Czy żona może dostać emeryturę po mężu?

Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli w chwili śmierci męża mama ukończyła 50 lat, jest niezdolna do pracy, wychowuje dzieci i wnuki uprawnione do tego świadczenia, nie pracuje. Procent zależy od tego ilu osobom przysługuje świadczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
W przypadku śmierci osoby uprawnionej do emerytury lub renty, pewne kategorie osób mogą ubiegać się o świadczenie rodzinne (zwanego również rentą rodziną).

Warunki otrzymania świadczenia rodzinnego:
W świetle przepisów Kodeksu pracy oraz Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, do otrzymania świadczenia rodzinnego po zmarłym uprawniony jest m.in. małżonek zmarłego, jeśli spełnia określone warunki. Przede wszystkim małżonek powinien osiągnąć wiek 50 lat lub być niezdolnym do pracy (ocena niezdolności jest dokonywana przez lekarza orzecznika ZUS). W niektórych przypadkach świadczenie to przysługuje także, gdy małżonek wychowuje dzieci uprawnione do świadczenia (np. dzieci do 16. roku życia lub do 25. roku życia jeżeli uczą się).

Wysokość świadczenia:
Wysokość świadczenia rodzinnego jest obliczana na podstawie emerytury lub renty, którą pobierała zmarła osoba. Jeśli świadczenie przysługuje jednej osobie, to wynosi ono 85% emerytury lub renty zmarłego. W przypadku, gdy uprawnionych jest więcej osób, ta kwota jest dzielona proporcjonalnie między nimi.

Reasumując, jeżeli Twoja mama spełnia określone wyżej warunki, w razie śmierci Twojego taty ma prawo ubiegać się o świadczenie rodzinne na podstawie jego emerytury. Warto również skonsultować się bezpośrednio z oddziałem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji i porady dotyczącej konkretnego przypadku.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Spadek po śmierci małżonka.
Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej. Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa) Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej. Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?...
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...

Wyszukiwarka