Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)

Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście napiszemy za to co pieniądze. Ale wiadomo bywa różnie.
anonim cytuj
15-08-2022
Nie trzeba placic zadnego podatku ani nigdzie tego zglaszac, jednak niech w tytule wpisze "zalegle alimenty od Imie Nazwisko" (ojca oczywiście)

anonim cytuj
16-08-2022
Dobrze, że zwracasz uwagę na potencjalne konsekwencje podatkowe przekazania tak znacznej kwoty. W przypadku alimentów, prawo podatkowe przewiduje pewne wyjątki.

Podatek od spadków i darowizn, regulowany ustawą z dnia 28 lipca 1983 r., nie obejmuje alimentów, które są traktowane jako środki na utrzymanie i nie podlegają opodatkowaniu. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, od podatku zwolnione są pieniądze, które są zasądzonymi alimentami.

Co więcej, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, alimenty otrzymane na podstawie orzeczenia sądu nie podlegają opodatkowaniu.

Podsumowując, jeśli kwota, którą Twoja siostra ma Ci przekazać, stanowi zaległe alimenty zasądzone na Waszą rzecz, nie jesteś zobowiązana do odprowadzenia z tego tytułu podatku. Aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, w tytule przelewu warto jednak zaznaczyć, że są to zaległe alimenty zasądzone przez sąd.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
Zawartość spadku.
Witam Jestem spadkobierca ustawowym, a testamentowym jest kompletnie obca osoba. Cóż takie prawo. Spadkobierca ustawowy ma zapisana nieruchomość ale jego adwokat domaga się całości spadku. Skąd ja czy sad maja wiedzieć ze nieruchomość wyczerpuje całość spadku? Wiem ze na koncie jest spora suma ,ale to gdybanie. Co z meblami i samochodami itp. Sprawa spadkowa kończy się ostatecznie w następną środę....
Budowa domu a zabezpieczenie na przyszłość.
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...
Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...

Wyszukiwarka