Czy żona może dostać emeryturę po mężu?

Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli w chwili śmierci męża mama ukończyła 50 lat, jest niezdolna do pracy, wychowuje dzieci i wnuki uprawnione do tego świadczenia, nie pracuje. Procent zależy od tego ilu osobom przysługuje świadczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
W przypadku śmierci osoby uprawnionej do emerytury lub renty, pewne kategorie osób mogą ubiegać się o świadczenie rodzinne (zwanego również rentą rodziną).

Warunki otrzymania świadczenia rodzinnego:
W świetle przepisów Kodeksu pracy oraz Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, do otrzymania świadczenia rodzinnego po zmarłym uprawniony jest m.in. małżonek zmarłego, jeśli spełnia określone warunki. Przede wszystkim małżonek powinien osiągnąć wiek 50 lat lub być niezdolnym do pracy (ocena niezdolności jest dokonywana przez lekarza orzecznika ZUS). W niektórych przypadkach świadczenie to przysługuje także, gdy małżonek wychowuje dzieci uprawnione do świadczenia (np. dzieci do 16. roku życia lub do 25. roku życia jeżeli uczą się).

Wysokość świadczenia:
Wysokość świadczenia rodzinnego jest obliczana na podstawie emerytury lub renty, którą pobierała zmarła osoba. Jeśli świadczenie przysługuje jednej osobie, to wynosi ono 85% emerytury lub renty zmarłego. W przypadku, gdy uprawnionych jest więcej osób, ta kwota jest dzielona proporcjonalnie między nimi.

Reasumując, jeżeli Twoja mama spełnia określone wyżej warunki, w razie śmierci Twojego taty ma prawo ubiegać się o świadczenie rodzinne na podstawie jego emerytury. Warto również skonsultować się bezpośrednio z oddziałem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji i porady dotyczącej konkretnego przypadku.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Uczelnia wymaga płatności mimo rozwiązania umowy.
Dzień dobry, dnia 1ego października podpisałem umowę z uczelnią. Zajęcia zaczęły się 3.10 i teoretycznie byłem już studentem, jednakże nie otrzymałem odpowiednich informacji, aby móc na nie uczęszczać. Niekompetencja uczelni zmusiła mnie, abym 12.10 złożył rezygnację z umowy. Dzisiaj na mail dostaję informację, w której wymagają ode mnie spłacenia raty za cały miesiąc. Czy taka opłata im się należy?...
Czy można komuś oddać swoją część działki bez udziału wszystkich współwłaścicieli?
Znajoma ma działkę która ma chyba 5 współwłaścicieli. Czy może komuś oddać swoją część bez udziału wszystkich współwłaścicieli? Czy może oddać jednemu z współwłaścicieli ale bez jego obecności u notariusza?...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...

Wyszukiwarka