Skarga na czynności komornika.

Mam dwie sprawy w e-sądzie.
Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście.
Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę.
A drugi w innym mieście stwierdził, że dla niego takie cofnięcie nakazu zapłaty nic nie znaczy i będzie robił dalej egzekucję i w międzyczasie mam sobie w sądzie rejonowym wyjaśniać - jak rejonowy umorzy (a tak raczej będzie, bo firma windykacyjna złożyła do sądu po przedawnieniu długu), to powiedział, że wtedy będzie mi się należał zwrot tego co on zajęciami komorniczymi wyegzekwuje. Jak go zapytałem, a co z jego 10% które pobierze i czy też mi odda to oczywiście nie odda, bo to jego należne za egzekucję.
Jak gadać z takim komornikiem? Nie migam się od długu, nawet jak rejonowy nakaże ostatecznie zapłacić, to zapłacę, ale wykazuję wolę współpracy i robię co w moim interesie, a komornik ma to w d...
Czy faktycznie ma prawo olać pismo z sądu? Czy ma obowiązek poczekać?
anonim cytuj
19-02-2024
Rozważ skargę na czynności komornika. Tylko wnosisz do Sądu przy którym działa komornik.

anonim cytuj
19-02-2024
Jak brzmi postanowienie sądu?

anonim cytuj
19-02-2024
... postanawia przekazać sprawę do sądu rejonowego w ....|
potem jest opis dlaczego mój sprzeciw zadziałał, czyli że udowodniłem, że nie mieszkałem wtedy w Polsce i nie mogłem odebrać.
a potem:
powyższe spowodowało zgodnie z art. 505 k.p.c. .... utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.

anonim cytuj
19-02-2024
Z opisu widać, że był to e-sąd, zatem wnieś pismo do e-sądu w formie elektronicznej jeżeli taka została ustawiona lub listownie i we wnioskuj poproś sąd o poinformowaniu komornika czy to w formie elektronicznej czy listownej o utracie w całości mocy wydanego nakazu, napisz, że pomimo tego komornik dalej prowadzi egzekucje komorniczą w oparciu o wyeliminowany nakaz zapłaty z obrotu prawnego a dalsze prowadzenie egzekucji może doprowadzić do bezpodstawnego wzbogacenia wierzyciela a komornika do odpowiedzialności prawnej przed sądem a nawet do wydalenia z danego środowiska prawniczego przy współudziale prokuratora po wniesieniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa.

anonim cytuj
19-02-2024
Jutro będę dzwonił do e-sądu i potem jeszcze raz do komornika. A jak nie, to będę pisał do e-sądu prośbę o wysłanie komornikowi oficjalnego pisma.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Brak ksiąg wieczystych
Chciałabym się dowiedzieć , czy w przypadku , gdy po śmierci jednego członka rodziny w tym przypadku taty, który był jedynym właścicielem mieszkania , które po jego śmierci przeszło na żonę oraz dwie córki , mieszkanie własnościowe, które nie miało ksiąg wieczystych. Czy jedna ze spadkobierców, mowa o żonie zmarłego może sama złożyć wniosek o księgi wieczyste , po czym swoją część przepisać na wnuka, syna jednej z córek?...
Spłata długu po zmarłym.
Witam mam pytanko jak to jest, moja mama zmarła, a wiem że ma kredyty nieubezpieczone, spłacała regularnie ale zostaje do spłaty jeszcze 20 tys. zł. Rata wynosi 850 zł, mnie nie stać żeby spłacać bo mam swoje kredyty, sama wychowuje córkę i nie jest mi za łatwo. Czy wystarczy jeśli pójdę do notariusza i zrzeknę się wszystkiego czy będą mnie ścigać? Czy mam iść do banku i doręczyć akt zgonu czy nie?...
Alimenty od dziadków.
Przyznano mi alimenty na córkę od dziadków ojca. Czy alimenty z funduszu alimentacyjnego są dalej ważne z racji ze ojciec nie płaci? Czy te alimenty od dziadków są to tylko alimenty uzupełniające? Czy należą mi się alimenty z fa jeśli dostałam alimenty od dziadków dziecka?...

Wyszukiwarka