Czy żona może dostać emeryturę po mężu?

Mój tata jest od kilku lat na emeryturze, mama nie pracowała nigdy, nie ma lat pracy, ma 65 lat, czy w razie śmierci taty mama otrzyma jakiś procent jego emerytury ?
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli w chwili śmierci męża mama ukończyła 50 lat, jest niezdolna do pracy, wychowuje dzieci i wnuki uprawnione do tego świadczenia, nie pracuje. Procent zależy od tego ilu osobom przysługuje świadczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
W przypadku śmierci osoby uprawnionej do emerytury lub renty, pewne kategorie osób mogą ubiegać się o świadczenie rodzinne (zwanego również rentą rodziną).

Warunki otrzymania świadczenia rodzinnego:
W świetle przepisów Kodeksu pracy oraz Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, do otrzymania świadczenia rodzinnego po zmarłym uprawniony jest m.in. małżonek zmarłego, jeśli spełnia określone warunki. Przede wszystkim małżonek powinien osiągnąć wiek 50 lat lub być niezdolnym do pracy (ocena niezdolności jest dokonywana przez lekarza orzecznika ZUS). W niektórych przypadkach świadczenie to przysługuje także, gdy małżonek wychowuje dzieci uprawnione do świadczenia (np. dzieci do 16. roku życia lub do 25. roku życia jeżeli uczą się).

Wysokość świadczenia:
Wysokość świadczenia rodzinnego jest obliczana na podstawie emerytury lub renty, którą pobierała zmarła osoba. Jeśli świadczenie przysługuje jednej osobie, to wynosi ono 85% emerytury lub renty zmarłego. W przypadku, gdy uprawnionych jest więcej osób, ta kwota jest dzielona proporcjonalnie między nimi.

Reasumując, jeżeli Twoja mama spełnia określone wyżej warunki, w razie śmierci Twojego taty ma prawo ubiegać się o świadczenie rodzinne na podstawie jego emerytury. Warto również skonsultować się bezpośrednio z oddziałem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji i porady dotyczącej konkretnego przypadku.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odrzucić spadek bez aktu zgonu??
Dzień dobry, Zmarła babcia byłego męża. Odrzucił on spadek teraz w kolejności powinny go odrzucić nasze dzieci. Wiadomo że do wniosku do sądu rodzinnego należy dołączyć odrzucenie spadku przez ojca oraz akt zgonu babci. Co mogę zrobić w przypadku gdy ojciec dzieci nie chcę dać mi ksero tych dokumentów? Spadek zawiera długi i nie chcę by były tym obarczone....
Alimenty na rodzica - jak ich uniknąć?
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...

Wyszukiwarka