Zasiłek macierzyński.

Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński.
Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal.
anonim cytuj
26-03-2024
Jak będzie pracować w ciąży to tak. Jeśli pójdzie na L4 to ani L4 ani zasiłku.

anonim cytuj
26-03-2024
No na razie pracuje, ale jak coś będzie nie tak i będzie musiała iść na L4 to co wtedy?

anonim cytuj
26-03-2024
To wtedy ZUS zapewne zainteresuje się czy zatrudnienie nie nosi pozorności w celu wyłudzenia nienależnych świadczeń. Póki co ciąża nie jest sklasyfikowana jak choroba i spokojnie można pracować będąc w ciąży.

anonim cytuj
26-03-2024
Ja zaszłam w ciążę podczas okresu próbnego, dostałam umowę i pracowałam do 6 miesiąca ciąży. ZUS normalnie płacił zasiłek macierzyński.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Kwalifikacja czynu.
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Zwrot długu.
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....

Wyszukiwarka