Prawa autorskie.

Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak się zabezpieczyć i czego użyć, żeby było Prawnie. Dziękuje pozdrawiam
anonim cytuj
13-04-2023
Idziesz do notariusza, sporządzacie akt, że ktoś tam jest twórcą, do akt dołączona jest kopia nagrania i tyle w temacie. Jak masz więcej pieniędzy, to możesz się pokusić o zarejestrowanie nagranie w US Copyright Office (45$)

anonim cytuj
13-04-2023
ZAIKS, ale by tam pójść i wszystkiego się dowiedzieć weź brudnopis A4 potem rozłożenie wszystkiego na czynniki pierwsze, pod względem technicznym, rytmicznym, nut, intonacji itp. itd.

anonim cytuj
13-04-2023
Ochrona prawna twojego utworu wynika z Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst jednolity: Dz.U. 2021 poz. 1234). W przypadku Twojej piosenki lub wiersza, automatycznie posiadasz prawa autorskie jako twórca, bez konieczności rejestracji.

Jeśli chcesz mieć dodatkowe zabezpieczenie, możesz podjąć kilka kroków, które mogą pomóc Ci w udowodnieniu swojego autorstwa:

Przede wszystkim, warto oznaczyć swój utwór symbolem ©, datą oraz swoim imieniem i nazwiskiem (np. © 2023 Jan Kowalski). Nie jest to jednak wymagane przez polskie prawo, ale może pomóc w udowodnieniu, że jesteś autorem utworu.

Możesz również skorzystać z pomysłu wspomnianego przez jednego z twoich przyjaciół, czyli udać się do notariusza i sporządzić akt notarialny, który będzie zawierał Twoje oświadczenie o autorstwie utworu oraz dołączoną kopię nagrania lub tekstu.

Innym rozwiązaniem jest zarejestrowanie swojego utworu w Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS). Proces ten nie jest jednak obowiązkowy i nie daje dodatkowych praw, ale może pomóc w udowodnieniu autorstwa utworu w razie konfliktu.

Ostatnia opcja dotyczy rejestracji w zagranicznych instytucjach, takich jak amerykański US Copyright Office, jednak nie jest to konieczne dla ochrony twojego utworu w Polsce. Dodatkowo, koszty związane z taką rejestracją mogą być wysokie.

Pamiętaj, że ochrona praw autorskich w Polsce trwa przez całe życie autora oraz 70 lat po jego śmierci (art. 36 ust. 1 ustawy o prawie autorskim). W razie pytań lub potrzeby dalszej pomocy, śmiało pytaj.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Wydziedziczenie
Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała? Ojciec wnuków, a jej syn nie żyje. Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??...
W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Brak płatności za alimenty.
Witam jeżeli ojciec nie płaci alimentów fundusz też nie płaci bo matka poszła do pracy to kto może jeszcze płacić. Czy dziadkowie mogą taki obowiązek spełnić. Dodam że dług wynosi 50 tys. i nawet prokuratura umywa ręce....
Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...

Wyszukiwarka