Zmiana pracy a urlop
Przy odejściu z pracy z ostatnim dniem lutego urlop u obecnego pracodawcy liczy się proporcjonalnie za okres styczeń–luty. Skoro roczny wymiar urlopu wynosi 20 dni, to za 2 miesiące pracy wychodzi: 20 dni × 2/12 = 3,33 dnia, po zaokrągleniu w górę 4 dni.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
Skoro roczny wymiar urlopu wynosi 20 dni, to za 2 miesiące pracy wychodzi:
20 dni × 2/12 = 3,33 dnia, po zaokrągleniu w górę 4 dni.
Podstawą jest art. 155(1) kp, a zaokrąglenie niepełnego dnia urlopu w górę wynika z art. 155(3) kp.
Tak, co do zasady powinien Pani rozliczyć 4 dni urlopu za 2024 r., o ile nie ma Pani zaległego albo już wykorzystanego urlopu ponad ten wymiar. Może udzielić urlopu w czasie trwania zatrudnienia, a jeżeli urlop nie zostanie wykorzystany do końca umowy, powinien wypłacić ekwiwalent pieniężny — art. 171 § 1 kp.
W nowej pracy, od 1 marca, urlop też będzie liczony proporcjonalnie do okresu zatrudnienia u nowego pracodawcy. Jeżeli umowa będzie na 3 miesiące, czyli marzec–maj, to przy rocznym wymiarze 20 dni będzie:
20 dni × 3/12 = 5 dni.
Czyli u nowego pracodawcy za te 3 miesiące powinno przysługiwać 5 dni urlopu, chyba że w tym samym roku wykorzysta Pani już u poprzedniego pracodawcy więcej urlopu niż wynika z proporcji. Łącznie w całym roku nie powinno wyjść więcej niż Pani roczny wymiar, czyli 20 dni — art. 155(1) kp.
Istotne: nie ma znaczenia, że w starej pracy była Pani 8 lat. To wpływa na staż urlopowy, ale skoro sama Pani pisze, że przysługuje Pani 20 dni rocznie, to obliczenia są z 20 dni. Gdyby jednak po doliczeniu szkoły/stażu pracy miała Pani prawo do 26 dni, obliczenia byłyby inne.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...