Czy żona może dostać emeryturę po mężu?

Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli w chwili śmierci męża mama ukończyła 50 lat, jest niezdolna do pracy, wychowuje dzieci i wnuki uprawnione do tego świadczenia, nie pracuje. Procent zależy od tego ilu osobom przysługuje świadczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
W przypadku śmierci osoby uprawnionej do emerytury lub renty, pewne kategorie osób mogą ubiegać się o świadczenie rodzinne (zwanego również rentą rodziną).

Warunki otrzymania świadczenia rodzinnego:
W świetle przepisów Kodeksu pracy oraz Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, do otrzymania świadczenia rodzinnego po zmarłym uprawniony jest m.in. małżonek zmarłego, jeśli spełnia określone warunki. Przede wszystkim małżonek powinien osiągnąć wiek 50 lat lub być niezdolnym do pracy (ocena niezdolności jest dokonywana przez lekarza orzecznika ZUS). W niektórych przypadkach świadczenie to przysługuje także, gdy małżonek wychowuje dzieci uprawnione do świadczenia (np. dzieci do 16. roku życia lub do 25. roku życia jeżeli uczą się).

Wysokość świadczenia:
Wysokość świadczenia rodzinnego jest obliczana na podstawie emerytury lub renty, którą pobierała zmarła osoba. Jeśli świadczenie przysługuje jednej osobie, to wynosi ono 85% emerytury lub renty zmarłego. W przypadku, gdy uprawnionych jest więcej osób, ta kwota jest dzielona proporcjonalnie między nimi.

Reasumując, jeżeli Twoja mama spełnia określone wyżej warunki, w razie śmierci Twojego taty ma prawo ubiegać się o świadczenie rodzinne na podstawie jego emerytury. Warto również skonsultować się bezpośrednio z oddziałem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji i porady dotyczącej konkretnego przypadku.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Zadłużenie za lokal.
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
Sprawa
Witam jeżeli sąd pominoł mnie w sprawie o eksmisję to czy właściciel domu może założyć mi sprawę jeszcze raz po kilku miesiącach? ...

Wyszukiwarka