Wskazanie osoby poszukiwanej.

Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?

Idziesz na komisariat i mówisz, ze rozpoznajesz osobę z nagrania i podajesz jej personalia. Policja następnie odwiedza taka osobę i próbuje potwierdzić czy to ona. Jeżeli wskażesz zła osobę to nikt cię za to nie ukarze.
-1  
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli rozpoznałeś osobę na nagraniu i jesteś przekonany co do swojej decyzji, możesz podjąć następujące kroki:

Zgłoszenie na komisariacie: Powinieneś zgłosić się na najbliższy komisariat i przedstawić swoje podejrzenia. Możesz tam dostarczyć wszystkie dowody, które posiadasz, w tym zdjęcia, które wykonujesz i pokazują duże podobieństwo z osobą na nagraniu.

Pismo potwierdzające twoje podejrzenia: Jeśli chcesz, możesz napisać i dostarczyć na komisariat pismo, w którym dokładnie opisujesz swoje podejrzenia. W przypadku, gdy chciałbyś zaznaczyć swoją pewność co do identyfikacji osoby, możesz to uczynić w tym piśmie.

Prywatność zgłoszenia: Twoje zgłoszenie i wszelkie dostarczone materiały będą traktowane jako poufne. Osoba, którą potencjalnie rozpoznałeś, nie będzie miała prawa wglądu w twoje pismo ani dowiedzieć się o twoim zgłoszeniu, chyba że będzie to konieczne w ramach postępowania karnego. Polskie prawo gwarantuje ochronę informacji osobowych i prywatności zgłaszających.

Czas trwania weryfikacji: Czas trwania weryfikacji przez organy ścigania zależy od wielu czynników, takich jak ilość dostępnych dowodów, obecne obciążenie pracy śledczych czy złożoność sprawy. Niemożliwe jest określenie dokładnego czasu trwania takiej weryfikacji, ale możesz oczekiwać odpowiedzi od organów ścigania po pewnym czasie od zgłoszenia.

Podsumowując, jeśli jesteś przekonany co do swojej decyzji i chciałbyś pomóc organom ścigania, powinieneś zgłosić się na komisariat i dostarczyć wszystkie posiadane przez siebie materiały. Twoje podejrzenia zostaną wzięte pod uwagę i będą odpowiednio zweryfikowane.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
Zakaz prowadzenia pojazdów.
Witam, co mi grozi za jazdę z zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych? Zakaz jest na 3 lata i wiem, że dopiero po tym czasie mogę znowu zdawać egzamin na prawko, które też zostało zabrane, a potrzebuje teraz auta na dojazdy do pracy dosłownie 10 km w jedna stronę, tylko czy warto ryzykować Stan dokumentu: Zatrzymany przez Starostę (PJ, PT) Powody zmian: Przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h w obsz. zab., Ponowne przekroczenie 24 punktów. P...
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...

Wyszukiwarka