Wskazanie osoby poszukiwanej.

Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień Dobry
Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem.
Jej dane personalne są dla policji nieznane.
Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy.
Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości.
Chciałbym zapytać, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby organy ścigania podjęły czynności w zakresie, sprawdzenia tej osoby? Tzn. moje typowania opierają się jedynie na mojej opinii, której jestem pewien oraz na kilku fotografiach, wskazujących podobieństwo. Czy to wystarczy, aby typowana przeze mnie osoba, zaliczała się do osób mogących być przesłuchane lub sprawdzone?
Czy istnieje również możliwość, zadeklarowania pisemnie mojej opinii w zakresie mojej pewności, co do tej osoby występującej na nagraniu?
Czy takie pismo złożone bezpośrednio na komisariacie - może zostać w jakikolwiek sposób upublicznione lub czy osoba, którą potencjalnie rozpoznałem, może mieć wgląd w nie?
Dodatkowo, chciałbym zapytać ile mogą trwać czynności weryfikacji moich typowań, co do tej osoby?

Idziesz na komisariat i mówisz, ze rozpoznajesz osobę z nagrania i podajesz jej personalia. Policja następnie odwiedza taka osobę i próbuje potwierdzić czy to ona. Jeżeli wskażesz zła osobę to nikt cię za to nie ukarze.
-1  
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli rozpoznałeś osobę na nagraniu i jesteś przekonany co do swojej decyzji, możesz podjąć następujące kroki:

Zgłoszenie na komisariacie: Powinieneś zgłosić się na najbliższy komisariat i przedstawić swoje podejrzenia. Możesz tam dostarczyć wszystkie dowody, które posiadasz, w tym zdjęcia, które wykonujesz i pokazują duże podobieństwo z osobą na nagraniu.

Pismo potwierdzające twoje podejrzenia: Jeśli chcesz, możesz napisać i dostarczyć na komisariat pismo, w którym dokładnie opisujesz swoje podejrzenia. W przypadku, gdy chciałbyś zaznaczyć swoją pewność co do identyfikacji osoby, możesz to uczynić w tym piśmie.

Prywatność zgłoszenia: Twoje zgłoszenie i wszelkie dostarczone materiały będą traktowane jako poufne. Osoba, którą potencjalnie rozpoznałeś, nie będzie miała prawa wglądu w twoje pismo ani dowiedzieć się o twoim zgłoszeniu, chyba że będzie to konieczne w ramach postępowania karnego. Polskie prawo gwarantuje ochronę informacji osobowych i prywatności zgłaszających.

Czas trwania weryfikacji: Czas trwania weryfikacji przez organy ścigania zależy od wielu czynników, takich jak ilość dostępnych dowodów, obecne obciążenie pracy śledczych czy złożoność sprawy. Niemożliwe jest określenie dokładnego czasu trwania takiej weryfikacji, ale możesz oczekiwać odpowiedzi od organów ścigania po pewnym czasie od zgłoszenia.

Podsumowując, jeśli jesteś przekonany co do swojej decyzji i chciałbyś pomóc organom ścigania, powinieneś zgłosić się na komisariat i dostarczyć wszystkie posiadane przez siebie materiały. Twoje podejrzenia zostaną wzięte pod uwagę i będą odpowiednio zweryfikowane.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można zrobić badania lekarskie do pracy w czasie trwania L4?
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02. Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...
Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...
Emerytura dla żony po śmierci męża.
Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?...

Wyszukiwarka