Wskazanie osoby poszukiwanej.

Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?

Idziesz na komisariat i mówisz, ze rozpoznajesz osobę z nagrania i podajesz jej personalia. Policja następnie odwiedza taka osobę i próbuje potwierdzić czy to ona. Jeżeli wskażesz zła osobę to nikt cię za to nie ukarze.
-1  
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli rozpoznałeś osobę na nagraniu i jesteś przekonany co do swojej decyzji, możesz podjąć następujące kroki:

Zgłoszenie na komisariacie: Powinieneś zgłosić się na najbliższy komisariat i przedstawić swoje podejrzenia. Możesz tam dostarczyć wszystkie dowody, które posiadasz, w tym zdjęcia, które wykonujesz i pokazują duże podobieństwo z osobą na nagraniu.

Pismo potwierdzające twoje podejrzenia: Jeśli chcesz, możesz napisać i dostarczyć na komisariat pismo, w którym dokładnie opisujesz swoje podejrzenia. W przypadku, gdy chciałbyś zaznaczyć swoją pewność co do identyfikacji osoby, możesz to uczynić w tym piśmie.

Prywatność zgłoszenia: Twoje zgłoszenie i wszelkie dostarczone materiały będą traktowane jako poufne. Osoba, którą potencjalnie rozpoznałeś, nie będzie miała prawa wglądu w twoje pismo ani dowiedzieć się o twoim zgłoszeniu, chyba że będzie to konieczne w ramach postępowania karnego. Polskie prawo gwarantuje ochronę informacji osobowych i prywatności zgłaszających.

Czas trwania weryfikacji: Czas trwania weryfikacji przez organy ścigania zależy od wielu czynników, takich jak ilość dostępnych dowodów, obecne obciążenie pracy śledczych czy złożoność sprawy. Niemożliwe jest określenie dokładnego czasu trwania takiej weryfikacji, ale możesz oczekiwać odpowiedzi od organów ścigania po pewnym czasie od zgłoszenia.

Podsumowując, jeśli jesteś przekonany co do swojej decyzji i chciałbyś pomóc organom ścigania, powinieneś zgłosić się na komisariat i dostarczyć wszystkie posiadane przez siebie materiały. Twoje podejrzenia zostaną wzięte pod uwagę i będą odpowiednio zweryfikowane.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka.
Witam. Mam pytanie odnośnie zrzeczenia się spadku po moim ojcu. Czy moje dzieci też muszę brać pod uwagę? (8 lat i niespełna rok) Nie wydaje mi się żeby ojciec miał komorników za pożyczki czy kredyty. Na pewno miał komornika za alimenty. Czy dług po dziadku może przejść na dzieci ?...
Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
Witam. 1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu? (18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy ) Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu) Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?
Cześć Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem, Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody. Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....

Wyszukiwarka