Wskazanie osoby poszukiwanej.

Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?

Idziesz na komisariat i mówisz, ze rozpoznajesz osobę z nagrania i podajesz jej personalia. Policja następnie odwiedza taka osobę i próbuje potwierdzić czy to ona. Jeżeli wskażesz zła osobę to nikt cię za to nie ukarze.
-1  
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli rozpoznałeś osobę na nagraniu i jesteś przekonany co do swojej decyzji, możesz podjąć następujące kroki:

Zgłoszenie na komisariacie: Powinieneś zgłosić się na najbliższy komisariat i przedstawić swoje podejrzenia. Możesz tam dostarczyć wszystkie dowody, które posiadasz, w tym zdjęcia, które wykonujesz i pokazują duże podobieństwo z osobą na nagraniu.

Pismo potwierdzające twoje podejrzenia: Jeśli chcesz, możesz napisać i dostarczyć na komisariat pismo, w którym dokładnie opisujesz swoje podejrzenia. W przypadku, gdy chciałbyś zaznaczyć swoją pewność co do identyfikacji osoby, możesz to uczynić w tym piśmie.

Prywatność zgłoszenia: Twoje zgłoszenie i wszelkie dostarczone materiały będą traktowane jako poufne. Osoba, którą potencjalnie rozpoznałeś, nie będzie miała prawa wglądu w twoje pismo ani dowiedzieć się o twoim zgłoszeniu, chyba że będzie to konieczne w ramach postępowania karnego. Polskie prawo gwarantuje ochronę informacji osobowych i prywatności zgłaszających.

Czas trwania weryfikacji: Czas trwania weryfikacji przez organy ścigania zależy od wielu czynników, takich jak ilość dostępnych dowodów, obecne obciążenie pracy śledczych czy złożoność sprawy. Niemożliwe jest określenie dokładnego czasu trwania takiej weryfikacji, ale możesz oczekiwać odpowiedzi od organów ścigania po pewnym czasie od zgłoszenia.

Podsumowując, jeśli jesteś przekonany co do swojej decyzji i chciałbyś pomóc organom ścigania, powinieneś zgłosić się na komisariat i dostarczyć wszystkie posiadane przez siebie materiały. Twoje podejrzenia zostaną wzięte pod uwagę i będą odpowiednio zweryfikowane.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wycofanie zawiadomienia.
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompe...
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...
Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....
Paczka z błędnym adresem
Dzień dobry. Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...

Wyszukiwarka