Prawa autorskie.

Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak się zabezpieczyć i czego użyć, żeby było Prawnie. Dziękuje pozdrawiam
anonim cytuj
13-04-2023
Idziesz do notariusza, sporządzacie akt, że ktoś tam jest twórcą, do akt dołączona jest kopia nagrania i tyle w temacie. Jak masz więcej pieniędzy, to możesz się pokusić o zarejestrowanie nagranie w US Copyright Office (45$)

anonim cytuj
13-04-2023
ZAIKS, ale by tam pójść i wszystkiego się dowiedzieć weź brudnopis A4 potem rozłożenie wszystkiego na czynniki pierwsze, pod względem technicznym, rytmicznym, nut, intonacji itp. itd.

anonim cytuj
13-04-2023
Ochrona prawna twojego utworu wynika z Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst jednolity: Dz.U. 2021 poz. 1234). W przypadku Twojej piosenki lub wiersza, automatycznie posiadasz prawa autorskie jako twórca, bez konieczności rejestracji.

Jeśli chcesz mieć dodatkowe zabezpieczenie, możesz podjąć kilka kroków, które mogą pomóc Ci w udowodnieniu swojego autorstwa:

Przede wszystkim, warto oznaczyć swój utwór symbolem ©, datą oraz swoim imieniem i nazwiskiem (np. © 2023 Jan Kowalski). Nie jest to jednak wymagane przez polskie prawo, ale może pomóc w udowodnieniu, że jesteś autorem utworu.

Możesz również skorzystać z pomysłu wspomnianego przez jednego z twoich przyjaciół, czyli udać się do notariusza i sporządzić akt notarialny, który będzie zawierał Twoje oświadczenie o autorstwie utworu oraz dołączoną kopię nagrania lub tekstu.

Innym rozwiązaniem jest zarejestrowanie swojego utworu w Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS). Proces ten nie jest jednak obowiązkowy i nie daje dodatkowych praw, ale może pomóc w udowodnieniu autorstwa utworu w razie konfliktu.

Ostatnia opcja dotyczy rejestracji w zagranicznych instytucjach, takich jak amerykański US Copyright Office, jednak nie jest to konieczne dla ochrony twojego utworu w Polsce. Dodatkowo, koszty związane z taką rejestracją mogą być wysokie.

Pamiętaj, że ochrona praw autorskich w Polsce trwa przez całe życie autora oraz 70 lat po jego śmierci (art. 36 ust. 1 ustawy o prawie autorskim). W razie pytań lub potrzeby dalszej pomocy, śmiało pytaj.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...
Wymeldowanie lokatora.
Witam. Chciałabym zasięgnąć informacji, jak wygląda sprawa wymeldowania lokatora. Sprawa przedstawia się następująco: Nieruchomość należy do nas już od kilku lat i ponieważ sami jej nie zamieszkujemy, chcielibyśmy ją sprzedać. Problem polega na tym, że w jednym z dwóch mieszkań przebywa na stale zameldowana teściowa. Nie posiada ona żadnych praw do nieruchomości, nawet nie posiada umowy najmu. Mieszka tam od zawsze a po śmierci męża nie nabyła...
Wniosek do sądu za odmowę przyjęcia mandatu.
Ile czasu ma policja na skierowanie wniosku do sądu za odmowę przyjęcia mandatu odmówiłem przyjęcia mandatu i mija ponad miesiąc i cisza nawet dzwoniłem do sądu nie wniesiono żadnej sprawy...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...

Wyszukiwarka