Skarga na czynności komornika.

Mam dwie sprawy w e-sądzie.
Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście.
Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę.
A drugi w innym mieście stwierdził, że dla niego takie cofnięcie nakazu zapłaty nic nie znaczy i będzie robił dalej egzekucję i w międzyczasie mam sobie w sądzie rejonowym wyjaśniać - jak rejonowy umorzy (a tak raczej będzie, bo firma windykacyjna złożyła do sądu po przedawnieniu długu), to powiedział, że wtedy będzie mi się należał zwrot tego co on zajęciami komorniczymi wyegzekwuje. Jak go zapytałem, a co z jego 10% które pobierze i czy też mi odda to oczywiście nie odda, bo to jego należne za egzekucję.
Jak gadać z takim komornikiem? Nie migam się od długu, nawet jak rejonowy nakaże ostatecznie zapłacić, to zapłacę, ale wykazuję wolę współpracy i robię co w moim interesie, a komornik ma to w d...
Czy faktycznie ma prawo olać pismo z sądu? Czy ma obowiązek poczekać?
anonim cytuj
19-02-2024
Rozważ skargę na czynności komornika. Tylko wnosisz do Sądu przy którym działa komornik.

anonim cytuj
19-02-2024
Jak brzmi postanowienie sądu?

anonim cytuj
19-02-2024
... postanawia przekazać sprawę do sądu rejonowego w ....|
potem jest opis dlaczego mój sprzeciw zadziałał, czyli że udowodniłem, że nie mieszkałem wtedy w Polsce i nie mogłem odebrać.
a potem:
powyższe spowodowało zgodnie z art. 505 k.p.c. .... utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.

anonim cytuj
19-02-2024
Z opisu widać, że był to e-sąd, zatem wnieś pismo do e-sądu w formie elektronicznej jeżeli taka została ustawiona lub listownie i we wnioskuj poproś sąd o poinformowaniu komornika czy to w formie elektronicznej czy listownej o utracie w całości mocy wydanego nakazu, napisz, że pomimo tego komornik dalej prowadzi egzekucje komorniczą w oparciu o wyeliminowany nakaz zapłaty z obrotu prawnego a dalsze prowadzenie egzekucji może doprowadzić do bezpodstawnego wzbogacenia wierzyciela a komornika do odpowiedzialności prawnej przed sądem a nawet do wydalenia z danego środowiska prawniczego przy współudziale prokuratora po wniesieniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa.

anonim cytuj
19-02-2024
Jutro będę dzwonił do e-sądu i potem jeszcze raz do komornika. A jak nie, to będę pisał do e-sądu prośbę o wysłanie komornikowi oficjalnego pisma.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

umowa uzyczenia
Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?...

Wyszukiwarka