Wskazanie osoby poszukiwanej.

Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?

Idziesz na komisariat i mówisz, ze rozpoznajesz osobę z nagrania i podajesz jej personalia. Policja następnie odwiedza taka osobę i próbuje potwierdzić czy to ona. Jeżeli wskażesz zła osobę to nikt cię za to nie ukarze.
-1  
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli rozpoznałeś osobę na nagraniu i jesteś przekonany co do swojej decyzji, możesz podjąć następujące kroki:

Zgłoszenie na komisariacie: Powinieneś zgłosić się na najbliższy komisariat i przedstawić swoje podejrzenia. Możesz tam dostarczyć wszystkie dowody, które posiadasz, w tym zdjęcia, które wykonujesz i pokazują duże podobieństwo z osobą na nagraniu.

Pismo potwierdzające twoje podejrzenia: Jeśli chcesz, możesz napisać i dostarczyć na komisariat pismo, w którym dokładnie opisujesz swoje podejrzenia. W przypadku, gdy chciałbyś zaznaczyć swoją pewność co do identyfikacji osoby, możesz to uczynić w tym piśmie.

Prywatność zgłoszenia: Twoje zgłoszenie i wszelkie dostarczone materiały będą traktowane jako poufne. Osoba, którą potencjalnie rozpoznałeś, nie będzie miała prawa wglądu w twoje pismo ani dowiedzieć się o twoim zgłoszeniu, chyba że będzie to konieczne w ramach postępowania karnego. Polskie prawo gwarantuje ochronę informacji osobowych i prywatności zgłaszających.

Czas trwania weryfikacji: Czas trwania weryfikacji przez organy ścigania zależy od wielu czynników, takich jak ilość dostępnych dowodów, obecne obciążenie pracy śledczych czy złożoność sprawy. Niemożliwe jest określenie dokładnego czasu trwania takiej weryfikacji, ale możesz oczekiwać odpowiedzi od organów ścigania po pewnym czasie od zgłoszenia.

Podsumowując, jeśli jesteś przekonany co do swojej decyzji i chciałbyś pomóc organom ścigania, powinieneś zgłosić się na komisariat i dostarczyć wszystkie posiadane przez siebie materiały. Twoje podejrzenia zostaną wzięte pod uwagę i będą odpowiednio zweryfikowane.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Odziedziczony i sprzedany dom. Czy pieniądzę muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe?
Dzień dobry. Narzeczony przed ślubem odziedziczył po tacie dom wybudowany w 1992 roku, którego tata był pierwszym właścicielem. Dom został sprzedany dzień przed ślubem. Urząd Skarbowy wystawił zaświadczenie, iż spadek jest wolny od podatku. Czy pieniądze ze sprzedaży domu muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe? Czy mogą zostać wydane na dowolny cel? Z góry dziękuję za pomoc....
Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Sprzedaż samochodu -roszczenia kupującego
Witam Serdecznie. Bardzo proszę o radę. Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej. Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...

Wyszukiwarka