W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbiera Tel nie została tez jeszcze rozwiązana umowa. Na PUE widzę, że wysyła zerowe deklaracje do ZUS. Co zrobić w takiej sytuacji ?
Dzwoniłam. Radzą żeby jakoś próbować kontaktować się z szefem żeby rozwiązać umowę... I ewentualnie do sądu pracy w kwestii wynagrodzeń... Ale nie ma jak skontaktować się.. Ile może trwać proces w sądzie pracy ?
anonim cytuj
25-01-2024
najpierw zgłoś do PIP pisemnie. Pip ma 30 dni aby zacząć kontrolę w firmie. W sądzie pracy może to trwać latami niestety i trzeba będzie za sprawę zapłacić. Pip jest darmowy, szybszy i skuteczniejszy.
anonim cytuj
25-01-2024
To nie pomoże, były już jakieś kontrole, szef potrafi się z nimi dogadać i ma tylko upomnienia i niby zobligowuje się do wypłat...ale bezskutecznie. Jeśli sąd pracy może trwać latami to też nie ma sensu bo z tego co wiem będzie już realizował nowe transakcje na nową firmę, więc za kilka miesięcy już żadnych wpływów nie będzie miał na konto starej firmy...
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora.
Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”.
Cel:
1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne)
2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...
Dzień dobry,
Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie.
Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy.
Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego?
Ojciec chce by...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: