka z nami i jest pod ...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...

Wyszukiwarka