Czy żona może dostać emeryturę po mężu?

Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli w chwili śmierci męża mama ukończyła 50 lat, jest niezdolna do pracy, wychowuje dzieci i wnuki uprawnione do tego świadczenia, nie pracuje. Procent zależy od tego ilu osobom przysługuje świadczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
W przypadku śmierci osoby uprawnionej do emerytury lub renty, pewne kategorie osób mogą ubiegać się o świadczenie rodzinne (zwanego również rentą rodziną).

Warunki otrzymania świadczenia rodzinnego:
W świetle przepisów Kodeksu pracy oraz Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, do otrzymania świadczenia rodzinnego po zmarłym uprawniony jest m.in. małżonek zmarłego, jeśli spełnia określone warunki. Przede wszystkim małżonek powinien osiągnąć wiek 50 lat lub być niezdolnym do pracy (ocena niezdolności jest dokonywana przez lekarza orzecznika ZUS). W niektórych przypadkach świadczenie to przysługuje także, gdy małżonek wychowuje dzieci uprawnione do świadczenia (np. dzieci do 16. roku życia lub do 25. roku życia jeżeli uczą się).

Wysokość świadczenia:
Wysokość świadczenia rodzinnego jest obliczana na podstawie emerytury lub renty, którą pobierała zmarła osoba. Jeśli świadczenie przysługuje jednej osobie, to wynosi ono 85% emerytury lub renty zmarłego. W przypadku, gdy uprawnionych jest więcej osób, ta kwota jest dzielona proporcjonalnie między nimi.

Reasumując, jeżeli Twoja mama spełnia określone wyżej warunki, w razie śmierci Twojego taty ma prawo ubiegać się o świadczenie rodzinne na podstawie jego emerytury. Warto również skonsultować się bezpośrednio z oddziałem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji i porady dotyczącej konkretnego przypadku.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja z domu.
Mieszkam w domku jednorodzinnym z partnerką i dwójką naszych wspólnych dzieci od ponad 6 lat. Dom stoi na partnerkę. Ja posiadam mieszkanie własnościowe które jest na obecną chwilę WYNAJMOWANE. Niestety jak to w życiu bywa rozstaję się z partnerką ( znalazła sobie lepsza połówkę ) i ona każe mi się jak najszybciej wyprowadzić - wiadomo najlepiej dziś. Czy może mnie wyrzucić? Eksmitować? Jakie ma prawnie kroki żebym opuścił jej dom? Twierdzi, że ...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Dozór elektroniczny.
Witam , mam pytanie mam dozór elektroniczny i zakaz prowadzenia pojazdów. Dokładnie wczoraj była taka sytuacja że jechałam z dużą prędkością i nie zatrzymałam się do kontroli. Zaczęłam uciekać sama nie wiem dlaczego... Straciłam panowanie nad autem i uderzyłam w drzewo, zaczęłam uciekać pieszo , ale mnie złapano... Moje pytanie brzmi: co mi za to grozi ? Czy dozór elektroniczny zostanie ściągnięty ? Proszę nie oceniać....
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...

Wyszukiwarka