Plan kontaktu z dzieckiem.

Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?
anonim cytuj
26-10-2023
Nie potrzebujesz czyjegoś planu.
Rozpisz sobie po prostu miesiąc- np. co 2 weekendy dziecko u taty, możesz dodać kilka godzin w tygodniu... z noclegiem ... bez noclegi... od której godziny do której...
Dodaj wakacje i święta według siebie.
Jeśli jest duży konflikt to dopisz, że np. dziecko wydawane jest w rzeczach, które ma na sobie. Wszystko inne ma zapewnić ojciec. Fotelik samochodowy ma mieć własny.... albo wszystko dostaje od Ciebie z domu....
W razie choroby dziecko będzie wydawane i ojciec ma zapewnić opiekę według wskazań lekarza itp.

anonim cytuj
26-10-2023
Zazwyczaj jest co 2 weekend licząc od piątku od godziny/odbieranie z placówki (bądź innego wskazanego miejsca gdy zajęć tego dnia nie ma) do niedzieli do godziny.
Jakiś dzień w tygodniu, odbieranie z placówki i odwożenie do domu. Święta: BN, Wielkanoc, ale też np dzień matki/ojca, urodziny dziecka. Zależy od tego czy dogadujecie się czy jest spór.
Jak widać na grupie ludzie potrafią źle interpretować wyrok, czy też robić sobie po złości.
Wakacje- czy po 1 miesiącu u każdego rodzica czy kontakty weekendowe plus dotykowe kilka dni dla rodzica drugoplanowego. Na tym polu też należy uwzględnić różne sytuacje.
Nie wiem w jakim wieku jest dziecko. I jaką wiarę praktykujecie. Można też uwzględnić I komunię świętą. Znam taki przypadek, iż drugi rodzic złożył wniosek do sądu o zmianę weekend na te okoliczność.
I kto odbiera dziecko kto odwozi - istotne gdy między rodzicami jest spory dystans.

anonim cytuj
26-10-2023
Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?

Tworząc plan kontaktów, warto uwzględnić:

Częstotliwość kontaktów: Możesz określić, że kontakty mają odbywać się co drugi weekend od piątku do niedzieli, lub dodatkowo jeden dzień w tygodniu. Konieczne jest określenie dokładnych godzin odbioru i przekazania dziecka.

Święta i uroczystości: Jeśli chodzi o święta takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc czy Dzień Dziecka, można zdecydować się na rotacyjny system, gdzie w jednym roku święta spędza się z jednym rodzicem, a w następnym z drugim. Ważne jest również uwzględnienie specjalnych okoliczności, takich jak Pierwsza Komunia Święta, które mogą wymagać zmiany ustalonego harmonogramu.

Wakacje: Jeśli dziecko ma dłuższą przerwę wakacyjną, można podzielić ten czas między oboma rodzicami. Na przykład, jedno z rodziców może spędzić z dzieckiem pierwszy miesiąc wakacji, a drugi drugi miesiąc.

Zasady dotyczące przekazywania dziecka: W przypadku konfliktu między rodzicami warto precyzyjnie określić zasady przekazywania dziecka. Może to obejmować takie kwestie jak miejsce przekazywania dziecka, kto ma odbierać i odwozić dziecko oraz kwestie związane z rzeczami osobistymi dziecka.

Procedury w przypadku choroby dziecka: Warto również określić, co ma się dziać w przypadku, gdy dziecko jest chore. Na przykład, jeśli dziecko jest chore w dniu przekazania, warto ustalić zasady dotyczące informowania drugiego rodzica i zapewnienia odpowiedniej opieki.

Mając na uwadze powyższe wskazówki, warto przygotować pisemny plan kontaktów i przedstawić go adwokatowi. Jeśli obie strony zgadzają się co do treści planu, można go formalnie zatwierdzić przed sądem. Jeśli natomiast istnieją jakieś spory co do treści planu, warto skorzystać z mediacji lub podjąć próbę wypracowania kompromisu przed podjęciem formalnych działań sądowych.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć rozliczenie PIT?
Witam. Jeśli rozliczam się z Urzędem Skarbowym z Pit-11 to czy Komornik może zabrać cała kwotę rozliczenia czy jak to wygląda? Czy ma takie prawo? Nie znam się zbytnio na tym więc stąd to pytanie...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....
Odszkodowanie za kolizje z dzikim zwierzęciem
Jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem, jak jeleń wleciał w samochód a znak A-18b był 6 km przed zderzeniem? Czy da się uzyskać jakiekolwiek odszkodowanie? ...
Jak wynająć mieszkanie ?
Chce wynająć moje mieszkanie. Jak mam to zgłosić do US? Iść z umowa czy jest jakiś druk? Jakie podatki się płaci?...

Wyszukiwarka