Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel).
Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż?
Darowizna?
Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schemacie
I właściciel i II właściciel, sprzedaje auto II właścicielowi?
Nie ma czegoś takiego jak I właściciel i II właściciel jest dwóch współwłaścicieli. I tak najlepszą formą przekazania samochodu w najbliżej rodzinie jest darowizna.
anonim cytuj
10-01-2024
Najszybciej, matka pisze umowę darowizny darując tobie swoje udziały w pojeździe.
Nie potrzeba notariusza itd.
Z tym dokumentem i umową KS idziesz do WK i bez problemu rejestrujesz na siebie.
anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie dostałeś żadnej innej darowizny w ciągu 5ciu lat i jeśli jest to darowizna od najbliższej rodziny to nie.
anonim cytuj
10-01-2024
Zwolnienie jest, owszem od najbliższej rodziny ale trzeba tez zgłosić darowiznę do skarbówki w terminie 6 m-cy. Obowiązku zgłoszenia nie ma gdy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 (czyli w przypadku matka-syn jest to 9637 zł).
Więc sporo zależy od wartości tego samochodu....
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
Dzień dobry
Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników
podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny.
Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku
o nazwie nagroda.
Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana
Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...
Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?...
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: