Prawa autorskie.

Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak się zabezpieczyć i czego użyć, żeby było Prawnie. Dziękuje pozdrawiam
anonim cytuj
13-04-2023
Idziesz do notariusza, sporządzacie akt, że ktoś tam jest twórcą, do akt dołączona jest kopia nagrania i tyle w temacie. Jak masz więcej pieniędzy, to możesz się pokusić o zarejestrowanie nagranie w US Copyright Office (45$)

anonim cytuj
13-04-2023
ZAIKS, ale by tam pójść i wszystkiego się dowiedzieć weź brudnopis A4 potem rozłożenie wszystkiego na czynniki pierwsze, pod względem technicznym, rytmicznym, nut, intonacji itp. itd.

anonim cytuj
13-04-2023
Ochrona prawna twojego utworu wynika z Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst jednolity: Dz.U. 2021 poz. 1234). W przypadku Twojej piosenki lub wiersza, automatycznie posiadasz prawa autorskie jako twórca, bez konieczności rejestracji.

Jeśli chcesz mieć dodatkowe zabezpieczenie, możesz podjąć kilka kroków, które mogą pomóc Ci w udowodnieniu swojego autorstwa:

Przede wszystkim, warto oznaczyć swój utwór symbolem ©, datą oraz swoim imieniem i nazwiskiem (np. © 2023 Jan Kowalski). Nie jest to jednak wymagane przez polskie prawo, ale może pomóc w udowodnieniu, że jesteś autorem utworu.

Możesz również skorzystać z pomysłu wspomnianego przez jednego z twoich przyjaciół, czyli udać się do notariusza i sporządzić akt notarialny, który będzie zawierał Twoje oświadczenie o autorstwie utworu oraz dołączoną kopię nagrania lub tekstu.

Innym rozwiązaniem jest zarejestrowanie swojego utworu w Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS). Proces ten nie jest jednak obowiązkowy i nie daje dodatkowych praw, ale może pomóc w udowodnieniu autorstwa utworu w razie konfliktu.

Ostatnia opcja dotyczy rejestracji w zagranicznych instytucjach, takich jak amerykański US Copyright Office, jednak nie jest to konieczne dla ochrony twojego utworu w Polsce. Dodatkowo, koszty związane z taką rejestracją mogą być wysokie.

Pamiętaj, że ochrona praw autorskich w Polsce trwa przez całe życie autora oraz 70 lat po jego śmierci (art. 36 ust. 1 ustawy o prawie autorskim). W razie pytań lub potrzeby dalszej pomocy, śmiało pytaj.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? #Podatki #Prawo Cywilne...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...

Wyszukiwarka