Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 szuka pracy i raczej do nas nie wróci, ale jeśli zdecydował by się na powrót, to chciała bym wypowiedzieć umowę z zachowaniem 3-miesiecznego okresu wypowiedzenia ponieważ wiem, że powrót byłby na chwilę, aż nie znajdzie lepszej oferty pracy. W dodatku brak konkretnego terminu powrotu (mimo, że leczone schodzenie jest popularne i czas rekonwalescencji można spokojnie z zapasem skalkulować przy odrobinie dobrej woli) powoduje trudności w organizacji, długofalowo może prowadzić do bardzo częstych zmian w składzie personelu. Aktualnie zatrudniony pracownik jest już drugą osobą zatrudnioną na to stanowisko w zamian za pracownika. Dodatkowo nowy pracownik świetnie radzi sobie na tym stanowisku, został szybko zaakceptowany przez dzieci i rodziców. Praca z tak małymi dziećmi jest bardzo specyficzna i wszelkie zmiany personalne bardzo odbijają się na komforcie dzieci. Wpływają również negatywnie na obraz placówki. Wiem, iż konieczne jest podanie przyczyny wypowiedzenia. I tutaj moje pytanie: czy podanie przyczyny: „długa usprawiedliwiona nieobecność powodująca dezorganizację zakładu pracy oraz konieczność zatrudnienia dodatkowych pracowników” będzie dobrym powodem wypowiedzenia?