odmowa reklamacji (zakup przez internet)

Witam,
Kupiłem przedmiot na allegro, w trakcie normalnego użytkowania zepsuł się przycisk (prawdopodobnie tandetnie wykonany egzemplarz), sprzedawca odmawia reklamacji argumentując "nieprawidłowym użytkowaniem". Jakie są w tej sytuacji możliwości zwrotu pieniędzy / reklamacji?
anonim cytuj
12-11-2020
Pozostaje rzecznik praw konsumenta + ewentualnie droga sądowa.

anonim cytuj
12-11-2020
Skarga bezposrednio do allegro nie pomoże?

anonim cytuj
12-11-2020
allegro nie ma jakichś mocy sprawczych ani kompetencji do rozstrzygania sporów

anonim cytuj
12-11-2020
myślałem że mają jakąś ochronę kupującego na wypadek gdy sprzedający będzie "wymyślał" powody

anonim cytuj
12-11-2020
ochrona kupującego dotyczy przypadków np. gdy ktoś nie wysyła przedmiotów. Na jakiej podstawie Allegro ma ocenić czy Pańska reklamacja jest zasadna czy też nie?
Allegro takich uprawnień nie ma i takich zobowiązań na siebie nie bierze.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...

Wyszukiwarka