Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel).
Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż?
Darowizna?
Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schemacie
I właściciel i II właściciel, sprzedaje auto II właścicielowi?
Nie ma czegoś takiego jak I właściciel i II właściciel jest dwóch współwłaścicieli. I tak najlepszą formą przekazania samochodu w najbliżej rodzinie jest darowizna.
anonim cytuj
10-01-2024
Najszybciej, matka pisze umowę darowizny darując tobie swoje udziały w pojeździe.
Nie potrzeba notariusza itd.
Z tym dokumentem i umową KS idziesz do WK i bez problemu rejestrujesz na siebie.
anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie dostałeś żadnej innej darowizny w ciągu 5ciu lat i jeśli jest to darowizna od najbliższej rodziny to nie.
anonim cytuj
10-01-2024
Zwolnienie jest, owszem od najbliższej rodziny ale trzeba tez zgłosić darowiznę do skarbówki w terminie 6 m-cy. Obowiązku zgłoszenia nie ma gdy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 (czyli w przypadku matka-syn jest to 9637 zł).
Więc sporo zależy od wartości tego samochodu....
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
Witam,
odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Mój tata zmarł wczoraj w szpitalu. Właśnie znalazłem w Jego telefonie smsy od dwóch banków, że zalega z płatnościami za raty kredytów. Oczywiście ani moja mama, ani ja i moje rodzeństwo nie mieliśmy o tym pojęcia i nie czerpaliśmy żadnych korzyści z tych środków, nie wydaliśmy ani grosza z tego bo po prostu o tym nie wiedzieliśmy. Co możemy z tym zrobić dalej ? Mieszkanie w którym żyli moi rodzice jest tylko mojej mamy....
Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: