Witam. Mój ojciec ma liczne zadłużenia i zajęcia komornicze na pensji. Czy w związku z tym jest możliwość, że ja jako córka będę musiała te zadłużenia spłacać? Jeśli tak, w jaki sposób się przed tym uchronić oraz swoją rodzinę (mojego męża i dzieci)? Dziękuję pozdrawiam.
Nie jest Pani zobowiązana do spłaty długów swojego ojca za jego życia. W przypadku śmierci ojca, Pani stanie się jego spadkobiercą i wówczas mogą Państwo być narażeni na odpowiedzialność za jego zadłużenie, chyba że podejmie Pani odpowiednie kroki.
Aby uchronić się przed przejęciem długów spadkowych:
Można odrzucić spadek przed notariuszem. Musi Pani to zrobić w ciągu 6 miesięcy od momentu, kiedy dowiedziała się o śmierci spadkodawcy i o tym, że jest Pani jego spadkobiercą.
Jeżeli ojciec posiadał także majątek, który chce Pani zachować, może Pani przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Wtedy odpowiedzialność za długi spadkowe ogranicza się do wartości majątku, który dziedziczy Pani po zmarłym.
Jak tata umrze to trzeba się zrzec przed notariuszem prawa do spadku. Ma Pani na to pół roku. Następnie musi Pani wystąpić do sądu z prośbą o możliwość zrzeczenia się za dzieci, każde z osobna, nawet nienarodzone, potem z tym z powrotem do notariusza, tez ma Pani na to pół roku. Jeśli się Pani nie zrzeknie lub za swoje dzieci nie utrzyma się w terminie dziedziczą długi... Ale najpierw zrzeka się najbliższą rodzina czyli żona, potem dzieci itd.
Nie dokładnie. Poprawne jest stwierdzenie, że można odrzucić spadek. Jak zostało zaznaczone w postach później, odrzucenie spadku a zrzeczenie się dziedziczenia to dwie różne czynności prawne. Zrzeczenie się dziedziczenia dokonywane jest za życia przyszłego spadkodawcy.
Warto również podkreślić, że jeśli chodzi o dziedziczenie, żona i dzieci dziedziczą jednocześnie. Mogą się odrzec spadku jednocześnie lub w dowolnej kolejności. Dlatego ważne jest, by wiedzieć o odpowiednich terminach i działaniach, które można podjąć, aby uniknąć dziedziczenia długów.