Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.

Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?
anonim cytuj
03-11-2023
Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?

Pisemna umowa sprzedaży zawarta pomiędzy obecnymi właścicielami a nabywcą oraz dla nabywcy odpis postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku (lub wypis z aktu poświadczenia dziedziczenia).
czy musimy być wszystkie do sprzedaży?

Nie. Nieobecny współwłaściciel (nieobecni współwłaściciele) powinni być reprezentowani przez pełnomocnika. Pełnomocnictwo w formie pisemnej. Pełnomocnikiem może być jeden ze współwłaścicieli.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Mama wydziedziczyła syna (mojego brata). Czy pomimo testamentu brat po śmierci mamy może starać się o zachowek dla dzieci?
Dzień dobry Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją. W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Komornik zajął moje wynagrodzenie za długi mojego męża.
Będę wdzięczna za pomoc w mojej sprawie. Były mąż nie zapłacił podatku od nieruchomości i komornik zdjął tą kwotę z mojego wynagrodzenia. Nie byliśmy małżeństwem od kilku lat i nieruchomość była własnością byłego męża. Niestety nie pomyślałam o tym, że powinnam ten fakt zgłosić w urzędzie miasta. Widnieliśmy jako współwłaściciele. Na chwilę obecną wszystkie dokumenty są w urzędzie zatem wg prawa dług był byłego męża a nie mój. Czy jest szansa ...
Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...
Zmarł mój ,,tata" obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek?
Witam, zmarł mój ,,tata" (w świetle prawa całkowicie obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem) zostawił testament w którym przepisał mi swoją połowę majątku. Żyliśmy normalnie jak rodzina, pomagałam mu przez całe życie i całą chorobę, itd. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek? Czy jest jakaś możliwość żebym mogła starać się o zmniejszenie tej kwoty? Nie stać mnie na tak duże sumy (mam duży kredyt na głowie) a dalsza rodzina t...

Wyszukiwarka