Przepisanie wspólnego auta na siebie.

Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel).
Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż?
Darowizna?
Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schemacie
I właściciel i II właściciel, sprzedaje auto II właścicielowi?
anonim cytuj
10-01-2024
Nie ma czegoś takiego jak I właściciel i II właściciel jest dwóch współwłaścicieli. I tak najlepszą formą przekazania samochodu w najbliżej rodzinie jest darowizna.

anonim cytuj
10-01-2024
Najszybciej, matka pisze umowę darowizny darując tobie swoje udziały w pojeździe.
Nie potrzeba notariusza itd.
Z tym dokumentem i umową KS idziesz do WK i bez problemu rejestrujesz na siebie.

anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie dostałeś żadnej innej darowizny w ciągu 5ciu lat i jeśli jest to darowizna od najbliższej rodziny to nie.

anonim cytuj
10-01-2024
Zwolnienie jest, owszem od najbliższej rodziny ale trzeba tez zgłosić darowiznę do skarbówki w terminie 6 m-cy. Obowiązku zgłoszenia nie ma gdy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 (czyli w przypadku matka-syn jest to 9637 zł).
Więc sporo zależy od wartości tego samochodu....

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?...
Spadek po zmarłym ojcu.
Moi rodzice są po rozwodzie już ponad 10 lat. Mają razem mieszkanie, które utrzymywała/utrzymuje moja mama. Nikt tam nie mieszka. Mój tata zmarł, co z mieszkaniem teraz? Czyje ono teraz jest?...
Osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie. Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....
Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia.
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy. Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane. Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania. Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegiu...

Wyszukiwarka