Przepisanie wspólnego auta na siebie.

Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel).
Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż?
Darowizna?
Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schemacie
I właściciel i II właściciel, sprzedaje auto II właścicielowi?
anonim cytuj
10-01-2024
Nie ma czegoś takiego jak I właściciel i II właściciel jest dwóch współwłaścicieli. I tak najlepszą formą przekazania samochodu w najbliżej rodzinie jest darowizna.

anonim cytuj
10-01-2024
Najszybciej, matka pisze umowę darowizny darując tobie swoje udziały w pojeździe.
Nie potrzeba notariusza itd.
Z tym dokumentem i umową KS idziesz do WK i bez problemu rejestrujesz na siebie.

anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie dostałeś żadnej innej darowizny w ciągu 5ciu lat i jeśli jest to darowizna od najbliższej rodziny to nie.

anonim cytuj
10-01-2024
Zwolnienie jest, owszem od najbliższej rodziny ale trzeba tez zgłosić darowiznę do skarbówki w terminie 6 m-cy. Obowiązku zgłoszenia nie ma gdy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 (czyli w przypadku matka-syn jest to 9637 zł).
Więc sporo zależy od wartości tego samochodu....

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapł...
Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...
Postępowanie spadkowe.
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie spadkowe jest potrzebne czy zbędne. Moi rodzice byli właścicielami dwóch mieszkań, jednego spółdzielczego w Sopocie w bloku, które z czasem wykupili na własność oraz drugiego zakupionego bezpośrednio od developera w Gdyni. W obu przypadkach własność potwierdzona jest aktami notarialnymi. Niestety prawie 3 lata temu mój Tata zmarł a Mama żyje i zastanawia się czy zachodzi potrzeba uregulowania prawa własno...
Problem dot. aktu notarialnego.
Dzień dobry, Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważni...

Wyszukiwarka