Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie

Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają.
anonim cytuj
19-07-2022
Udział w mieszkaniu po ojczymie to 3/4, Pan ma 1/4. Należałoby zacząć od przeprowadzenia postępowania spadkowego po ojczymie. W sprawie spadku po mamie było coś robione?

anonim cytuj
19-07-2022
Tylko chodzi o to kto ustawowo może dziedziczyć po ojczymie
Po mamie jeszcze nie jest przeprowadzona sprawa spadkowa
A chodzi o to że jeżeli po ojczymie może dziedziczyć dalsze kuzynostwo to sprawa się komplikuje bo ja nie znam tej rodziny, nie mam pojęcia czyveogole żyją i gdzie mieszkają

anonim cytuj
19-07-2022
Jeśli zmarła mama pierwsza to ojczym dziedziczy z jej połowy 50%, Ty drugie jeśli nie miała innych dzieci. Także Twoje jest 1/4 mieszkania a reszta należy do spadkobierców ojczyma. Tobie może należeć się dziedziczenie po nim w przypadku gdy oboje Biologiczni rodzice zmarli przed ojczymem. Należy przeprowadzić sprawę spadkowa w pierwszej kolejności po mamie, aby mieć oficjalnie 1/4 ich mieszkania.

anonim cytuj
19-07-2022
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.

Rozstrzygnięcie kwestii dziedziczenia mieszkania w opisanym przypadku opiera się na kilku kluczowych przepisach Kodeksu cywilnego:

Jeśli nie została spisana inna forma testamentu, dziedziczenie odbywa się na podstawie przepisów ustawowych. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, jeżeli zmarły pozostawia małżonka oraz dzieci, małżonek dziedziczy ¼ spadku, a resztę dziedziczą dzieci.

W związku z powyższym, jeśli Twoja matka zmarła jako pierwsza, to ojczym mógłby dziedziczyć ¼ spadku (czyli ¼ mieszkania), natomiast Ty jako jedno z dzieci zmarłej – pozostałe ¾.

Jeżeli ojczym zmarł jako drugi i nie pozostawił testamentu, wówczas dziedziczenie odbywa się także według przepisów ustawowych. Skoro nie miał dzieci ani bliższego rodzeństwa, to zgodnie z art. 932 § 1 Kodeksu cywilnego, dziedziczy najbliższa rodzina w linii prostej oraz małżonek. Jeżeli takich osób nie ma (a tak jest w Twoim przypadku), spadek przypada rodzicom spadkodawcy. Jeżeli i oni nie żyją, wówczas dziedziczą rodzeństwo spadkodawcy. W braku rodzeństwa, spadek przechodzi na dalszą rodzinę, a więc mogą to być kuzyni.

W takim wypadku, aby ustalić kto konkretnie dziedziczy po ojczymie, warto przeprowadzić postępowanie spadkowe. Jeśli nie da się ustalić spadkobierców ustawowych ojczyma, istnieje możliwość, że spadek po nim przepada na rzecz Skarbu Państwa (zgodnie z art. 935 Kodeksu cywilnego).

W świetle powyższego, Twoja sytuacja wygląda następująco:

Jeśli matka zmarła jako pierwsza: masz prawo do ¾ mieszkania, ojczym miał prawo do ¼.

Jeśli ojczym zmarł jako drugi i nie ma bliższych spadkobierców, wówczas jego część mieszkania dziedziczy najbliższa rodzina. Jeżeli takich osób nie ma, warto zastosować się do postanowień art. 935 Kodeksu cywilnego.

Ostatecznie, zalecam przeprowadzenie postępowania spadkowego po matce, aby uregulować formalnie kwestię Twojego udziału w spadku, a następnie wyjaśnić sytuację dotyczącą dziedziczenia po ojczymie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o alimenty
Witam. Nigdy nie wniosłam do sądu o alimenty dla syna. Ojciec dziecka 2x zapłacił synowi pieniążki przekazem pocztowym o tytule: ALIMENTY ZA MIESIĄC 09, 10,11 na syna..... Teraz pisze Pozew o Alimenty dla mojego syna. Czy sąd może uwzględnić te 2 przekazy jako alimenty mimo że nigdy nic nie było sadownie ustalone?...
Odszkodowanie za błąd stomatologa.
Wczoraj miałam nieprzyjemną sytuację u dentysty. "Niechcący" przejechał mi wiertłem po twarzy ściągając skórę. Ma to około 4 cm. Jestem załamana, ponieważ nie wiem co mam teraz zrobić, obawiam się, że blizna zostanie mi do końca życia. Ktoś miał podobną sytuację i potrafi mnie pokierować?...
Rozwód za porozumieniem stron.
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...

Wyszukiwarka