Przepisanie wspólnego auta na siebie.

Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel).
Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż?
Darowizna?
Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schemacie
I właściciel i II właściciel, sprzedaje auto II właścicielowi?
anonim cytuj
10-01-2024
Nie ma czegoś takiego jak I właściciel i II właściciel jest dwóch współwłaścicieli. I tak najlepszą formą przekazania samochodu w najbliżej rodzinie jest darowizna.

anonim cytuj
10-01-2024
Najszybciej, matka pisze umowę darowizny darując tobie swoje udziały w pojeździe.
Nie potrzeba notariusza itd.
Z tym dokumentem i umową KS idziesz do WK i bez problemu rejestrujesz na siebie.

anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie dostałeś żadnej innej darowizny w ciągu 5ciu lat i jeśli jest to darowizna od najbliższej rodziny to nie.

anonim cytuj
10-01-2024
Zwolnienie jest, owszem od najbliższej rodziny ale trzeba tez zgłosić darowiznę do skarbówki w terminie 6 m-cy. Obowiązku zgłoszenia nie ma gdy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 (czyli w przypadku matka-syn jest to 9637 zł).
Więc sporo zależy od wartości tego samochodu....

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Tajemnica korespondencji.
Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?...
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?
Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała sie do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....

Wyszukiwarka